ΔΙΕΘΝΗ

Ξηλώθηκε η ταμπέλα του μουσείου στην Αγία Σοφία

Ξηλώθηκε η ταμπέλα του μουσείου στην Αγία Σοφία

Την ταμπέλα του μουσείου στην Αγία Σοφία κατέβασαν την Τεταρτη (15/7) υπάλληλοι του μνημείου ενόψει της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής που θα πραγματοποιηθεί εντός του κτιρίου στις 24 Ιουλίου και της μετατροπής της σε τέμενος.

 

Εκεί ήταν και ο Διευθυντής της Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης Ζαφέρ Ακτάς ο οποίος δήλωσε ότι «ήρθαμε εδώ σήμερα για να επιθεωρήσουμε τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας στις 24 Ιουλίου θα μπορέσουν να προσευχηθούν άνετα και ειρηνικά».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, μόνο σε 1000 άτομα θα επιτραπεί να μπουν εντός της Αγίας Σοφίας για προσευχή στις 24 Ιουλίου λόγω της πανδημίας, παρόλο που η χωρητικότητά της είναι της τάξης των 4 χιλιάδων. Χιλιάδες Μουσουλμάνοι αναμένεται να προσευχηθούν έξω.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι, στις 29 Μαΐου, κατά την επέτειο της Άλωσης, σχεδιάζεται να προσκαλούνται ηγέτες ισλαμικών κρατών για τους εορτασμούς για την Άλωση στην Αγία Σοφία. Η κρατική τηλεόραση ΤRΤ θα μεταδίδει ζωντανά τις τελετές. Η ΤRΤ θα μεταδίδει επίσης ζωντανά την προσευχή της Παρασκευής κάθε βδομάδα από την Αγία Σοφία.

Πάντως ο Aντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε ότι στις 24 Ιουλίου την προσευχή στην Αγία Σοφία δεν θα την διαβάσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς. Άλλωστε ούτε και ο Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν εκείνος που την διάβασε την προσευχή της Παρασκευή που έγινε αμέσως μετά την άλωση, εξηγεί ο Νουμάν Κουρτουλμούς.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top