ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην αντεπίθεση η πλατφόρμα στρατεύσιμων φοιτητών - 'Στοχοποιούνται οι φοιτητές, η απόφαση για αναστολή δε λύνει το πρόβλημα' -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Στην αντεπίθεση η πλατφόρμα στρατεύσιμων φοιτητών - 'Στοχοποιούνται οι φοιτητές, η απόφαση για αναστολή δε λύνει το πρόβλημα' -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Το σήριαλ με την ενδεχόμενη αναστολή θητείας στρατεύσιμων της ΕΣΣΟ 2020 με σκοπό να φοιτήσουν σε Βρετανικά Πανεπιστήμια πριν την αλλαγή του καθεστώτος Brexit (με σκοπό να προλάβουν τα μειωμένα δίδακτρα) καλά κρατεί. 

Η ανακοίνωση άλλωστε της Πλατφόρμας Στρατεύσιμων Φοιτητών 2020 ΕΣΣΟ φέρνει στο φως νέα στοιχεία και πτυχές του ζητήματος με τους γονείς επί της ουσίας να επιχειρούν να διαψεύσουν την Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Λοττίδη και τα όσα είχε αναφέρει προ ημερών (και αφορούσαν 81 στρατεύσιμους αρρένες που είχαν κλείσει θέση για το τρέχον ακαδημαικό έτος, κάνοντας λόγω επί της ουσίας για προνομιακή εκ των έσω πληροφόρηση).

Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος ενα τεράστιο ζήτημα, το οποίο δεν έτυχε της πρέπουσας προσοχής και διαχείρισης από τα αρμόδια Υπουργεία (Παιδείας και Εξωτερικών) αφού πέραν της αύξησης των διδάκτρων τεράστιο ζήτημα αναμένετο να προκύψει και με την ευχέρεια δανειοδότησης των φοιτητών. Με τον τρόπο που παρουσιάστηκε αρχικά το ζήτημα επί της ουσίας 'στοχοποιούνται' και 'θυματοποιούνται' όσοι θα απολάμβαναν (ή θα απολαύσουν) την αναστολή της θητείας αφού κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχτεί 'δώρον άδωρον' ενώ η αναστολή δεν ήταν καν το ζητούμενο. 
 
Δείτε τόσο την ανακοίνωση της Πλατφόρμας όσο και την επιστολή προς την Επ. Διοικήσεως και Ανθ. Δικαιωμάτων: 
 
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης, ενός σοβαρού κοινωνικού προβλήματος, των στρατεύσιμων της 2020 ΕΣΣΟ, του οποίου η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί θα έπρεπε να είναι καθολική. Αντ’ αυτού, αναπτύσσονται σενάρια συνωμοσιολογίας στη βάση ψιθύρων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και παραπλανητικών δημοσιευμάτων και ατεκμηρίωτης άποψης.
Τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως εξής:
 
1) Η πλατφόρμα ήταν πρωτοβουλία γονέων η οποία άρχισε δράση στις 3 Ιουλίου, 2020, με μοναδικό στόχο την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το σύνολο των Στρατεύσιμων Φοιτητών οι οποίοι επηρεάζονται από την αύξηση των διδάκτρων των πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου, με ισχύ από το ακαδημαϊκό έτος 2021/22. Επικαλούμενοι “extraordinary circumstances” δηλαδή έκτακτη συνθήκη λόγω Βrexit, από την οποία επηρεάζονται οι Στρατεύσιμοι της ΕΣΣΟ 2020 χάνοντας το αναφαίρετο δικαίωμα τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εν αντίθεσει με τις συμμαθήτριές τους.
 
2) Το συγκεκριμένο ζήτημα θα έπρεπε να είχε τεθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματέυσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Βρετανική Κυβέρνηση για τα θέματα των Βάσεων που προέκυπταν από το Brexit. Στη συνέχεια, η αναμενόμενη λύση που θα έδιδαν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Παιδείας, κατέληξε σε μια άνευ περιεχομένου ανακοίνωση, η οποία αναφερόταν σε επιτυχείς και συντονισμένες προσπάθειες και παρέπεμπαν τα παιδιά σε απ’ ευθείας διαπραγμάτευση με τα Βρετανικά Πανεπιστήμια. Η άγνοια των Πανεπιστήμιων ως προς το περιεχόμενο της ανακοίνωσης των Υπουργείων, μας κινητοποίησε και μας ανησύχησε, αφού είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος.
 
3) Στις 6 Ιουλίου, σε γραπτή της δήλωση η Επίτροπος Ισότητας, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο εν λόγω πρόβλημα παραθέτοντας την εξής θέση: «ως γνωστόν, η ίση πρόσβαση ανδρών και γυναικών σε όλες τις μορφές και όλα τα επίπεδα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, αποτελεί νομοθετικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
 
4) Ανάλογες υποστηρικτικές δηλώσεις εξέδωσαν δύο πολιτικά κόμματα τον Ιούλιο, χωρίς ωστόσο να προτείνουν οποιαδήποτε ρεαλιστική λύση. Το θέμα συζητήθηκε και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας της Βουλής χωρίς και πάλι ουσιαστική πρόταση ή κατάληξη.
 
5) Από μόνοι μας οι γονείς, κινητοποιήσαμε την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου, Βρεττανούς βουλευτές και τους Εκπαιδευτικούς Συμβούλους στην Κύπρο, οι οποίοι επίσης εξέδωσαν ανακοίνωση επικριτική για τον τρόπο διαχείρισης του θέματος από την Κυβέρνηση. Από τις απαντήσεις των Βρετανικών Πανεπιστημίων και δη των Russel Group Universities, ήταν πλέον σαφές ότι από το 2021 οι Κύπριοι θα θεωρούνταν διεθνείς φοιτητές με δίδακτρα τα οποία θα κυμαίνονται από 22χιλιαδες Ευρώ μέχρι 60 χιλιάδες Ευρώ ετησίως και χωρίς δανειοδότηση από τις Βρετανικές αρχές. Πολλά από τα παιδιά δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν ούτε με τα χαμηλά δίδακτρα αν δεν υπήρχε η δανειοδότηση, πόσον μάλλον με τις συνθήκες όπως διαμορφώνονταν.
 
6) Όταν διαφάνηκε η αναποτελεσματική διαχείριση από πλευράς Υπουργείων και ήταν πλέον δεδομένο ότι ουδεμία ουσιαστική λύση προσφερόταν, εξασφαλίσαμε νομική συμβουλή για τα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με αυτήν, για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των παιδιών που πέραν των 14 μηνών θητείας, θα έπρεπε να υπερχρεωθούν για να σπουδάσουν, επιβάλλετο να προηγηθεί διοικητική πράξη. Δηλαδή, αίτηση αναστολής/προσωρινής απόλυσης και να ακολουθήσει απόρριψη από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου. Τη δεδομένη στιγμή υπήρχε δήλωση του τέως Υπουργού Άμυνας στο δελτίο ειδήσεων του ΟΜΕΓΑ, ότι αποκλείονται οι αναστολές/προσωρινές απολύσεις. Μετά από ανοικτή συγκέντρωση των επηρεαζόμενων γονέων στις 05/08, αποφασίστηκε μαζική αποστολή αιτήσεων προσωρινής απόλυσης/αναστολής από επηρεαζόμενα παιδιά, ως μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση, προκειμένου να εξετάσουν την νομική πτυχή του θέματος στη βάση της παραβίασης της Αρχής της Ισότητας. Τα στρατεύσιμα αγόρια, εν αντιθέση με τις συμμαθήτριες τους, χάνουν χρόνια σκληρής εργασίας και προσπάθειας, αφού καθίσταται αδύνατο για τις οικογένειες τους να αντέξουν το οικονομικό βάρος. Υπενθυμίζουμε ότι στην Εθνική Φρουρά σήμερα, υπηρετούν ως έμμισθες πολλές γυναίκες.
 
7) 84 στρατιώτες υπέγραψαν και υπέβαλαν τη σχετική αίτηση στη βάση νομικού κειμένου που ετοιμάστηκε. Κάποιοι από αυτούς είχαν θέση για το 2021/22 υπό την αίρεση των αποτελεσμάτων των Α-Levels, ενώ κάποιοι δεν είχαν καν αιτηθεί. Μέχρι σήμερα, δεν έχει ληφθεί καμία απάντηση από το Υπουργείο Άμυνας. Οταν υποβαλλόταν το αίτημα υπήρχε η βεβαιότητα απόρριψης λογω των δηλώσεων του τεως ΥΠΑΜ.
 
8) Μέλη της Πλατφόρμας, εκ μέρους επηρεαζόμενων γονέων, σε συνάντηση με Κυβερνητικούς Αξιωματούχους υπέβαλαν οικονομική μελέτη που αφορούσε σε όλους τους επηρεαζόμενους στρατεύσιμους, στη βάση της φιλοσοφία του Βρετανικού δανείου. Η πρόταση απορρίφθηκε κατηγορηματικά.
 
9) Στις 3 Σεπτεμβρίου, η Κυβέρνηση προχώρησε στην ανακοίνωση απόφασης Υπουργικού Συμβουλίου, προσωρινής απόλυσης όσων στρατιωτών θα έχουν εξασφαλίσει θέση σε Βρετανικά πανεπιστήμια για το ακαδημαϊκό έτος 2020/21. Μετά την ανακοίνωση, πολλοί γονείς έσπευσαν είτε να μετακινήσουν θέσεις από το 21/22, είτε να εξασφαλίσουν θέσεις για το 20/21.
 
10) Αριθμός στρατιωτών είχε εξασφαλίσει θέση πριν από την ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά τη διαδικασία του clearing, με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν τις θέσεις τους για το ακαδημαϊκό έτος 2021/22. Θεωρούσαν ότι θα είχαν δικαίωμα στα χαμηλά δίδακτρα λόγω του ότι κάποια πανεπιστήμια έιχαν ήδη ενημερώσει, ότι για τους δικούς τους φοιτητές που είχαν εξασφάλισει θέση το 2020 για το 2021/22 με τη διαδικασία του Deferal, θα πρόσφεραν τα home fees (χαμηλα δίδακτρα). Ήλπιζαν ότι αυτό θα γινόταν πρακτική όλων των Βρετανικών πανεπιστήμιων. Αυτό δεν έγινε.
 
11) Είναι σαφές ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν λύνει το πρόβλημα για το σύνολο των στρατεύσιμων της 2020 ΕΣΣΟ που επηρεάζονται. Ζητούμε από την Κυβερνήση και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, όπως καταθέσουν επικοδομητικές προτάσεις που να επιλύουν το πρόβλημα και για τα παιδιά που δεν μπορούν να επωφεληθούν από την προσωρινή απόλυση.
 
12) Υπογραμμίζουμε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου λήφθηκε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και έχει καταλήξει να είναι «δώρον - άδωρον» για πολλά παιδιά. Επιπρόσθετα δημιουργείται ανισότητα μεταξύ των επηρεαζόμενων στρατεύσιμων της 2020 ΕΣΣΟ.
 
13) Η προσπάθεια παραπληροφόρησης, η εσκεμμένη παραπλάνηση της κοινής γνώμης είναι εγκληματική από όσους το πράττουν, ενώ το μόνο που πετυχαίνουν είναι να στοχοποιούν παιδιά που σήμερα υπηρετούν την πατρίδα τους και βρίσκονται στα στρατόπεδά τους. Η αδιαφορία που επιδείχθηκε από όλους στα αρχικά στάδια δραστηριοποίησης της Πλατφόρμας, συμπεριλαμβανομένων και κομμάτων, αλλά και οι αντιδράσεις στη συνέχεια, αποδεικνύνουν ότι αντί τα παιδιά να είναι προτεραιότητα, τοποθετούνται στο επίκεντρο πολιτικών σκοπιμοτήτων. Με λύπη μας παρατηρούμε ότι η «ευαισθητοποίηση» όλων προέκυψε μετά από υλημμένες αποφάσεις και εκ τους ασφαλούς.
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top