ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Άρης Θεσσαλονίκης: Από τις… ελληνικές ανόδους, στη διεθνοποίηση και τις 12 διαφορετικές γλώσσες!

Άρης Θεσσαλονίκης: Από τις… ελληνικές ανόδους, στη διεθνοποίηση και τις 12 διαφορετικές γλώσσες!

Όχι λίγους, όχι μερικούς, αλλά πάρα πολλούς ξένους έχει και φέτος η ομάδα του Άρη, που αύξησε σταδιακά μετά την επιστροφή στη Super League τον σχετικό αριθμό, φτάνοντας σε σημείο να «μπλέξει» πλέον ποδοσφαιριστές από 15 διαφορετικά έθνη!

Ο υποβιβασμός του Άρη στη Γ’ Εθνική το 2014, οδήγησε αναγκαστικά στον εξελληνισμό του ρόστερ, αφού απουσίαζε και η οικονομική δύναμη αλλά και η δυνατότητα προσέγγισης και κινητροδότησης ξένων ποδοσφαιριστών να αγωνιστούν σε τόσο χαμηλό επίπεδο στην Ελλάδα.

Η μάχη για την επιστροφή στις μεγάλες κατηγορίες ξεκίνησε με πέντε ξένους, όμως ο Άρης δεν κατόρθωσε τον στόχο της άμεσης ανόδου και αναδιοργανώθηκε διοικητικά, μπαίνοντας το επόμενο καλοκαίρι στην εποχή Καρυπίδη. Με τέσσερις ξένους αυτήν τη φορά, αλλά ενισχυμένοι με έμπειρους Έλληνες ποδοσφαιριστές επιπέδου τουλάχιστον Β’ Εθνικής, οι «κιτρινόμαυροι» ανέβηκαν στην – τότε – Football League.

Επανάληψη στρατηγικής

Κινούμενος σε λογικά πλαίσια, ο Άρης έστησε ένα ρόστερ με δέκα ξένους (1/3 του ρόστερ ήταν ξένοι τότε), που όμως απέτυχε να πάρει την πολυπόθητη άνοδο στη Super League. Έτσι, ο Θόδωρος Καρυπίδης εμπιστεύτηκε ξανά τη λύση της ελληνοποίησης και της προσθήκης εμπειρίας, με τον Άρη να επιστρέφει στη μεγάλη κατηγορία έχοντας μόλις επτά ξένους και έξι διαφορετικές εθνικότητες στο ρόστερ του.

Εκείνο ήταν το σημείο όπου ξεκίνησε η διεθνοποίηση των «κιτρινόμαυρων», η μετατροπή του Άρη σε ένα παγκόσμιο λιμάνι με πολλούς, πάρα πολλούς ξένους, ενώ δεν αυξανόταν μόνο ο απόλυτος αριθμός των μη ντόπιων, αλλά και ο αριθμός των διαφορετικών εθνικοτήτων που εκπροσωπούνταν στην ομάδα.

Η αρχή της διεθνοποίησης

Στην πρώτη σεζόν στη Super League, το μισό ρόστερ του Άρη καταγόταν από το εξωτερικό (18/36), ωστόσο οι παρέες Αργεντίνων και Ισπανών περιόριζαν την εντύπωση που άφηνε αυτός ο αριθμός, αφού εν τέλει η ομάδα είχε μόλις 11 διαφορετικές εθνικότητες (μαζί με την ελληνική), έναν αριθμό σχετικά λογικό.

Τα επόμενα δύο χρόνια, πάντως, δηλαδή πέρυσι αλλά και φέτος, τα «κιτρινόμαυρα» φορούν 21 ποδοσφαιριστές από το εξωτερικό, εκπροσωπώντας τα 2/3 του ρόστερ. Και σε αυτήν την περίπτωση, πάντως, υπάρχει ένα στοιχείο που διαφοροποιεί τη σεζόν 2019/20 από τη φετινή, και υποδηλώνει ότι το διεθνές στοιχείο στον Άρη διευρύνθηκε: οι διαφορετικές εθνικότητες.

Τη σεζόν 2019/20, στον Άρη αγωνίζονταν ποδοσφαιριστές από 13 διαφορετικά έθνη, ενώ φέτος από 15! Από αυτούς τους 15 δε, οι μόνες «παρέες» άνω των δύο ατόμων που μπορούν να συσταθούν λόγω εντοπιότητας είναι η ισπανική (Κουέστα, Ματίγια, Λόπεθ), η αργεντίνικη (Γκαρσία, Μπερτόγλιο, Μαντσίνι) και η γαλλική (Ροζ, Μπεναλουάν και Μπουσέ, αν και: ο πρώτος έχει ως πρώτη υπηκοότητα τη μαυριτανική, ο δεύτερος την τυνησιακή και ο τρίτος γεννήθηκε σε αποικία της Γαλλίας δίπλα στη Μαδαγασκάρη).

Συνολικά, στις προπονήσεις του νέου Ρυσίου συμμετέχουν πρόσωπα που μιλούν 12 διαφορετικές γλώσσες και αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο για τον φετινό Άρη και ένα εν δυνάμει πρόβλημα, που προς το παρόν φαίνεται να μην επηρεάζει τα πράγματα, μιας και – χωρίς να μπορούμε να γνωρίζουμε αν καταφέρνουν να επικοινωνούν στο παρασκήνιο – αυτό που οφείλουμε να παραδεχτούμε είναι ότι τουλάχιστον μέχρι τώρα οι παίκτες του Μάντζιου μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά στο γήπεδο.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προπονητή της Κόλος Κοβαλίβκα, Ρούσλαν Κοστίσιν, πριν το παιχνίδι με τον Άρη στο «Κλ. Βικελίδης»: «Πρέπει να σημειώσουμε ότι στην αρχική ενδεκάδα του Άρη στο ματς με τη Λαμία, υπήρχαν παίκτες από δέκα διαφορετικές εθνικότητες και, στην Κόλος, ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε σύλλογο με τέτοιο οικουμενικό βεληνεκές».

Αναλυτικά τα δεδομένα που εξετάστηκαν στο παρόν άρθρο:

14/15: 5 ξένοι (5/26) – 6 εθνικότητες
15/16: 4 ξένοι (4/25) – 5 εθνικότητες
16/17: 10 ξένοι (10/31) – 8 εθνικότητες
17/18: 7 ξένοι (7/32) – 6 εθνικότητες
18/19: 18 ξένοι (18/36) – 11 εθνικότητες
19/20: 21 ξένοι (21/30) – 13 εθνικότητες
20/21: 21 ξένοι (21/31) – 15 εθνικότητες

Ξένοι του φετινού Άρη: Χούλιαν Κουέστα (Ισπανία), Ζακαρί Μπουσέ (Γαλλία), Φάμπιαν Έμαν (Αυστρία), Λίντσεϊ Ροζ (Μαυριτανία – Γαλλία), Γιόχαν Μπεναλουάν (Τυνησία – Γαλλία), Τόνι Ντάτκοβιτς (Κροατία), Εμάνουελ Σάκιτς (Αυστρία), Κρίστιαν Γκανέα (Ρουμανία), Ντάνιελ Σούντγκρεν (Σουηδία), Λούκας Σάσα (Βραζιλία – Ιταλία), Τζέιμς Τζέγκο (Αυστραλία – Αγγλία), Έργκους Κάτσε (Αλβανία), Αλί Αντέμ (Βόρεια Μακεδονία), Χαβιέ Ματίγια (Ισπανία), Λερίν Ντουάρτε (Ολλανδία – Πράσινο Ακρωτήρι), Μπρούνο Γκάμα (Πορτογαλία), Φακούντο Μπερτόγλιο (Αργεντινή – Ιταλία), Ματέο Γκαρσία (Αργεντινή – Ιταλία), Ντάνιελ Μαντσίνι (Αργεντινή – Ιταλία), Σιανέ Σίλβα (Πορτογαλία – Αγνκόλα), Κρίστιαν Λόπεθ (Ισπανία)

Εθνικότητες στον φετινό Άρη: Ελληνική, Ισπανική, Γαλλική, Κροατική, Αυστριακή, Τυνησιακή, Ρουμανική, Σουηδική, Βραζιλιάνικη, Αυστραλιανή, Αλβανική, Βορειομακεδονική, Ολλανδική, Πορτογαλική, Αργεντίνικη.

Γλώσσες που «μιλιούνται» στον φετινό Άρη: Ελληνικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Κροατικά, Αυστριακά, Ρουμανικά, Σουηδικά, Πορτογαλικά, Αγγλικά, Ολλανδικά, Αλβανικά, Βορειομακεδονικά.

Πηγή: sdna.gr

The post Άρης Θεσσαλονίκης: Από τις… ελληνικές ανόδους, στη διεθνοποίηση και τις 12 διαφορετικές γλώσσες! appeared first on Thema Sports.

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τζόκερ έπαιξες; Ιδού οι τυχεροί αριθμοί

• Εταιρεία με έδρα την Κύπρο στις νέες κυρώσεις ΗΠΑ

• Καιρός: Βροχές και καταιγίδες αυτές τις ώρες και σε αυτές τις περιοχές - Πότε πέφτει η θερμοκρασία

• Η Μαριέττα Χρουσαλά στο Λονδίνο - Το φωτογραφικό άλμπουμ των διακοπών της

• «Άκουσαν» την ποινή τους δύο ανήλικοι – Κατηγορούνται για τον εμπρησμό του ξενοδοχείου Henipa

• Πρώην συμπαίκτης του Ρονάλντο πρωταγωνιστεί σε αισθησιακές ταινίες και δηλώνει: «Ήμουν καλύτερος από τον Κριστιάνο»



ΠτΔ μετά από τη συνάντηση με Μπάιντεν– Μητσοτάκη: «Έχει έρθει πια η ώρα για λύση του Κυπριακού»

ΠτΔ μετά από τη συνάντηση με Μπάιντεν– Μητσοτάκη: «Έχει έρθει πια η ώρα για λύση του Κυπριακού»

Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου συναντήθηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αμέσως μετά το τετ α τετ που είχε με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top