ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Έκλεισε η συμφωνία για την Ενιαία Ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας

ΚΥΠΡΟΣ: Έκλεισε η συμφωνία για την Ενιαία Ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας

Την επιτυχή ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την Ανάπτυξη της περιοχής Λιμένα και Μαρίνας της Λάρνακας, ανακοίνωσε την Δευτέρα (03/08) το υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, επιτυχόντας προσφοροδότης είναι η κοινοπραξία Eldeman Holding BV και Alexandrou Corporate Services Ltd, Ισραηλινών και Κυπριακών συμφερόντων.

 Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου,  αποτελεί ορόσημο για την πόλη της Λάρνακας και για την Κύπρο γενικότερα, και είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και προσπαθειών πολλών ετών. Με την αποστολή της επιστολής «Successful Tenderer Letter», η διαδικασία περνά πλέον στο επόμενο στάδιο, όπου αναμένεται από τον επιτυχόντα προσφοροδότη η εκπλήρωση συγκεκριμένων όρων ώστε να υπογραφεί η Σύμβαση Παραχώρησης και να ενεργοποιηθεί. Με την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης θα ακολουθήσει μεταβατική περίοδος μέχρι δώδεκα μήνες, μετά από την οποία ο επενδυτής θα αναλάβει το έργο εξολοκλήρου. 
 
Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την εξέλιξη,  ευχαριστήσε όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχή κατάληξη της εν λόγω διαδικασίας και συγκεκριμένα το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, τους Λειτουργούς της Ομάδας Αξιοποίησης Λιμένων, τους Συμβούλους του Υπουργείου, τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής και την Νομική Υπηρεσία και φυσικά τον ίδιο τον Επενδυτή.  
 
Για ιστορικής σημασίας επιτυχία κάνει λόγο ο Δήμος Λάρνακας, αφού όπως αναφέρει σε Δελτίο Τύπου , η επιτυχία είναι αποτέλεσμα πολύχρονων προσπαθειών, διαδικασιών και διαπραγματεύσεων.
 
«Το νυν Δημοτικό Συμβούλιο»,  αναφέρεται συγκεκριμένα, «με την ανάληψη των καθηκόντων του έθεσε ως προτεραιότητα του, το θέμα της Ενιαίας ανάπτυξης του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας και προς αυτή την κατεύθυνση αφιέρωσε πάρα πολύ χρόνο και κόπο προκειμένου από την μια να κατανοήσουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές το πόσο σημαντικό είναι για την πόλη αυτό το έργο αλλά και τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η πρόταση τους και να είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες της και στο να ξεπεραστούν σημαντικά εμπόδια που θα έκαναν την επιτυχή κατάληξη του έργου πάρα πολύ δύσκολη.
 
«Παράλληλα, σε πλήρη συνεννόηση με την Επιτροπή Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας και ιδιαίτερα με τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, τους Βουλευτές, το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας και άλλους σημαντικούς θεσμούς της πόλης, δόθηκαν καθοριστικές μάχες με σημαντικότερη την άρση πλαφόν που είχε επιβληθεί στις εμπορικές εργασίες του Λιμανιού, κάτι που αν παράμενε, θα ήταν καταστροφικό για το έργο», αναφέρεται.
 
Άλλος σημαντικός στόχος στη διαδικασία αυτή που έδωσε καθοριστική ανάσα στο έργο, αναφέρεται, ήταν η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις επιτρεπόμενες χρήσεις στις εμπορικές δραστηριότητες του Λιμανιού, ένα θέμα το οποίο δημιούργησε σοβαρές ανησυχίες στην κοινωνία της Λάρνακας. Η ομόφωνη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε γίνει αποδεκτή τόσο από το Υπουργείο όσο και από τους επενδυτές. Στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο και η Επιτροπή Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας συνέβαλαν τα μέγιστα για την επίλυση αρκετών γραφειοκρατικών διαδικασιών οι οποίες έθεταν σε κίνδυνο την όλη διαδικασία.  
 
Σε επικοινωνία του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με τον Εκπρόσωπο της Κοινοπραξίας, τον διαβεβαίωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα και η Κοινοπραξία έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και πολύ σύντομα θα είναι όλα έτοιμα για υπογραφή της τελικής Συμφωνίας.
 
Το έργο αφορά ανάπτυξη περιοχής περίπου 510.000μ2 και περιλαμβάνει το Λιμάνι και  Μαρίνα αλλά και την γύρω περιοχή.
 
Οι εργασίες στο λιμάνι, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου, σε περίοδο που φτάνει τα 15 χρόνια, περιλαμβάνουν επέκταση και διαχείριση του λιμανιού, αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του λιμανιού τόσο σε ότι αφορά κρηπιδώματα, θαλάσσια περιοχή, εσωτερικό οδικό δίκτυο και χώρους αποθήκευσης και υφιστάμενης αίθουσας επιβατών, κατασκευή νέων κτιρίων περιλαμβανομένων μεταξύ άλλων και νέου τερματικού σταθμού για κρουαζιέρες και αξιοποίηση του λιμανιού.

Οι εργασίες στην μαρίνα περιλαμβάνουν επέκταση και διαχείριση της μαρίνας, η οποία θα μπορεί να φιλοξενήσει και να εξυπηρετήσει τουλάχιστον 650 σκάφη, επέκταση και κατασκευή νέων κυματοθραυστών και κατασκευή νέου κτιρίου γιοτ κλαμπ και παροχή όλων των σύγχρονων υπηρεσιών προς τα σκάφη που φιλοξενούνται στην μαρίνα.
 
Εργασίες θα γίνουν επίσης και στην μεταξύ τους περιοχή με οικιστική και εμπορική ανάπτυξη.

Οι επενδύσεις αναμένεται να ανέλθουν περίπου στο €1 δισεκατομμύριο, με πρόσθετα υπολογιζόμενα οφέλη για την οικονομία του τόπου που αναμένεται να ξεπεράσουν τα €120 εκ. τον χρόνο κατά την περίοδο πλήρους ανάπτυξης. 

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top