Έντονο είναι -ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα- το φαινόμενο συμπολιτών μας που διαμαρτύρονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και την κακή εξυπηρέτηση σε κατά τόπους καφετέριες, χώρους εστίασης, μπυραρίες και όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε." /> Έντονο είναι -ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα- το φαινόμενο συμπολιτών μας που διαμαρτύρονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και την κακή εξυπηρέτηση σε κατά τόπους καφετέριες, χώρους εστίασης, μπυραρίες και όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε."/>
Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

'Μου χρέωσαν το φρέντο 5 ευρώ!' - Ρεσιτάλ αππωμάρας και αρχοντοχωριατισμού με φόντο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

21.07.2020
12:14
ΠΑΡΑ-THEMA

Έντονο είναι -ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα- το φαινόμενο συμπολιτών μας που διαμαρτύρονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και την κακή εξυπηρέτηση σε κατά τόπους καφετέριες, χώρους εστίασης, μπυραρίες και όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε.

Του Ανδρέα Κόκκινου

Λογικό και εύλογο να γίνεται μια υγιής ανταλλαγή απόψεων, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση για διάφορα εστιατόρια, φαστφουντάδικα, ξενοδοχεία και γενικά οτιδήποτε εμπεριέχει φαγητό, ποτό και εξυπηρέτηση. Αυτό που στα μάτια μου δεν φαντάζει λογικό είναι η απαξίωση και η προσπάθεια μηδενισμού που κρύβεται πίσω από αππώματα, αρχοντοχωριατισμούς και ανυπόστατα -πολλές φορές- παράπονα.
 
Το λέω αυτό γιατί πολύ απλά, μια ‘διαδικτυακή’ βόλτα και μια αποσπασματική ανάγνωση μερικών αναρτήσεων θα σας κάνει ν’αντιληφθείτε ότι σε κάποιο σημείο έχει χαθεί το μέτρο.
 
Συνεχώς κόσμος διαμαρτύρεται αναρτώντας αποδείξεις, για ακριβό καφέ, ακριβά μπουκαλάκια νερό, υπερτιμημένο φαγητό. Όπως αντιλαμβάνομαι την αρμονική λειτουργία της σελίδας αυτό θα έπρεπε να λειτουργεί σαν μία δεξαμενή πληροφοριών και ανταλλαγής απόψεων με σκοπό την αξιολόγηση και τη σωστή ενημέρωση των χρηστών για την οικονομική τιμολόγηση και παροχή υπηρεσιών.
 
Μετά λύπης μου όμως παρατηρώ το τελευταίο διάστημα ότι σωρεία χρηστών έχουν ‘ξεσαλώσει’ αναρτώντας κατηγορίες, φωτογραφίζοντας αποδείξεις και διαμαρτυρόμενοι για εξωφρενικές τιμές. Να τονίσω πως σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις οι τιμές δεν είναι εξωφρενικές αφού η αξιολόγηση της τιμολόγησης περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες όπως τοποθεσία, branding, target group κτλ.
 
Ας πούμε όμως ότι για χάριν συζήτησης επισκέπτεσαι ένα υποστατικό (καφετέρια, χώρο εστίασης, μπαράκι, ξενοδοχείο, παραλία) που για τον Α ή Β λόγο χρεώνει ένα φρέντο εσπρέσσο 5 και 6 ευρώ ή ένα πιάτο φαγητού 17 και 18 ευρώ. Ποιος σε αναγκάζει να επισκεφθείς το συγκεκριμένο μαγαζί; Δόξα τω Θεώ υπάρχουν εκατοντάδες χώροι που μπορείς να πιεις καφέ, ποτό ή να φας στην Κύπρο.
 
Και έστω ότι βρέθηκες συμπτωματικά -όχι δεν βρέθηκες συμπτωματικά αλλά αυτό θα το αναλύσουμε αργότερα- σε ένα τέτοιο υποστατικό. Προτού παραγγείλεις δε βλέπεις τον τιμοκατάλογο; Με ποιο σκεπτικό διαμαρτύρεσαι από τη στιγμή που γνωρίζεις εκ των προτέρων το κόστος του οτιδήποτε θελήσεις να παραγγείλεις;
 
Το πρόβλημα όμως δεν είναι ούτε το γεγονός ότι βρέθηκες εκεί τυχαία, ούτε το θέμα ότι ‘ξεγελάστηκες‘ από τις τιμές.
 
Το πρόβλημα πηγάζει από τη στιγμή που ο αρχοντοχωριατισμός και το άππωμα σε κάνουν να επιλέξεις συγκεκριμένα μαγαζιά, σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, να ‘πουλήσεις μούρη’ να κάνεις check-in, να βάλεις στόρυ, να φωτογραφηθείς ‘αυθόρμητα’ ενώ γνωρίζεις τις τιμές και στο τέλος βγάζεις και μια φωτογραφία το λογαριασμό χύνοντας ‘κροκοδείλια δάκρυα’ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -ναι σ’αυτά που προ ολίγου έκανες show- για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Κοροϊδία του χειρίστου είδους.
 
Για να μην παρεξηγηθώ υπάρχουν και πάρα πολλοί νοήμονες συμπολίτες μας, που αντιλαμβάνονται πλήρως το σκοπό λειτουργίας μιας τέτοιας σελίδας. Προσπαθούν εμπεριστατωμένα και ακριβοδίκαια να βοηθήσουν και το υπόλοιπο κοινό για τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία διάφορων χώρων τους οποίους επισκέφθηκαν, είτε υπηρεσιών που δοκίμασαν. Αυτό είναι άλλωστε το σωστό και πρέπον για να βοηθήσεις.
 
Σκοπός μου δεν είναι να πλήξω φυσικά οποιαδήποτε σελίδα η γκρουπ, αλλά την νοοτροπία που δείχνει να διαχέεται το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα στο διαδίκτυο από διάφορους ‘δήθεν’ εξαπατημένους και σοκαρισμένους ανυποψίαστους. Με τη δύναμη που παρέχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά σε μια επιχείρηση αφού όσος περισσότερος ντόρος γίνεται, τόσο περισσότερο διογκώνεταιτο ζήτημα από στόμα σε στόμα.
 
Προσοχή...