ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Θέμα στελέχωσης των υποδομών ΜΕΘ - Ολόκληρο το πλάνο αναβάθμισης

ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Θέμα στελέχωσης των υποδομών ΜΕΘ - Ολόκληρο το πλάνο αναβάθμισης

Θέμα στελέχωσης των νέων υποδομών για αντιμετώπιση του κορωνοϊού, θέτει ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γ.Ν. Λευκωσίας. 

Του Γιώργου Τάττη

Το ThemaOnlıne επικοινώνησε με τον Δρ. Λάκη Παλάζη, για τον οποίο και η πιο πάνω αναφορά, σε σχέση με τον προγραμματισμό που υπάρχει στην Μονάδα, πάντα με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για εξοπλισμό κλινών ΜΕΘ και προμήθεια αναπνευστήρων.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (25/04) ο Δρ. Λοϊζου, επιστημονικός διευθυντής Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, δήλωσε σε ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ ότι στόχος είναι όταν λειτουργήσουν όλες οι Μονάδες που ετοιμάζονται, να υπάρχουν αποκλειστικά για ασθενείς με COVID 19 γύρω στις 120 κλίνες. Ανάλογες εξαγγελίες δόθηκαν και από τον Υπουργό Υγείας από τις 20 Μαρτίου, όπου είχε δηλώσει ότι μέχρι και τις αρχές Απριλίου θα υπήρχαν στο σύνολό τους 206 κλίνες ΜΕΘ εξοπλισμένες με αναπνευστήρα (εκ των οποίων οι 126 αποκλειστικά για τον ιό).

Το ThemaOnline, με σχετικό ρεπορτάζ είχε αναδείξει το πλάνο που υπήρχε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας το οποίο ανέλαβε το μεγαλύτερο φορτίο διασωληνωμένων ασθενών. Ασθενείς αντιμετωπίσθηκαν επίσης στην ΜΕΘ του Γ.Ν. Λεμεσού και στην ΜΑΦ του Γ.Ν. Αμμοχώστου. Τα γρήγορα μέτρα και ο συνεπακόλουθος μειωμένος αριθμός κρουσμάτων, έδωσαν ανάσες στο σύστημα υγείας, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει η αυξημένη επιπρόσθετη πίεση. Όμως, ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα, ίσως και μεγαλύτερο, δεν μπορεί να θεωρηθεί απίθανο. Άρα, η προετοιμασία επιβάλλεται να μην σταματήσει.

Το πλάνο αναβάθμισης
Ο Δρ. Παλάζης, ενημέρωσε εκ νέου ότι έγινε μία ‘τεράστια προεργασία για να καλυφθούν οι ανάγκες. Ο προγραμματισμός που έγινε για τον COVID-19 που μακάρι να μην χρειαστεί, θα έλθει να εξυπηρετήσει άλλες ανάγκες’. Η μετέπειτα πορεία προσανατολίζεται σε δύο άξονες:

-Ένα γενικότερο ‘disaster plan’ που κάθε κράτος οφείλει να έχει για διάφορα πιθανά ακραία σενάρια.
-Την δυνατότητα ευρύτερης αναβάθμισης στα δημοσία νοσηλευτήρια, καθώς ήδη διάφορες παραγγελίες εξοπλισμού, όπως τα 140 wıreless monıtors που παραλήφθηκαν, αναβαθμίζουν πολύ τις δυνατότητες παρακολούθησης ασθενών.

Υφιστάμενα αξιοποιήσιμα μέσα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας
Αυτή την στιγμή, ο Δρ. Παλάζης ενημέρωσε ότι χρησιμοποιούντα 17 κλίνες για τον κορωνοϊό, οι οποίες καλύπτουν την τρέχουσα ανάγκη. Επιπλέον, όπως είχε ανακοινωθεί μέσω του ThemaOnline, ετοιμάστηκε και η μετατροπή μίας τραπεζαρίας σε αίθουσα με κλίνες ΜΕΘ, όπου υπάρχουν ήδη έτοιμες 14 κλίνες (με αναπνευστήρες και μόνιτορ) και υπάρχει η δυνατότητα για ακόμη 4.

Επίσης, ετοιμάζεται η καινούργια μονάδα που ανακοινώθηκε, η οποία τελικά δε θα είναι λυόμενο κτήριο, αλλά άρτια εξοπλισμένο κτίσμα, πάρα πολύ υψηλών προδιαγραφών.Αυτό ήταν ένας άθλος, συνεργασία πολλών μερών‘, επισήμανε ο Διευθυντής, με κύριους συντελεστές τον αρχιτέκτονα του έργου, τους συνεργάτες του και τους αρμοδίους του Γ.Ν. Λευκωσίας και ΟΚΥΠΥ. Σε αυτό το κτήριο υπάρχει η δυνατότητα για ακόμη 28 κλίνες και θα ολοκληρωθεί αρχές Μαϊου.

Επιπρόσθετα, υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενεργοποίησης επιπλέον θαλάμων με κάμερες παρακολούθησης και τον υπόλοιπο απαραίτητο εξοπλισμό. Επιπρόσθετος εξοπλισμός αναμένεται τις επόμενες δύο εβδομάδες. Υπάρχουν ακόμη 5 κρεβάτια εξ ολοκλήρου εξοπλισμένα στην Μονάδα Πλαστικής Χειρουργικής και υπάρχει και η πρόβλεψη για χρήση όλου τον εν λόγω θαλάμου, Επίσης ήδη τοποθετήθηκαν παροχές ιατρικών αερίων στον ανοικτό χώρο του Φυσιοθεραπευτηρίου.

Παραμένει το πρόβλημα στελέχωσης των υποδομών αυτών καθώς τα μέτρα που ως τώρα ακολουθήθηκαν με συστηματική εκπαίδευση και προοδευτική ενσωμάτωση προσωπικού από άλλα τμήματα, αναμένεται να μην μπορεί να συνεχίσουν να αποδίδουν εάν τα νοσηλευτήρια προοδευτικά επανέλθουν στις υπόλοιπες δραστηριότητες τους και ταυτόχρονα υπάρχει αυξημένη ανάγκη για νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών θετικών σε covid -19, ή άλλη επιπρόσθετη ανάγκη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top