ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα 6 στα 12 μίλια στο… Ιόνιο – Τι θα ισχύει

Η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα 6 στα 12 μίλια στο… Ιόνιο – Τι θα ισχύει

Την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση των δύο συμφωνιών οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο.

Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός με νομοσχέδιο που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της από τα 6 στα 12 μιλία, προς δυσμάς, στο Ιόνιο.

«Η Ελλάδα μεγαλώνει, το έχουν πει κι άλλοι, εμείς όμως το κάνουμε πράξη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Σε θάλασσες όπως η Μεσόγειος η έκταση της υφαλοκρηπίδας ταυτίζεται με την ΑΟΖ» σημείωσε λέγοντας πως τα νησιά μας, και το Καστελόριζο, έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. «Τίποτα δεν εμποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια» πρόσθεσε. «Η διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με τις γειτονικές χώρες επαναφέρει το Διεθνές Δίκαιο και επιτρέψει την αξιοποίηση κοινών πόρων. Οι συνθήκες επαναθεμελιώνουν στην περιοχή ένα καθεστώς νομιμότητας».

Ο Ν. Κοτζιάς
Τον Οκτώβριο του 2018 ο Νίκος Κοτζιάς, τότε υπουργός Εξωτερικών, είχε και αυτός ανακοινώσει την επέκταση στα 12 μίλια. Είχε πει ότι είναι η «πρώτη επέκταση κυριαρχίας της χώρας από τότε που πήραμε την Δωδεκάνησο». Ο Ν. Κοτζιάς παρέδωσε τότε, και λίγο προτού αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ολοκληρωμένο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, καθώς έχει γίνει και η χαρτογράφηση.

«Η χώρα επεκτείνει από τους Οθωνούς, τα Διαπόντια Νησιά, μέχρι κάτω τα Αντικύθηρα, την αιγιαλίτιδά της ζώνη», είπε ο Ν. Κοτζιάς παραδίδοντας το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Ο Ν. Κοτζιάς σημείωσε ότι είναι έτοιμα και τα Προεδρικά Διατάγματα για την αιγιαλίτιδα ζώνη στην Κρήτη, και από τα Αντικύθηρα έως τον Σαρωνικό, που χρειάζονται μόνο χαρτογράφηση. Επίσης σε πρωτόλεια μορφή βρίσκεται το Προεδρικό Διάταγμα από τον Σαρωνικό έως τον Παγασητικό.

Σημειώνεται ότι με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια όλοι όσοι θέλουν να διελεύσουν από την περιοχή θα ζητούν την άδεια της Ελλάδας, ενώ μεταξύ άλλων θα πληρώνουν και τα προβλεπόμενα ποσά.

Τότε,ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, στη δήλωσή του είχε αναφέρει:

«Σήμερα, μια πολύ σημαντική ανακοίνωση για την εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως η επιλεκτική επέκταση των χωρικών της υδάτων, γίνεται πρόχειρα και αποσπασματικά επ′ ευκαιρία της παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών. Για ακόμη μία φορά, επιβεβαιώνεται η έλλειψη σοβαρότητας και συναίσθησης ευθύνης. Ως προς την ουσία της ανακοίνωσης, επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε, αφού θα υπάρξει πλήρης και επίσημη ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και με γνώμονα πάντα τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας», καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος.

Οπως αναφέρουν τα ΝΕΑ:

Δεν είναι η πρώτη φορά που εξαγγέλλεται επέκταση προς δυσμάς των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Εχει εξαγγελθεί άλλες δύο φορές, την τελευταία, μάλιστα, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. Η τότε κυβέρνηση προανήγγειλε σε προεκλογική περίοδο πως είχε έτοιμο και το σχετικό νομοσχέδιο να το καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή.

Ποτέ όμως το νομοσχέδιο αυτό δεν κατατέθηκε στη Βουλή. Μετά ήρθαν οι βουλευτικές εκλογές και η νίκη της ΝΔ και τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Πρώτα απ’ όλα υπογράφηκε συμφωνία για ΑΟΖ με την Ιταλία αλλά και (τμηματική) συμφωνία για ΑΟΖ με την Αίγυπτο και δεύτερον η χθεσινή δήλωση από τη Βουλή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ότι τις επόμενες ημέρες θα εξαγγείλει επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο, από τα 6 ναυτικά μίλια που είναι σήμερα στα 12, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Αυτό θα συμβεί ίσως αυτή την εβδομάδα ή το πολύ στις αρχές της επόμενης.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους η χρονική συγκυρία αυτή τη φορά είναι ιδανική. Έχει ήδη υπογραφεί η συμφωνία για ΑΟΖ με την Ιταλία, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Δεμίρης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους Ιταλούς, κάτι που σημαίνει ότι δεν γίνεται επέκταση των χωρικών μας υδάτων προς δυσμάς χωρίς να το γνωρίζουν (και να συμφωνούν σ’ αυτό) οι Ιταλοί.

Αναφαίρετο δικαίωμα
Το Ιόνιο άλλωστε θεωρείται ως η ιδανική ευκαιρία για να αποδείξει η χώρα μας ότι ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα χωρίς κανένα κόστος. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν προκαλεί άμεσα αντανακλαστικά της Αγκυρας, αλλά τα χωρικά μας ύδατα θα επεκταθούν και η χώρα μεγαλώνει. Και τούτο επειδή τα χωρικά ύδατα θεωρούνται μέρος του εθνικού εδάφους (ως επέκτασή του στη θάλασσα) και η παράκτια χώρα ασκεί πλήρη εξουσία σ’ αυτά. Η Ελλάδα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε το θελήσει και σε όποια περιοχή επιθυμεί. Εως τώρα έχει αποφύγει όμως να ασκήσει το δικαίωμά της αυτό (που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των Θαλασσών) στο Αιγαίο λόγω της μη διευθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία. Και της απειλής για κήρυξη πολέμου. Και το παράδοξο είναι ότι η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα επειδή θέλει να εφαρμόσει κατά γράμμα το Διεθνές Δίκαιο.

Με το άρθρο 2 του Νόμου 2321/1995, κυρωτικού της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, προβλέπεται ότι η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα κατ’ εφαρμογή του άρθρου 3 της κυρούμενης σύμβασης να επεκτείνει σε οποιονδήποτε χρόνο το εύρος της χωρικής θάλασσας μέχρι αποστάσεως 12 ναυτικών μιλίων.

Η περιοχή που αφορά ο σχεδιασμός της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο εκτείνεται από τα Διαπόντια Νησιά (Οθωνοί) έως τα Αντικύθηρα, με το παζλ της διαμόρφωσης των θαλάσσιων ζωνών στο Ιόνιο να πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω, έπειτα και από συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με την Ιταλία. Στη Συμφωνία με τη Ρώμη, η οποία επετεύχθη το 1977, η Ιταλία έχει αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ναυτικών μιλίων, ενώ η Ελλάδα 6. Αυτό, όπως είχε αναφέρει σε άρθρο του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν αποτέλεσε πρόβλημα, καθώς τόσο η αιγιαλίτιδα ζώνη όσο και μια άλλη θαλάσσια ζώνη, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, χαράσσονται έχοντας ως αφετηρία την ακτή και όχι το τέλος της αιγιαλίτιδας ζώνης. Αυτή η εξέλιξη δεν εμπόδιζε τη μελλοντική αλλαγή της έκτασης των χωρικών υδάτων.

Αναλυτικά όσα είπε ο πρωθυπουργός:

Δύο επίσημα κείμενο που οριοθετούν θαλάσσιες ζώνες και περιλαμβάνουν ρυθμίσεις καθοριστικές για τα εθνικά μας συμφέροντα. Έχουν μείζον πολιτικό και ιστορικό βάρος. Γι αυτό και θέλω να επισημάνω ότι ο λόγος μας ειδικά σήμερα πρέπει να είναι μετρημένος και υπεύθυνος.
Γιατί τα όσα θα ακουστούν σε αυτή την αίθουσα αποτελούν εξ αντικειμένου τεκμήρια που ανα πάσα στιγμή θα θελήσουν ίσως να τα χρησιμοποιήσουν κάποιοι για να υπονομεύσουν την εθνική μας κυριαρχία μας. Γι αυτό και ας είμαστε προσεκτικοί.

Οι δύο συμφωνίες υπογράφηκαν με διαφορά λίγων εβδομάδων επιλύοντας όμως εκκρεμότητες δεκαετιών. Εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και αναγνωρίζουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με επήρεια σε όλα τα νησιά μας και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή. Νέα πραγματικότητα ειρήνης και ασφάλειας στις θάλασσές μας.
Οι δύο συμφωνίες σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας που δικαιούται και οφείλει να δικαιώνει καθημερινά. Το ρόλο του εγγυητή συνόρων και Μεσογείου. Του πρεσβευτή του Διεθνούς Δικαίου, σταθερού βραχίονα διαλόγου.

Είναι ακριβώς ο λόγος που αναγνωρίζετε στην Ελλάδα ο ρόλος αυτός το τελευταίο διάστημα όλο και πιο έντονα
Ο Μακρόν μίλησε για Ευρωπαϊκή Κυριαρχία στην θάλασσά ΜΑΣ
Και η καγκελάριος Μέρκελ μίλησε ανοικτά για δικαιώματα μελών της ΕΕ η αμφισβήτηση των οποίων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.
Οι δηλώσεις παράγουν δεδομένα και πλαισιώνονται από δηλώσεις άλλων χωρών Ισραήλ και Αραβικού κόσμου
Οι συμφωνίες Ελλάδος με Ιταλία και Αίγυπτο είναι διμερείς έχουν όμως ισχύ έναντι πάντων. Φωτεινό παράδειγμα διακρατικής συνεννόησης που βασίζεται στο Δίκαιο Θάλασσας και Διεθνές Δίκαιο και δείχνουν ότι μπορούν να ξεπεραστούν εμπόδια
Γνωρίζετε ότι για κάθε εξέλιξη στα εθνικά μέτωπα ενημερώνω προσωπικά του πολιτικούς αρχηγούς. Αυτό συνέβη και πριν από την υπογραφή της Συνθήκης με την Αίγυπτο.

Σήμερα θα περιοριστώ σε ορισμένα γεγονότα.
Η συμφωνία κατοχυρώνει ταύτιση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Η χώρα παραμένει αμετακίνητη στις πάγιες θέσεις για μέση γραμμή και για επήρεια νησιών ακόμα και όταν αυτά βρίσκονται απέναντι σε ηπειρωτικές περιοχές άλλης χώρας με μεγαλύτερη έκταση.

Η συνεννόηση με Ιταλία αποτέλεσε προπομπό. Το αναγκαίο προστάδιο για συμφωνία με Αίγυπτο. Στο ίδιο πνεύμα: οι άριστες μεταξύ μας σχέσεις να αναβαθμιστούν με οριοθέτηση ΑΟΖ. Με το ίδιο υπόβαθρο το Δίκαιο θάλασσας και ίδιο στόχο να ξεπεραστούν τα προβλήματα στην βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Τα κενά αυτά επιχείρησαν να τα καλύψουν τρίτοι παράγοντες με άκυρες ενέργειες. Η πρόθεσή μας ήταν τα κενά αυτά να καλυφθούν στην βάση Διεθνούς Δικαίου.

Η συμφωνία αναγνωρίζει επήρεια σε όλα τα νησιά. Η υφαλοκρηπίδα ισχύει εξ υπαρχής και αυτοδικαίως, Ασφαλώς τίποτα δεν μποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια όποτε το κρίνει απαραίτητο. Επιλέγει ο δρόμος μερικής οριοθέτησης Η άμεση οριοθέτηση ήταν επείγουσα καθώς στην περιοχή εξελίσσεται η παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας να επιβληθεί εις βάρος άλλων χωρών. Μερική οριοθέτηση είχε προτείνει και η αξ αντιπολίτευση. Προχωρήσαμε σε μερική οριοθέτηση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο χωρών

Η ελληνική ζώνη κυριαρχικών δικαιωμάτων αυξάνει σχεδόν κατά 38.000 τ. χιλιόμετρα. Η τελική γραμμή οριοθέτησης επιβεβαιώνει ότι τα ελληνικά νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και επήρεια και το Καστελόριζο.

Η Ελλάδα κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα… Το Κάιρο απέρριψε δελεαστικές προτάσεις που θα του έδιναν περισσότερα. Εξουδετέρωσε στην πράξη τις μεθοδεύσεις Αγκυρας Τρίπολης καταδεικνύοντας το ανυπόστατο των βλέψεών τους.

Το εθνικό φορτίο των Συμφωνιών είναι μεγαλύτερο από τις εκτάσεις που αναφέρονται. Οι οριοθετήσεις ΑΟΖ αίρουν εκκρεμότητες, επαναφέρουν το Διεθνές Δίκαιο εκπληρώνοντας όλα τα εθνικά μας ζητούμενα. Επιτρέπει την αξιοποίηση εθνικών μας πόρων. Πάνω από όλα οι συνθήκες με Ιταλία και Αίγυπτο επαναθεμελιώνουν καθεστώς νομιμότητας και περιθωριοποιούν παράνομες ενέργειες.

Όλα αυτά δεν προέκυψαν τυχαία. Εγιναν πολυμερείς διαδικασίες με Αίγυπτο, Κύπρο, Ισραήλ , Αραβικά Εμιράτα. Ενδυνάμωση ελληνοαμερικανικών σχέσεων και ενδυνάμωση δρόμου Βαλκανίων

Η αναβλητικότητα δεν απέχει από την παθητικότητα . Οι σημερινοί ενδοιασμοί κινδυνεύουν να μετατραπούν σε αυριανούς οδυνηρούς συμβιβασμούς

Η πατρίδα μας ακολουθεί ενεργή εθνική πολιτική. Σήμερα υπάρχουν δυνάμεις που σπεύδουν να καλύψουν κενά και καραδοκούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα αντιλαμβανόμενοι ότι η νομιμότητα συνιστά αμηχανία. Κάνουν λάθος. Εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση μιλά λίγο αλλά δρα πολύ. Δεν διστάζουμε να πάρουμε τολμηρές πρωτοβουλίες

Αυτό το αποδείξαμε και στον Εβρο που αναγκάσαμε την Ευρώπη να μιλά για τα ανατολικά συνορά ΤΗΣ

Έχουμε το αποτέλεσμα ενός νέου πατριωτισμού. Στο πλαίσιο ανακοινώνω σήμερα ότι άμεσα με νομοσχέδιο που καταθέτουμε στην Βουλή η Ελλάδα διευρύνει τα χωρικά της ύδατα προς Δυσμάς από τα έξι στα 12 μίλια! Η Ελλάδα Μεγαλώνει. Το έχουν πει και άλλοι αλλά εμείς το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μια θαλάσσια περιοχή. Συγκεκριμένα στα Ιόνιο έως Ταίναρο σε επέκταση υδάτων. Ένα δικαίωμα που η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει και σε άλλες περιοχές και έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας με σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας και τον κανόνα μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση είναι μικρότερη των 6 ή 12 μιλίων. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει ενημερώσει τους ομολόγους του Ιταλίας και Αλβανίας.

Ίσως δεν υπάρχει καλύτερη επιβεβαίωση για την ορθότητα των επιλογών μας από σπασμωδικές κινήσεις ηγεσίας Τουρκίας. Χρησιμοποιεί λόγια μόνο για να φωνασκεί και όχι να συζητά. Εγκλωβίζεται στα δίκτυα απομόνωσης. Τι άλλο από ολική αποτυχία μπορεί να σημαίνει η καταδίκη ενεργειών Άγκυρας από όλη την παγκόσμια κοινότητα. Παροξυσμός η ενέργεια μετατροπής σε τζαμί της Μονής τη Χώρας.

Aπό in.gr και από protothema.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top