ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: 'Έτοιμα Νοσοκομεία και ΜΕΘ για 2ο κύμα' - Αλλαγές και νέος 'σχεδιασμός διαχείρισης κρίσης'

ΚΥΠΡΟΣ: 'Έτοιμα Νοσοκομεία και ΜΕΘ για 2ο κύμα' - Αλλαγές και νέος 'σχεδιασμός διαχείρισης κρίσης'

Πολύ πιο προετοιμασμένοι και έτοιμοι να διαχειριστούν ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, δηλώνουν ο ΟΚΥπΥ, αλλά και ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Δρ. Λάκης Παλάζης.

Του Γιώργου Τάττη

Μετά και την αύξηση των μολύνσεων συνανθρώπων μας από κορωνοϊό, επιβάλλεται εκ νέου ένας στρατηγικός σχεδιασμός ο οποίος θα επιτρέψει μια όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση των πασχόντων, ιδίως των ευπαθών ομάδων που σωρεύουν περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν διασωλήνωση και αυξημένη φροντίδα.

Το ThemaOnline, επικοινώνησε τόσο με τον Δρ. Λάκη Παλάζη, όσο και με τον Εκπρόσωπου Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπο Χαριλάου, για να μας ενημερώσουν για το α) κατά πόσον υπάρχει ετοιμότητα και πλάνο, αλλά και για β) το πώς προχώρησε ο προηγούμενος σχεδιασμός με την ανακοινωθείσα αύξηση των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Υπενθυμίζεται ότι το ThemaOnline είχε ασχοληθεί σχολαστικά με τον εν λόγω προγραμματισμό, δημοσιεύοντας το πλάνο που υπήρξε για την ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

«Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι»
Όπως δήλωσε ο Δρ. Παλάζης, «είμαστε πολύ πιο έτοιμοι απ’ ότι ήμασταν τον Μάρτιο», ενώ ερωτώμενος σε σχέση με τον υπάρχοντα αριθμό των κλινών ΜΕΘ, απάντησε πως «υπάρχει η δυνατότητα για να ενεργοποιηθούν άμεσα πάνω από 200 κλίνες Παγκύπρια, για βαρέως πάσχοντες, με κύρια συμμετοχή της Λευκωσίας, της Λεμεσού και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) Αμμοχώστου». Παράλληλα, ο κ. Χαριλάου τόνισε ότι «ακολουθούμε το σχέδιο δράσης το οποίο εκπονήθηκε από τους εντατικολόγους».

Η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας – Ο αριθμός των εν ενεργεία κλινών
Σε ό,τι αφορά την αύξηση των κλινών ΜΕΘ, από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα, κατά τις υποσχέσεις τόσο του Υπουργού Υγείας όσο και του ΟΚΥπΥ, ο κ. Χαριλάου σημειώνει ότι ο αριθμός κλινών δεν διαφοροποιήθηκε και παραμένει σε 125 κλίνες εν ενεργεία, οι οποίες, σύμφωνα με τους εντατικολόγους αρκούν για τις τωρινές μας ανάγκες. Εάν παραστεί ανάγκη, προσθέτει, «είμαστε σε ετοιμότητα και έχει εκπονηθεί και 2ο σχέδιο δράσης από ειδική ομάδα στην περίπτωση που έχουμε αυξημένες εισαγωγές στα δημόσια νοσηλευτήρια».

Όπως προσθέτει ο Δρ. Παλάζης, ναι μεν ο αριθμός των εν ενεργεία κλινών ΜΕΘ παραμένει ο ίδιος, όμως, αυτό που άλλαξε είναι ότι τώρα είμαστε πιο ευέλικτοι, με καλύτερο εξοπλισμό και περισσότερα μηχανήματα. Εξηγώντας, είπε ότι τον Μάρτιο υπήρχε ένας έκτακτος σχεδιασμός, όπου και βρέθηκαν τρόποι να αυξηθούν οι αναπνευστήρες (π.χ. θα χρησιμοποιούνταν με κάποιες τροποποιήσεις οι αναπνευστήρες από τα ασθενοφόρα). Πλέον, έχουμε αυτό τον επιπρόσθετο εξοπλισμό, χωρίς να χρειάζονται οι λύσεις έκτακτης ανάγκης που είχαν ληφθεί αρχικά.

Πραγματοποιήθηκαν εκπαιδεύσεις προσωπικού
Συνεχίζοντας, ο Διευθυντής της Εντατικής μας τόνισε ότι «είμαστε και καλύτερα από άποψη αριθμού προσωπικού, αλλά και εκπαίδευσής του, καθώς έχουν γίνει διαδικασίες εκπαίδευσης προσωπικού, έχουν εκπαιδευτεί νοσηλευτές από άλλα τμήματα, υπάρχει ένα ακόμη πιο εκπαιδευμένο προσωπικό για να στελεχώσει μια πιθανή κρίση». Τέλος, ενημέρωσε ότι έχουν προσληφθεί ακόμη 4 Εντατικολόγοι.

Επί τούτου, ο κ. Χαριλάου από τον ΟΚΥπΥ δήλωσε στο ThemaOnline πως «ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση στην χρήση αναπνευστήρα από το νοσηλευτικό προσωπικό».

Σε λειτουργία το νέο κτήριο ΜΕΘ – Σε ετοιμότητα οι 2 άλλοι χώροι
Επιπρόσθετα, όπως πληροφορηθήκαμε, είναι ήδη σε λειτουργία η καινούργια μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σε νεόκτιστο χώρο εντός του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Λειτουργούν 7 κλίνες, οι οποίες ήδη φιλοξενούν ασθενείς, αλλά υπάρχει και ο προγραμματισμός για άμεση φιλοξενία συνολικά 28 κλινών. Αυτή την στιγμή δεν κατέστη ακόμη δυνατή η χρήση τους, καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό.

Σε ετοιμότητα είναι και οι χώροι στο παλιό φυσιοθεραπευτήριο και στην τραπεζαρία του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Αυτή την στιγμή δεν είναι σε χρήση, καθώς δεν χρειάζεται, αλλά εντάσσονται στον ευρύτερο προγραμματισμό για διαχείριση κρίσεων (όπως π.χ πανδημία ή πόλεμος).

Σε ερώτησή μας για πιθανή υποστελέχωση, ο Δρ. Παλάζης απάντησε ότι «έχει εγκριθεί κονδύλι, υπάρχουν οι θέσεις και βρισκόμαστε στην διαδικασία μοριοδότησης των υποψηφίων για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τις προσλήψεις». Κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο κ. Χαριλάου από τον ΟΚΥπΥ, ο οποίος επισήμανε ότι «είμαστε στην αναμονή πρόσληψης επιπρόσθετου νοσηλευτικού προσωπικού μετά και την συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις συντεχνίες. Οι προσλήψεις αναμένονται αρχές Σεπτεμβρίου».

Σε διαδικασία επίλυσης το ζήτημα με το Νοσηλευτικό Προσωπικό
Όπως σημειώνει ο Δρ. Παλάζης, το μοναδικό ζήτημα που προκύπτει είναι αυτό με το προσωπικό. Όταν γίνουν οι προσλήψεις τα πράγματα θα είναι καλύτερα, αλλά, υπάρχουν και άλλες λύσεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Στρατηγικός Σχεδιασμός για ακραία και ήπια κρίση

Αυτό μας επισήμανε ο Διευθυντής της Εντατικής στην παρουσίαση μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού (disaster management) που υπάρχει, σε περίπτωση έκτακτης κρίσης. Παράλληλα, υπάρχει πλάνο τόσο για μια ακραία συνθήκη, όσο και για μια ηπιότερη.

Μεταξύ άλλων, ο Δρ. Παλάζης είπε ότι σε σχέση με το προσωπικό μπορούν να γίνουν δύο κινήσεις: 
--Προγραμματισμός που θα τοποθετεί έμπειρο προσωπικό με άπειρο προσωπικό από άλλα νοσηλευτικά τμήματα.
--Θα δημιουργηθούν «ομάδες έργου» (task teams), στις οποίες τοποθετούνται και άσχετες ειδικότητες με τον χώρο της Εντατικής Θεραπείας, αναθέτοντάς τους συγκεκριμένες αρμοδιότητες που μπορούν να διεκπεραιωθούν με ασφάλεια.

Γιώργος Τάττης

 ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ-ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ο Διευθυντής της Εντατικής τοποθετείται για τη Θεία Κοινωνία - ‘Σκοπός πολλών να κάνουν θόρυβο. Η πίστη καθησυχάζει’

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top