ΕΕ: Tα κράτη μέλη ενέκριναν και τυπικά τη λίστα για το άνοιγμα συνόρων σε 14 τρίτα κράτη

ΕΕ: Tα κράτη μέλη ενέκριναν και τυπικά τη λίστα για το άνοιγμα συνόρων σε 14 τρίτα κράτη

Tα Κράτη Μέλη της ΕΕ ενέκριναν την Τρίτη (30/6) στις 14:20 τοπική ώρα Βρυξελλών, με γραπτή διαδικασία (βάσει του άρθρου 7 του κανονισμού λειτουργίας του Συμβουλίου) την πρώτη λίστα τρίτων κρατών για τα οποία θα επιτραπούν τα "μη απαραίτητα ταξίδια" προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, η λίστα, που οριστικοποιήθηκε από την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (Coreper) το βράδυ της Παρασκευής 27 Ιουνίου και μεταδόθηκε τότε από το ΚΥΠΕ, περιλαμβάνει τα εξής 14 κράτη: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Τυνησία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ουρουγουάη.

Για την Κίνα το Συμβούλιο προτίθεται να πράξει το ίδιο αν υπάρξει αμοιβαιότητα, δηλαδή οι κινεζικές αρχές να ανοίξουν τις αφίξεις για τους πολίτες της ΕΕ.

Η λίστα συντάσσεται με βάση επιδημιολογικά κριτήρια και τα υποψήφια να συμπεριληφθούν κράτη οφείλουν να έχουν μέσο όρο κρουσμάτων ίσο ή κάτω μέσο όρο της ΕΕ τις τελευταίες 15 μέρες.

Συνεπώς εκτός λίστας βρέθηκαν χώρες όπως η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ισραήλ. 

Η λίστα οριστικοποιήθηκε την Παρασκευή, ωστόσο η τυπική ψηφοφορία επί αυτής πραγματοποιήθηκε το τελευταίο 24ωρο με γραπτή διαδικασία. Η γραπτή διαδικασία έγκρισης δεν περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση νέα διαπραγμάτευση ή αλλαγές επί της λίστας. Θα ανανεωθεί δε σε 15 μέρες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Live: Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή: Ταχεία η κλιμάκωση της σύγκρουσης Ιράν και Ισραήλ

Live: Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή: Ταχεία η κλιμάκωση της σύγκρουσης Ιράν και Ισραήλ

Κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν. Τελ Αβίβ και Τεχεράνη ανταλλάσσουν επιθέσεις. Μετά την ομοβροντία πυραύλων που εξαπέλυσε το Ιράν σε στόχους σε ολόκληρο το Ισραήλ, το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται πως έχει τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Τεχεράνης και ότι κατέστρεψε το 1/3 των εκτοξευτών πυραύλων του Ιράν. Οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ έχουν προκαλέσει τον θάνατο 24 ανθρώπων από την Παρασκευή και τον τραυματισμό πάνω από 380, ωστόσο σε αυτόν τον αριθμό δεν έχουν προστεθεί οι τραυματίες από τα πλήγματα που έγιναν το βράδυ της Κυριακής. Τουλάχιστον 224 είναι οι νεκροί και 1.277 οι τραυματίες στο Ιράν από τις ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Υγείας. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 20 παιδιά. Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις:

BEST OF TOTHEMAONLINE