ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το άνοιγμα των Βαρωσίων εμπεριέχει «σοβαρότατους κινδύνους», ανέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Το άνοιγμα των Βαρωσίων εμπεριέχει «σοβαρότατους κινδύνους», ανέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Τους σοβαρότατους κινδύνους που εμπεριέχουν οι τουρκικές απειλές για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου υπό συνθήκες κατοχής και τις αρνητικότατες επιπτώσεις επί των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε αργά το βράδυ της Τρίτης 25/8 με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

 
«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε τους σοβαρότατους κινδύνους που εμπεριέχει μια τέτοια κίνηση, η οποία είναι σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) των ΗΕ και θα έχει αρνητικότατες επιπτώσεις επί των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά», αναφέρει σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε πριν από λίγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.
 
Σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι οι προθέσεις αυτές της Τουρκίας σε σχέση με το Βαρώσι, όπως και η γενικότερη προκλητική συμπεριφορά της εντός της κυπριακής ΑΟΖ, «εμπίπτουν ξεκάθαρα στο προωθούμενο από την Άγκυρα σχέδιο για εγκατάλειψη της συμφωνημένης βάσης λύσης, ως αυτή προβλέπεται από τις Συμφωνίες Κορυφής και τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ, και προώθηση λύσης, η οποία θα θέτει την ταφόπλακα στην όποια ελπίδα για ουσιαστική επανένωση της Κύπρου».
 
«Σε αυτό το πλαίσιο», προσθέτει ο Εκπρόσωπος, «ο Πρόεδρος ζήτησε την παρέμβαση του ΓΓ των ΗΕ και επανέλαβε την πρόταση του για τη σύσταση δικοινοτικής επιτροπής για την ετοιμασία μελέτης για την ανοικοδόμηση της πόλης και επανεγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων στην περίκλειστη πόλη η οποία θα μπορούσε να καταστεί ένα ουσιαστικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα ενίσχυε την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για επίλυση του Κυπριακού».
 
Τέλος, ο κ. Κούσιος τόνισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ετοιμότητα και δέσμευση του για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανα και στο πλαίσιο της κοινής συναντίληψης που επετεύχθη στις 25 Νοέμβριου 2019 στο Βερολίνο, σε ένα σωστό περιβάλλον που θα είναι υποβοηθητικό και ενισχυτικό προς την προσπάθεια επίτευξης λύσης.
 
«Ο ΓΓ των ΗΕ άκουσε με προσοχή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον διαβεβαίωσε ότι θα προβεί στις δέουσες ενέργειες μέσα στις πρόνοιες των ψηφισμάτων του ΣΑ των ΗΕ», καταλήγει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top