Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ: 'Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής θέτει την Τουρκία προ των ευθυνών της'

04.10.2020
14:13
Πολιτική

Με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 1ης Οκτωβρίου, στέλνονται προς πάσα κατεύθυνση ξεκάθαρα μηνύματα, επιβεβαιώνοντας την πλήρη αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα της ευρωπαϊκής οικογένειας για στήριξη της Κύπρου και της Ελλάδας, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου πεσόντων Τραχωνίου Κυθρέας στην Αγλαντζιά.

« Είναι γεγονός πως η Τουρκία τίθεται προ των ευθυνών της για τις επόμενες της ενέργειες», σημείωσε.
 
Όπως είπε, στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών της 1ης Οκτωβρίου, μεταξύ άλλων, καταδικάστηκαν οι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι η οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Επίσης, πρόσθεσε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστήριξαν την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών,  στο πλαίσιο του Οργανισμού και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνοντας παράλληλα ξεκάθαρη αναφορά στην επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών πέφτουν διαρκώς στο κενό, με την Τουρκία να προκαλεί όλο και μεγαλύτερα προβλήματα, που αναδεικνύουν την έλλειψη κάθε καλής διάθεσης από μέρους της να συνεργαστεί για την επίτευξη μιας λύσης του Κυπριακού.
 
«Προτεραιότητά μας είναι να επιλύσουμε τις διαφορές με ειλικρινή διάλογο και σε μια ακριβοδίκαιη βάση. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο η λύση να είναι βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο και να απαλλάσσει την πατρίδα μας από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί», ανέφερε ο κ. Πετρίδης.
 
Υπενθύμισε ότι η  Τουρκία έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από πληθώρα Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την παράνομη εισβολή και κατοχή του 37 τοις εκατό της χώρας μας.
 
Μνημείο Πεσόντων

Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι με πρωτοβουλία του Κοινοτικού Συμβουλίου του Τραχωνίου Κυθρέας, εις μνήμην των πεσόντων και αγνοουμένων της κοινότητας, ανεγέρθηκε ένα μνημείο που συμβολίζει την αιώνια εκτίμηση των κατοίκων της κοινότητας, αλλά και των πολιτών ολόκληρης της Κύπρου, προς αυτούς που έδωσαν την ζωή τους για την υπεράσπιση της πατρίδας, αλλά και προς εκείνους που χάθηκαν στη δίνη του τραγικού εκείνου καλοκαιριού του 1974.
 
«Το μνημείο αυτό, των πεσόντων και αγνοουμένων της Κοινότητας θα πρέπει να λειτουργεί ως άφωνο σάλπισμα εγρήγορσης και αγώνα για την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων.
Να κρατά τις προσπάθειές μας προσηλωμένες στη διάνοιξη του δρόμου που οδηγεί στην επανένωση της πατρίδας μας, σε συνθήκες ελευθερίας ασφάλειας, ειρήνης και εθνικής αξιοπρέπειας», είπε.
 
Απέδωσε φόρο τιμής στους 19 πεσόντες και 15 αγνοούμενους του Ταχωνίου Κυθρέας και εκ μέρους ολόκληρης της Κυπριακής πολιτείας εξέφρασε στους συγγενείς των πεσόντων και αγνοουμένων, τη βαθιά του ευγνωμοσύνη για την προσφορά τους προς την πατρίδα.

Όπως ανέφερε στην ομιλία, στις 14 Αυγούστου 1974 κατά την έναρξη της δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, τα τουρκικά στρατεύματα διέσπασαν τις αμυντικές γραμμές της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Μιας Μηλιάς και κινήθηκαν προς την περιοχή Τραχωνίου Κυθρέας.

Οι κάτοικοι  του Τραχωνίου, οι μάνες με τα παιδιά τους, έτρεχαν  σε απόγνωση και αγωνία, προσπαθώντας να αποφύγουν τη σύλληψη τους και να γλυτώσουν από τα φονικά πυρά των τούρκικων στρατευμάτων. Όμως ο τούρκος εισβολέας έδειξε το απάνθρωπό του πρόσωπο και εκτέλεσε εν ψυχρώ και χωρίς δισταγμό αριθμό Τραχωνιτών. Δυστυχώς, αυτή η θηριωδία, δεν ξεχώρισε ούτε βρέφη, ούτε μικρά παιδιά.
 
Την ίδια ώρα, οι νέοι του χωριού άφησαν τις οικογένειές τους και έσπευσαν να θέσουν τον εαυτό τους στη διάθεσή της πατρίδας και να σταθούν και πάλι στο πλευρό της, αγωνιζόμενοι ενάντια στον κατακτητή. Άνθρωποι απλοί, που μεγάλωσαν με την οικογένεια, τους φίλους και αγαπημένους τους.
 
Η ευρύτερη περιοχή της Κυθρέας δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα από την τουρκική εισβολή, με τους περισσότερους νεκρούς και αγνοούμενους κατ’ αναλογία πληθυσμού, είπε.

Από ΚΥΠΕ