ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΑΡΝΑΚΑ-ΑΛΥΚΗ: Ραγδαία αύξηση αλλεργιογόνων κουνουπιών

ΛΑΡΝΑΚΑ-ΑΛΥΚΗ: Ραγδαία αύξηση αλλεργιογόνων κουνουπιών

Αυξήθηκαν οι αριθμοί των εντόμων χειρονόμων (non biting midges) στις Αλυκές της Λάρνακας.

Σε γραπτή ανακοίνωση της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι «τις τελευταίες μέρες αυξήθηκαν οι αριθμοί των εντόμων χειρονόμων (non biting midges) λόγω αυξημένου ευτροφισμού (πρασινάδας) των νερών των Αλυκών αλλά και των ευνοϊκών θερμοκρασιών που επικρατούν τον τελευταίο μήνα (κάτω από 30οc). Τα έντομα αυτά ανήκουν στην οικογένεια Chironomidae, μοιάζουν με τα κουνούπια αλλά δεν τσιμπούν τον άνθρωπο και δεν απομυζούν αίμα».
 
Προστίθεται ότι «οι χειρονόμοι δεν προκαλούν ασθένειες όπως τα κουνούπια αλλά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα. Τα συγκεκριμένα έντομα πολλαπλασιάζονται σε λίμνες με πλούσιο οργανικό φορτίο και οι προνύμφες τους (κοκκινωπού χρώματος) αναπτύσσονται στον πυθμένα αναπνέοντας κάτω από συνθήκες χαμηλού οξυγόνου, κάτι που καθιστά την  καταπολέμηση τους δύσκολη μέχρι και αδύνατη με τα επιτρεπόμενα βιολογικά σκευάσματα σε προστατευόμενες περιοχές».
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «τα ακμαία έντομα εκδύονται από τις λίμνες και συγκεντρώνονται σε τεράστιους σχηματισμούς, ζουν μόλις λίγες μέρες (3-5 μέρες) στη διάρκεια των οποίων δεν τρέφονται αλλά ελκύονται ιδιαίτερα τα βράδια από φωτεινές πηγές (κυρίως από λευκό φως)».
 
Εν τω μεταξύ ο Δήμος Λάρνακας «συνεχίζει τους ψεκασμούς τόσο για την καταπολέμηση των κουνουπιών όσο και των χειρονόμων. Ωστόσο στην περίπτωση των χειρονόμων το κοινό μπορεί να λαμβάνει τα δικά του μέτρα για μείωση της όχλησης από τα έντομα αυτά, κυρίως όσοι κατοικούν στις περιοχές που περιβάλλουν τις Αλυκές».
 
Μερικά από τα μέτρα που μπορεί το κοινό να λαμβάνει είναι «αποφυγή του ανάμματος εξωτερικών φώτων των κτιρίων και κυρίως αυτών που βρίσκονται στις βεράντες και τις εισόδους των υποστατικών και φωτίζουν προς την πλευρά των λιμνών. Αντικατάσταση των λαμπτήρων λευκού φωτός με άλλες κίτρινου φωτός, τοποθέτηση πυκνών συρμάτινων πλεγμάτων (σήτες) σε εξωτερικές πόρτες και παράθυρα και χρήση ηλεκτρικών συσκευών εξόντωσης εντόμων».

Ακόμα το κοινό «πρέπει να κλείνει τα παραθυρόφυλλα και τις κουρτίνες το βράδυ ώστε να μη φαίνεται το εσωτερικό φως των σπιτιών από μακριά και να προσελκύονται οι χειρονόμοι. Επίσης στα κέντρα αναψυχής/ξενοδοχεία που διαθέτουν υπαίθριους χώρους εστίασης να αποφεύγεται το άναμμα του λευκού φωτός και να μην τοποθετούνται τραπέζια για τους πελάτες κάτω από λάμπες (φωτεινές πηγές)». 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top