ΔΙΕΘΝΗ

H Koμισιόν ενέκρινε το σχέδιο κρατικής διάσωσης της Lufthansa

H Koμισιόν ενέκρινε το σχέδιο κρατικής διάσωσης της Lufthansa

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι ενέκρινε τα γερμανικά σχέδια για τη συνεισφορά 6 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση της Deutsche Lufthansa AG (DLH), της μητρικής εταιρείας του ομίλου Lufthansa, βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου στήριξης που περιλαμβάνει επίσης κρατική εγγύηση για δάνειο 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που η Γερμανία σκοπεύει να χορηγήσει στην DLH.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν Το σχέδιο περιλαμβάνει:

(i) Συμμετοχή μετοχικού κεφαλαίου 300 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της εγγραφής νέων μετοχών από το Δημόσιο, που αντιστοιχεί στο 20% του μετοχικού κεφαλαίου της DLH ·
(ii) 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ σιωπηλή συμμετοχή με τα χαρακτηριστικά ενός μη μετατρέψιμου μετοχικού τίτλου · και
(iii) 1 δισ. ευρώ σιωπηλή συμμετοχή με τα χαρακτηριστικά ενός μετατρέψιμου χρεωστικού μέσου.

Η ανακεφαλαιοποίηση θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (Wirtschaftsstabilisierungsfond), ένα ειδικό ταμείο που ιδρύθηκε από τη Γερμανία προκειμένου να παράσχει οικονομική υποστήριξη σε γερμανικές εταιρείες που επλήγησαν από το ξέσπασμα του κορωναϊού.

Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι το γερμανικό μέτρο είναι σύμφωνο με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο που ενέκρινε η Κομισιόν στις 19 Μαρτίου 2020 και τροποποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2020 και 8 Μαΐου 2020

Συγκεκριμένα, το μέτρο δεν θα υπερβεί το ελάχιστο απαιτούμενο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της DLH και δεν θα υπερβαίνει την αποκατάσταση της κεφαλαιακής θέσης πριν από το ξέσπασμα του κορωναϊού.

Η ενίσχυση ανακεφαλαιοποίησης θα αποτρέψει την αφερεγγυότητα της DLH, η οποία θα είχε σοβαρές συνέπειες στη γερμανική απασχόληση, τη συνδεσιμότητα και τον όγκο του εξωτερικού εμπορίου. Το κράτος θα λάβει την κατάλληλη αμοιβή για την επένδυση και υπάρχουν πρόσθετοι μηχανισμοί για να δοθεί κίνητρο στην DLH να εξαγοράσει τη συμμετοχή του Δημοσίου και τις σιωπηλές συμμετοχές.

Επιπλέον η Γερμανία υπέβαλε επιχειρηματικό σχέδιο που ανέπτυξε η DLH για να ανακτήσει έως το 2026 τόσο το δάνειο όσο και τα μέσα ανακεφαλαιοποίησης. Η Γερμανία δεσμεύτηκε επίσης να καταρτίσει μια αξιόπιστη στρατηγική εξόδου εντός 12 μηνών από τη χορήγηση της ενίσχυσης, εκτός εάν η παρέμβαση του κράτους έχει μειωθεί κάτω από το επίπεδο του 25% των ιδίων κεφαλαίων μέχρι τότε. Εάν έξι χρόνια μετά τη λήψη της ενίσχυσης ανακεφαλαιοποίησης, υπάρχει αμφιβολία για την έξοδο του κράτους, ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της DLH θα κοινοποιηθεί στην Κομισιόν.

Μέχρι την πλήρη έξοδο από το κράτος, η DLH υπόκειται σε απαγορεύσεις μερισμάτων και εξαγορές μετοχών. Επιπλέον, έως ότου εξαργυρωθεί τουλάχιστον το 75% της ανακεφαλαιοποίησης, εφαρμόζεται αυστηρός περιορισμός της αμοιβών, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των πληρωμών μπόνους. Οι όροι αυτοί αποσκοπούν επίσης στην ενθάρρυνση της DLH και των ιδιοκτητών της να αγοράσουν τις μετοχές που ανήκουν στο κράτος μόλις το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση.

Τέλος, για να διασφαλιστεί ότι η DLH δεν επωφελείται αδικαιολόγητα από την ενίσχυση ανακεφαλαιοποίησης από το κράτος εις βάρος του θεμιτού ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενίσχυση για την υποστήριξη οικονομικών δραστηριοτήτων που εμφάνιζαν οικονομικές δυσκολίες πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Επιπλέον, έως ότου εξαργυρωθεί τουλάχιστον το 75% της ανακεφαλαιοποίησης, η DLH εμποδίζεται κατ `αρχήν να αποκτήσει μερίδιο άνω του 10% σε ανταγωνιστές ή άλλους φορείς της ίδιας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Προειδοποιητική σήμανση στους δρόμους: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε - Πού τοποθετήθηκαν μέχρι σήμερα

Μπορεί o εργοδότης να καθυστερεί την καταβολή του μισθού σε ένα εργοδοτούμενο; - Τι προνοεί ο Νόμος

Ήρθαν για διακοπές στην Κύπρο και έζησαν τον απόλυτο τρόμο - Μπούκαραν στο διαμέρισμα προτάσσοντας πιστόλια και τους ζήτησαν χρήματα

Χαμάς: Πατέρας και γιος ομολογούν πως βίασαν Ισραηλινή και μετά την εκτέλεσαν

Σύννεφα και βροχές στο «μενού» του καιρού - Αναλυτικά η πρόγνωση μέχρι την Τρίτη

Έτσι θα χάσουμε τα περιττά κιλά πριν το καλοκαίρι – Τα πέντε χρήσιμα tips -  Τι ισχύει για καρπούζι και παγωτό – Απαντά ειδικός στο «Τ»Moody’s: Αναβάθμισε τις προοπτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας

Moody’s: Αναβάθμισε τις προοπτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αναθεώρησε την προοπτική της κυπριακής Οικονομίας από σταθερή σε θετική, ο Οίκος Πιστοληπτικής Αξιολόγησης Moody’s, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας στις δύο βαθμίδες πάνω από την επενδυτική βαθμίδα, στο ‘Baa2’ δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top