ΠΑΡΑ-THEMA

ΚΥΠΡΟΣ: Οι 'πολιτικές ατζέντες' μιας τραγωδίας - Από την 'στρατιωτικοποίηση' της έκρηξης στους Λιβανέζους πρόσφυγες

ΚΥΠΡΟΣ: Οι 'πολιτικές ατζέντες' μιας τραγωδίας - Από την 'στρατιωτικοποίηση' της έκρηξης στους Λιβανέζους πρόσφυγες

Ακόμη και την τραγωδία στον Λίβανο, χρησιμοποιούν μερικοί για να σύρουν την κυπριακή κοινωνία σε στείρες αντιπαραθέσεις, χωρίς κανένα πραγματικό νόημα.

Του Γιώργου Τάττη

Από την μια, κάποιοι απέδωσαν ήδη ευθύνες, χωρίς να περιμένουν τις εξετάσεις και αγνοώντας τα μέχρι τώρα δεδομένα. Για την έκρηξη, λοιπόν, φταίει η «στρατιωτικοποίηση». Αν είναι δυνατόν. Στο πλαίσιο του ίδιου ιδεοληπτικού μοτίβου, συμπέραναν ότι βλέποντας όλα αυτά, «πρέπει να αποστρατικοποιηθεί το νησί (σ.σ. η Κύπρος), να τελειώσουν οι πόλεμοι και να πάμε σε ειρήνη». Τότε, για την έκρηξη στο Μαρί δεν έφταιγε κανείς. Τώρα, φταίει η... στρατιωτικοποίηση. Λες και υπάρχει στρατιωτικοποίηση, έτσι, γενικά και αόριστα.

Ωραία τα ευχολόγια, φαντάζουν ωραία στα αυτιά όλων μας. Τι σχέση όμως έχει αυτή η έκρηξη ενός εμπορικού φορτίου (αυτό γνωρίζουμε μέχρι τώρα), με την παράνομη εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, ή έστω με τα δεινά που υποφέρει ο Λίβανος από τους ιμπεριαλιστές, κανείς δεν μας εξήγησε. Λες και θα αρθούν οι παρανομίες της κατοχικής Τουρκίας στο νησί μας ή του Ισραήλ στον Λίβανο, εάν διώξουμε τους στρατούς. Εάν το αίτημα ήταν για κατοχικούς στρατούς, να το καταλάβουμε.

Από την άλλη, βρέθηκαν κι αυτοί που βρήκαν την κατάλληλη στιγμή για να θρέψουν την ματαιοδοξία τους, αγωνιώντας να φιλοξενήσουν Λιβανέζους πρόσφυγες, βλέποντας παντού "φασίστες" Κυπρίους που δε θέλουν. Και, μας θυμίζουν κάτι μανάδες, που δεν θέλουν να δουν τα παιδιά τους να αυτονομούνται, γιατί υποσυνείδητα νιώθουν ότι «πεθαίνουν». Ή, τους αποικιοκράτες, που θρέφονταν να «εξευγενίζουν» και να «βοηθούν» τους γραφικούς, αγροίκους ανατολίτες. Βλέπουν στον πόνο του άλλου, την ευκαιρία τους να αναδείξουν την υποτιθέμενη ανωτερότητά τους.

Όπως και οι άλλοι, που είδαν στην τραγωδία, «ορδές τεράτων» που θα έρθουν να χαλάσουν την τέλεια ζωή μας. Κύριε ελέησον. Ας περιμένουμε λίγο να δούμε την συνέχεια του δράματος και την πορεία ανοικοδόμησης της πόλης.

Προς το παρόν, μένουμε απλώς βουβοί μπροστά στην οθόνη... Και στέλνουμε πακέτα βοήθειας.

Γιώργος Τάττης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top