ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Ενστάσεις για το νέο νομοσχέδιο διαβατηρίων σε ξένους επενδυτές - 'Διευκολύνει τους developers' και τον 'κύκλο του Προέδρου'

ΚΥΠΡΟΣ: Ενστάσεις για το νέο νομοσχέδιο διαβατηρίων σε ξένους επενδυτές - 'Διευκολύνει τους developers' και τον 'κύκλο του Προέδρου'

Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης φέρεται να είναι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών, που συζητείται στη Βουλή.

Γιώργος Τάττης

Αυτή τη θέση φαίνεται να ασπάζονται τα πλείστα αντιπολιτευόμενα κόμματα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, με την πλειοψηφία των βουλευτών της αντιπολίτευσης να θέτουν προσκόμματα, καθώς τίθενται ζητήματα αξιοπιστίας του επενδυτικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι κύριες ενστάσεις που ακούστηκαν στην αίθουσα της Επιτροπής αφορούν αρχικά την α) μονομέρεια του νομοσχεδίου σε σχέση με τις κατηγορίες επενδύσεων και επιχειρήσεων, αλλά και την β) ανάγκη για περισσότερη εποπτεία, εκ των προτέρων ελέγχους και πιστοποιήσεις στις εισφορές/επενδύσεις που θα γίνονται.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, ενστάσεις υπήρξαν και σε ό,τι αφορά την γ) ένταξη του ποσού της αγοράς της μόνιμης κατοικίας του αλλοδαπού επενδυτή στο συνολικότερο ποσό των επενδύσεων που απαιτείται για χορήγηση ιθαγένειας και η δ) αναδρομική ισχύ του νέου νομοσχεδίου στις παρελθοντικές υποθέσεις που τέθηκαν προς αξιολόγηση ή έχουν ήδη αξιολογηθεί.

Τέλος, σημαντική διαφωνία φαίνεται να εγείρεται και από ορισμένους βουλευτές του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων, σε σχέση με την περίπτωση που ε) κάποιος επενδυτής προχωρά και σε οικονομικές δραστηριότητες στα κατεχόμενα, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά το παράνομο μόρφωμα.

Εντάσσεται στο σύνολο της επένδυσης η τιμή της κατοικίας

Χαρακτηριστικά, η Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου, δήλωσε ότι χρειάζεται «ένα σαφές και ισχυρό σύστημα ελέγχου κατά τη διαδικασία έγκρισης αλλά και στην συνέχεια», ενώ διερωτήθηκε εάν «μπήκαμε στο κόπο να σκεφτούμε έξω από το κουτί, αφού είναι σαφές ότι το νομοσχέδιο διευκολύνει μια κατηγορία επαγγελματιών. Τους developers. Παράλληλα, ρώτησε γιατί εντάσσεται στο σύνολο της επένδυσης η τιμή της κατοικίας.

Αναδρομική ισχύς των νόμων για προηγούμενες αναξιόπιστες περιπτώσεις

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, έθεσε «θέμα αναδρομικής ισχύς των νόμων, σχετικά με την συμπεριφορά των ανθρώπων που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και είναι κύπριοι υπήκοοι».

Μονομέρεια των επενδύσεων - Εστίαση και στον πρωτογενή τομέα - Οι κατοικίες στηρίζουν το κύκλο του Προέδρου

Με τη σειρά του, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, έθεσε μια σειρά από ερωτήματα, επισημαίνοντας ότι στις κατηγορίες επενδύσεων δεν μπορείς να διαλέξεις ξεχωριστά περιβάλλον ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ το ποσό που απαιτείται γι’ αυτές τις επενδύσεις είναι πολύ μικρό σε σχέση με τον κατασκευαστικό τομέα. Διερωτήθηκε δε, εάν δεν υπάρχουν επενδυτές που θέλουν να εστιάσουν στο χαλούμι, στην κτηνοτροφία ή την αλιεία. Επίσης, τόνισε ότι οι κανονισμοί, (σ.σ. εντάσσοντας και την πολυτελή κατοικία στην εξίσωση), φωτογραφίζουν συγκεκριμένους κύκλους οι οποίοι βρίσκονται στον στενό κυκλο του προέδρου της Δημοκρατίας

Εξαιρούνται μικρές επιχειρήσεις

Τέλος, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, διερωτήθηκε εάν εκ παραδρομής εξαιρούνται οι μικρές εταιρείες από τα επενδυτικά προγράμματα.

Εστίαση στους ήδη υπάρχοντες τομείς της οικονομίας - Ο κατασκευαστικός τομέας δεν αφορά μόνο developers

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, με τη σειρά του, δήλωσε ότι επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι τομείς της οικονομίας γιατί ουσιαστικά και πραγματικά ως κράτος στηριζόμαστε στον τουρισμό, στις οικοδομές και στις υπηρεσίες.

Πρόσθεσε δε ότι ο κατασκευαστικός τομέας μπορεί να συμπαρασύρει και άλλους τομείς σε επανεκκίνηση, άρα ευνοεί την γενικότερη μείωση της ανεργίας. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι απάντησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «είναι αναφαίρετο δικαίωμα της ΚΔ να αποφασίσει και δεν είναι στις προθέσεις μας να αναστείλουμε το εν λόγω πρόγραμμα».

Τέλος, για ό,τι αφορά τις αγορές κατοικιών, είπε πως η ένταξή τους στο συνολικό ποσό είναι «θέμα ανταγωνισμού, ίσης μεταχείρισης μεταξύ των επενδυτών», στέλνοντας παράλληλα και τα πυρά του στην αντιπολίτευση για την μη αξιοπιστία του προγράμματος, υποστηρίζοντας ότι «κάποιοι από εμάς φρόντισαν να γίνει η χώρα μας διεθνώς ρεζίλι, φουσκώνοντας θέματα που μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν υπήρχαν».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top