ΠΟΛΙΤΙΚΗ

'Τρέχουν' οι εξελίξεις και οι αντιδράσεις - Και τέταρτο κόμμα ζητάει παραιτήσεις ενώ άλλα κόμματα τηρούν 'σιγύ ιχθύος'

'Τρέχουν' οι εξελίξεις και οι αντιδράσεις - Και τέταρτο κόμμα ζητάει παραιτήσεις ενώ άλλα κόμματα τηρούν 'σιγύ ιχθύος'

Οι εξελίξεις μετά την δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ του Al Jazeera τρέχουν, με μερικά κόμματα να ζητούν ακόμη και παραιτήσεις, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παύση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Του Γιώργου Τάττη

Η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου δεν είχε γίνει γνωστή, με την πρόταση για τερματισμό του προγράμματος να κατατίθεται από τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών.

Συμφωνεί με την κατάργηση το κυβερνών κόμμα

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της κατάργησης του ΠΕΠ, ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει την συμφωνία του, προσθέτοντας πως "δυστυχώς, υπήρξαν φαινόμενα κακής διαχείρισης και καταχρηστικής εκμετάλλευσης που υπονόμευσαν την αξιοπιστία του προγράμματος, έπληξαν το κύρος της χώρας και δεν άφηναν καμία άλλη επιλογή. Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα καταθέσει στην κυβέρνηση τις προτάσεις και εισηγήσεις του για μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πολιτική προσέλκυσης ξένων επενδύσεων".

Τα "μασάει" το ΑΚΕΛ - Εν αναμονή των κομματικών αποφάσεων
Στο μεταξύ, το ΑΚΕΛ είχε αρχικά προχωρήσει με μια χλιαρή ανακοίνωση, παραπέμποντας ουσιαστικά στις διευκρινήσεις Γιωρκάτζη. Όμως, έχει ήδη ανακοινωθεί σύγκληση του πολιτικού γραφείου του κόμματος, για να εξεταστούν ενδελεχώς όλα τα θέματα που απορρέουν από το νέο ρεπορτάζ του Al Jazeera σε σχέση με τα «χρυσά διαβατήρια».

Εκ πρώτης όψεως, δεν φαίνεται να προχωρά σε ρήξη με τον βουλευτή του κόμματος που εμπλέκεται στο πολύκροτο ρεπορτάζ/βίντεο Χριστάκη Τζιοβάνη, αν και οι αξιωματούχοι του κόμματους δηλώνουν πως οι έρευνες πρέπει να συνεχιστούν και να αποδοθούν ευθύνες όπου χρειαστεί.

Κόμματα ζητούν παραιτήσεις - Πρώτοι στον χορό οι Οικολόγοι

Στο μεταξύ, μέχρι και το πρωί της Τρίτης (13/10), τρία κόμματα έχουν ήδη ζητήσει την παραίτηση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ενώ μερικά καλούν και σε παραίτηση τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη.

Πρώτο στο χορό μπήκε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, όπου από την Δευτέρα (12/10) με ανακοίνωσή του επισήμανε πως «οι εξηγήσεις που έδωσαν νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και η εταιρεία του βουλευτή του ΑΚΕΛ δεν είναι ούτε ικανοποιητικές, ούτε και πειστικές. Για εμάς είναι αυτονόητο ότι, οι πολιτειακοί αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην πρωτοφανή αυτή υπόθεση οφείλουν, για λόγους αρχής και ευθιξίας, να υποβάλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους».

Με την σειρά της η Συμμαχία Πολιτών επισημαίνει ότι «ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, απεικονίζεται να εμπλέκεται σε θέματα τα οποία δεν είναι της αρμοδιότητας του ενώ δεν διστάζει να εξηγεί τους τρόπους παράκαμψης προνοιών της νομοθεσίας, με σαφή κατάχρηση της θέσης του. Η παραίτηση του κυρίου Συλλούρη είναι μονόδρομος και είναι κάτι που ο ίδιος θα έπρεπε να είχε ήδη πράξει, αφού διακρίνεται να προβαίνει σε κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη παρανομία».

Επίσης, σήμερα το πρωί της Τρίτης (13/10), μετά από συνεδρία η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ «αποφάσισε να καλέσει τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, να παραιτηθεί προκειμένου να προστατευθεί έστω και τώρα το θεσμικο κύρος του Κοινοβουλιου και της θέσεως που κατέχει.

Τέλος, η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων με ανακοίνωσή της, μπαίνει στη λίστα με τα κόμματα που ζητούν παραιτήσεις. Όπως γράφεται, μετά από διαβολεύσεις "καταλήγει στη θέση πως οι εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι, δηλαδή ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ θα πρέπει να υποβάλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους για λόγους ηθικής, δεοντολογίας, πολιτικής ευθιξίας και για την αποκατάσταση των ήδη καταρρακωμένων θεσμών".

Σιγή ιχθύος από το Κίνημα Αλληλεγγύη
Αξίζει να σημειωθεί ότι σιγή ιχθύος παρατηρείται από από το Κίνημα Αλληλεγγύη, με το οποίο έχει εκλεγεί βουλευτής ο Δημήτρης Συλλούρης. Μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική ανακοίνωση.

Γιώργος Τάττης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top