ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τουρκία χλευάζει την Ε.Ε και οι Ευρωπαίοι την χειροκροτούν - Ξεχάστηκε το θέμα από την σημερινή ατζέντα για το ΣΕΥ

Η Τουρκία χλευάζει την Ε.Ε και οι Ευρωπαίοι την χειροκροτούν - Ξεχάστηκε το θέμα από την σημερινή ατζέντα για το ΣΕΥ

Ενώ η Τουρκία κλιμακώνει επικίνδυνα, παρά τις προτροπές της Ε.Ε. για άμεση αποκλιμάκωση των προκλητικών της ενεργειών σε βάρος Κύπρου και Ελλάδας, η ατζέντα της Ε.Ε για το επικείμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που δημοσιεύτηκε σήμερα Τετάρτη (07/10) εξακολουθεί να μην εμπεριέχει συζήτηση για την Τουρκία.

Του Γιώργου Τάττη

Μερικές μόνο μέρες μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, όπου μεταξύ άλλων δεν αποφασίστηκαν άμεσες κυρώσεις στην Τουρκία, Ερντογάν και Τατάρ προχώρησαν σε φιέστα, ανακοινώνοντας ουσιαστικά το παράνομο άνοιγμα της πόλης των Βαρωσίων.

Ενώ λοιπόν η Τουρκία εμμένει προκλητικά στις έκνομες ενέργειές της, αγνοώντας τις "απειλές" της Ε.Ε για κυρώσεις, που εκφράστηκαν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, η ατζέντα που δημοσιεύτηκε μετά την διακήρυξη για παράνομο άνοιγμα φαίνεται να "αδειάζει" για ακόμη μια φορά την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επιβάλλουν κυρώσεις

Έγκυροι αναλυτές αναφέρουν πως πρέπει άμεσα να γίνει κατορθωτή η αλλαγή της ατζέντας της συνόδου των ΥΠΕΞ, με την συζήτηση για την Τουρκία και τις έκνομές ενέργειές της να μπει στο προσκήνιο. Εξάλλου, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αφήνουν ορατό το ενδεχόμενο για μεταγενέστερη επιβολή μέτρων και κυρώσεων στην Τουρκία, εάν συνεχιστούν οι παρανομίες και η κλιμάκωση εκ μέρους της γείτονάς χώρας.

Αυτό ήταν και το βασικό σημείο με το οποίο η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη υπεραμύνθηκε των τελικών συμπερασμάτων, δικαιολογώντας την υποχώρηση από την αρχική της θέση που ήθελε την Κυπριακή Δημοκρατία να επιμένει στην σύνδεση των κυρώσεων Λευκορωσίας με την Τουρκία και την παράλληλη επιβολή τους.

Εν αναμονή του "ανοίγματος" οι διπλωματικές διεργασίες παίρνουν φωτιά

Μάλιστα, οι όποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν άμεσα, καθώς όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα «Μπαϊράκ», η είσοδος στην περίκλειστη πόλη θα επιτραπεί από το σημείο διέλευσης απέναντι από το δημοτικό στάδιο της Αμμοχώστου, στις 11:00 αύριο Πέμπτη (08/10) το πρωί.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος δήλωσε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει το ζήτημα της Αμμοχώστου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ έχει ήδη κατατεθεί προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως και προέβη σε επιπρόσθετο «πυρετό ενεργειών» σε διεθνή φόρα.

Οι σκοποί της ενέργειας και η χρονική συγκυρία

Αναλυτές με εξειδίκευση στην Διεθνή Πολιτική, κάνουν λόγο για ένα περιστατικό το οποίο δεν αφορά κατά κύριο λόγο την επικείμενη παράνομη εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα, αλλά μια καλά οργανωμένη κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία είχε ανακοινωθεί εδώ και καιρό. Το ζητούμενο ήταν το πότε η Τουρκία θα θεωρούσε κατάλληλη την στιγμή για διεύρυνση των επεκτακτικών της διαχρονικών βλέψεων.

Επιπρόσθετα, γίνεται λόγος για μια κίνηση της Τουρκίας η οποία δεν έχει μόνο στρατηγικό και πολιτικό όφελος, αλλά και επικοινωνιακό, καθώς συμβολικά στέλνει μηνύματα στις δυνάμεις της Ε.Ε. που ήθελαν να την απομονώσουν, ότι οι όποιες ενέργειες της με σκοπό να καταστεί ο κύριος περιφερειακός παίκτης, δεν μπορούν να ανατραπούν από ευχολόγια.

Γιώργος Τάττης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

O Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, καταθέτει σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα για εξέταση καταγγελίας για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top