ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Hermes φέρεται να αξίωσε από το κράτος 750.000 ευρώ για… εποπτεία στις τουαλέτες -Λίστα με έξοδα 1,56 εκ.

Η Hermes φέρεται να αξίωσε από το κράτος 750.000 ευρώ για… εποπτεία στις τουαλέτες -Λίστα με έξοδα 1,56 εκ.

Λίστα αξιώσεων με ιδιαίτερα υψηλά ποσά είχε θέσει ενώπιον αξιωματούχων του κράτους η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, Hermes.

Του Φάνη Μακρίδη

Η λίστα τέθηκε προς συζήτηση στις 23 Μαΐου από εκπρόσωπο της εταιρείας σε σύσκεψη με τη διυπουργική επιτροπή, με αντικείμενο συζήτησης το πλάνο επαναλειτουργίας των αερολιμένων μετά την μερική άρση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Σ΄ αυτήν συμμετείχαν εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι του κράτους.

Όπως πληροφορούμαστε, η Hermes Airports έθεσε ενώπιον της διυπουργικής επιτροπής τα εκτιμώμενα έξοδα που θα είχε τους επόμενους έξι μήνες μετά την επαναλειτουργία των αεροδρομίων (08/06) και τα οποία υπολόγιζε στο 1.560.000 ευρώ. Προέβη σ΄ αυτή την κίνηση στη βάση της σύμβασης με το κράτος, που προνοεί αποζημίωση της από δημόσια ταμεία σε ειδικές περιπτώσεις.

Η αναλυτική κατάσταση με τα εκτιμώμενα έξοδα προκάλεσε έκπληξη, αφού περιλάμβανε μεταξύ άλλων ποσό 750.000 ευρώ για εποπτεία στις τουαλέτες. Συγκεκριμένα, η Hermes υποστήριξε πως το προαναφερθέν ποσό θα αντισταθμίσει τα έξοδα που θα γίνουν σε περίοδο μισού έτους προκειμένου να γίνεται «εποπτεία σε όλες τις τουαλέτες για να εξασφαλιστεί η απόσταση και η σωστή χρήση των εγκαταστάσεων».

Με βάση πάντα τα ποσά που περιλαμβάνονταν στον κατάλογο της Hermes, στις 175.000 ευρώ εκτιμώνται τα έξοδα για τήρηση αποστάσεων μεταξύ επιβατών (5 άτομα επί 24ωρου βάσεως, 3 για Λάρνακα και 2 για Πάφο), ενώ έγινε υπολογισμός για κονδύλι 200.000 ευρώ με στόχο δημιουργία νέων ιατρικών εγκαταστάσεων (προκατασκευασμένο κτήριο με γραφεία και τουαλέτα).

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονταν και έξοδα που αφορούσαν προστατευτικό εξοπλισμό (50.000 ευρώ για μάσκες και γάντια), απολυμαντικό τζελ (50.000 ευρώ), εμπόδια tensa και αυτοκόλλητα (25.000 ευρώ).

Καρούσος: «Επισημάναμε άμεσα ότι δεν χρειάζονται 750.000 ευρώ…»
Ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, μιλώντας στην ιστοσελίδα μας εντός της ημέρας (08/07) επιβεβαίωσε ότι η Hermes παρουσίασε κατάλογο με εκτιμώμενα έξοδα για το επόμενο εξάμηνο, ωστόσο, διαβεβαίωσε πως αυτά τα χρήματα που περιλαμβάνονται στην λίστα δεν θα καταβληθούν στην διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων.

«Όταν τέθηκε ενώπιον μας το θέμα με το ποσό των 750.000 ευρώ για εποπτεία στις τουαλέτες, επισημάναμε άμεσα ότι οι αποστάσεις στους συγκεκριμένους χώρους μπορούσαν να διασφαλίζονται με ειδική σήμανση (σημ. αυτοκόλλητα)» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή η Hermes διεκδίκησε επίσημα μόνο ένα ποσό που αφορά διαχωριστικά (σ.σ. γυψοσανίδες) και χρησιμοποιούνται όταν λαμβάνονται δείγματα από επιβάτες για εξέταση. Το αίτημα για κάλυψη αυτού του εξόδου θα εξεταστεί. Είναι και θέμα να δούμε τι προνοεί ακριβώς η σύμβαση»κατέληξε ο υπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Μιχαήλ
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα όσα μας ανέφερε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Μεταφορών, Σταύρος Μιχαήλ, μια ημέρα προηγουμένως (07/07). Όπως δήλωσε, παρουσιάστηκε μια λίστα από την Hermes στο πλαίσιο σύσκεψης, ωστόσο δεν υπήρξε καταβολή ποσού, ούτε δόθηκε κάποια σχετική δέσμευση. «Για το θέμα των 750.000 ευρώ για το οποίο κάνετε λόγο, υποδείχθηκαν άμεσα από το υπουργείο εναλλακτικοί τρόποι για να αποφευχθεί αυτό το έξοδο» είπε ενδεικτικά ο κ. Μιχαήλ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που του υποβάλαμε.

Επιστολή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για Hermes
Εξάλλου, όπως προέκυψε από την έρευνά μας, η Ελεγκτική Υπηρεσία υπέβαλε σχετικό ερώτημα στο υπουργείο Μεταφορών σε σχέση με ενδεχόμενα κρατικά κονδύλια που θα δοθούν στην Hermes λόγω των ειδικών περιστάσεων (βλ. πανδημία και αναστολή πτήσεων).

Το ThemaOnline έθεσε υπόψιν του Γενικού Ελεγκτή το περιεχόμενο του καταλόγου που παρουσίασε η Hermes. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αρκέστηκε να αναφέρει ότι εντός Ιουνίου η υπηρεσία του απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Μεταφορών, με ερώτημα για ενδεχόμενα κρατικά κονδύλια που θα δοθούν στην Hermes: «Το υπουργείο μας διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να δοθεί οποιοδήποτε ποσό αν δεν υπάρξει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Το ThemaOnline επικοινώνησε το πρωί της Τετάρτης (08/07) με αρμόδια άτομα για να λάβει επίσημη θέση από την Hermes για το θέμα, ωστόσο, όπως ενημερωθήκαμε υπευθύνως, δεν υπάρχει επιθυμία από πλευράς της εταιρείας για οποιαδήποτε τοποθέτηση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top