ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΚΛΟΓΕΣ: Δεν συμμετέχουν ανεξάρτητοι συνδυασμοί στη Β' κατανομή - Στη νέα Βουλή οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο

ΕΚΛΟΓΕΣ: Δεν συμμετέχουν ανεξάρτητοι συνδυασμοί στη Β' κατανομή - Στη νέα Βουλή οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Συνεχίστηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, για ό,τι αφορά τις προτάσεις νόμων για τις αλλαγές στην εκλογική διαδικασία.

Γιώργος Τάττης

Σημειώνουμε ότι τα 3 καίρια ζητήματα αφορούν στην πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ για αύξηση των Βουλευτών με ένα ξεχωριστό ψηφοδέλτιο Επικρατείας, η πρόταση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για οριζόντια ψηφοφορία, αλλά και η συζήτηση που ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία της Ανεξάρτητης βουλευτού Άννας Θεολόγου, για την απαγόρευση, μέσω του υπάρχοντος νομικού πλαισίου, των ανεξάρτητων συνδυασμών που κατέρχονται στις εκλογές, να διεκδικήσουν έδρα στην Β΄κατανομή.

Παρόν στην Επιτροπή ήταν και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών, Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος εξήγησε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και έδωσε διευκρινήσεις όπου κρίθηκε αναγκαίο.

Αύξηση Βουλευτών

Σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμου για αύξηση των Βουλευτών, πεποίθηση των πλείστων παρευρισκόμενων βουλευτών είναι να παραμείνει σε εκκρεμότητα η πρόταση, μετατέθοντάς της για το μέλλον, μετά και την εκλογή της νέας βουλής. Οι δύο σημαντικότεροι λόγοι που ακούστηκαν στην αίθουσα της Βουλής, ήταν σε πρώτο επίπεδο η χρονική συγκυρία με την υγειονομική και οικονομική κρίση, καθώς το κράτος καλείται να πληρώσει αυξημένα κόστη και τυχόν έγκριση θα προϋποθέτει επιπρόσθετα κονδύλια για πληρωμές των νεών βουλευτών. Όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Κάρουλας, «εν μέσω πανδημίας συζητούμε κάτι το οποίο προϋποθέτει κάποιο κόστος εκατομμυρίων για αύξηση βουλευτών».

Οριζόντια Ψηφοφορία

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, προβληματισμός υπάρχει, κυρίως από το ΔΗΚΟ, καθώς δεν συναινεί σε αλλαγές λίγο πριν τις εκλογές. Σύμφωνα με τον βουλευτή Πανίκο Λεωνίδου, πρέπει «να ανασταλεί η συζήτηση και να γίνει εξ’ υπαρχής με τη νέα Βουλή. Να γίνει πακέτο και να αφορά όλα τα εκλογικά θέματα. Υπάρχει και η απαίτηση της κοινωνίας για την οριζόντια ψηφοφορία. Ίσως να μπορούσε να αποτελέσει μια διέξοδο σε αυτό το αίτημα. Πρέπει να βρούμε όμως τον καλύτερο τρόπο για να μην υπάρχει άνιση μεταχείριση και να διασφαλίζεται και το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθε».

Σημειώνουμε ότι στην μετάθεση της συζήτησης μετά και το πέρας των εκλογών, συμφώνησε και η ΕΔΕΚ με τον βουλευτή της Κωστή Ευσταθίου.

Ανεξάρτητοι Εκλογικοί Συνδυασμοί και απαγόρευση τους για συμμετοχή στην Β' κατανομή

Σε αυτές τις συνθήκες, εμπίπτει και η πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου που αφορά την Ανεξάρτητη Άννα Θεολόγου. Κάτι το οποίο προκάλεσε την έκπληξη της κ. Θεολόγου, η οποία αναμένει και την τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Άδικο για τους ανεξάρτητους εκλογικούς συνδυασμούς θεωρεί και το ζήτημα η ΕΔΕΚ. Παράλληλα, φωνές ενάντια στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο υπήρξαν και από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Παύλο Μυλωνά, ο οποίος έκανε λόγο για «ανάπηρη δημοκρατία».

Ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Εκλογών, εξήγησε το νομικό πλαίσιο, ξεκαθαρίζοντας ότι «με την υφιστάμενη νομοθεσία στην 2η κατανομή μπορούν να προχωρήσουν μόνο οι κομματικοί συνδυασμοί ή συνασπισμοί κομμάτων, εάν φυσικά ξεπεράσουν το όριο του 3,6%».

Με τη σειρά της η κ. Θεολόγου εξακολουθεί να τονίζει πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ψήφοι και ψηφοφόροι δύο ταχυτήτων. Αναρωτήθηκε δε με δηλώσεις της στο ThemaOnline, «τι θα γίνει στην περίπτωση που ένα κόμμα ισοψηφήσει με ένα ανεξάρτητο συνδυασμό πολιτών που κατήλθε στις εκλογές και πρέπει να προχωρήσουμε με τις αδιανέμητες ψήφους στην Β’ κατανομή; Είναι εξωφρενικό να μηδενιστούν οι ψήφοι του δεύτερου», συμπλήρωσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top