ΠΟΛΙΤΙΚΗ

'Fake News' από Αναστασιάδη για συμπερίληψη πρόνοιας στην χρηματοδότηση Τουρκίας από ΕΕ - 'Η Τουρκία δεν είναι τρίτη χώρα αλλά υποψήφια για ένταξη χώρα'

'Fake News' από Αναστασιάδη για συμπερίληψη πρόνοιας στην χρηματοδότηση Τουρκίας από ΕΕ - 'Η Τουρκία δεν είναι τρίτη χώρα αλλά υποψήφια για ένταξη χώρα'

Υπάρχουν ενστάσεις σε σχέση με την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για την χρηματοδότηση της Τουρκία από την Ε.Ε και την πρόνοια που έχει συμπεριληφθεί, κάνοντας λόγο μάλιστα και για «fake news».

Του Γιώργου Τάττη

 Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Δρ. Γιώργο Κέντα, Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο οποίος εξήγησε ότι η διατύπωση στα Συμπεράσματα "είναι ξεκάθαρη και δεν αφορά την Τουρκία. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δημοσίευσε στο twitter υποστηρίζοντας πως λόγω "της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και ύστερα από σχετική παρέμβασή μου, συμπεριλήφθηκε πρόνοια με βάση την οποία, η χρηματοδότηση τρίτων χωρών, συγκαταλεγομένης και της Τουρκίας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τίθεται υπό την αίρεση του σεβασμού που επιδεικνύουν στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο".

Συνεχίζοντας, ο Δρ. Κέντας αναφέρει ότι «στο σχετικό tweet του ο Πρόεδρος λέει κάτι που δεν ισχύει. Η σχετική αναφορά σε όρους χρηματοδότησης τρίτων κρατών που γίνεται στην παράγραφο 122 των Συμπερασμάτων αφορά την πολιτική Γειτονίας της ΕΕ, κάτω από το κεφάλαιο εξωτερική δράση. Η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη χώρα (assistance for countries preparing for accession to the Union ή βλ. παρακάτω Pre-Accession) και όχι τρίτη χώρα. Δεν εντάσσεται στην κατηγορία αυτή».

Παρατίθεται κάτω και η σχετική αναφορά για τις υπό ένταξη χώρες (Pre-Accession) με ένα ποσό 12,565 εκ. "Το κονδύλι της προενταξιακής βοήθειας, στο οποίο περιλαμβάνεται και από το οποίο λαμβάνει η Τουρκία, δεν περιλαμβάνει κανένα όρο", προσθέτει ο Δρ. Κέντας.

Για εύκολη αναφορά προς τον Πρόεδρο παρατίθεται και ο επίσημος χάρτης της ΕΕ που παρουσιάζει κράτη που καλύπτονται στην πολιτική Γειτονίας. Επίσης να διαβαστεί και η παρ. 22 των Συμπερασμάτων, όπου γίνεται και η διαφοροποίηση, προσθέτει ο Καθηγητής.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι χθες Τετάρτη (20/07) συμφωνήθηκε επίσης από τον Πρόεδρο η συνέχιση της χρηματοδοτικής ενίσχυσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας από τις πιστώσεις του ταμείου συνοχής της Ένωσης, χωρίς αναφορά σε όρους.

Δείτε τα συμπεράσματα εδώ

Υπενθυμίζεται ότι γύρω στις 6:30 το πρωί της Τρίτης (21/07) κατέληξαν σε συμφωνία οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, προχωρώντας στις σχετικές ανακοινώσεις, σε σχέση με το ύψος του επόμενου πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ και του ταμείου ανάκαμψης.

Σημειώνεται επίσης ότι έχει ήδη διευθετηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλιας κ. Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι, την Πέμπτη 23 Ιουλίου.

 Γιώργος Τάττης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top