Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Στον Γενικό Εισαγγελέα το θέμα της ανέγερσης της νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΛ

15.10.2020
15:39
Αστυνομικό Ρεπορτάζ

Στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για περαιτέρω ενέργειες θα αποστείλει η Ελεγκτική Υπηρεσία την τελική της έκθεση, αναφορικά στο θέμα της ανέγερσης της νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με την οποία διαπιστώνονται παρανομίες σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. 

Το θέμα συζητήθηκε εκ νέου σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, με τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, να αναφέρει πως υπήρξαν παρανομίες στη διαδικασία της ανάθεσης του έργου, η οποία έχει ξεφύγει από τα νομικά πλαίσια.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΚΥπΥ, Μάριος Παναγίδης, ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι ο Οργανισμός κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια κάτω από δραματικές συνθήκες, για να θωρακίσει το σύστημα υγείας, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες της πανδημίας, σημειώνοντας πως πρώτη προτεραιότητα του Οργανισμού «ήταν και είναι να σώζει ανθρώπινες ζωές».

Ανέφερε ότι το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα σε συνδυασμό με τον εφιάλτη ότι μπορεί να χάναμε ανθρώπους από έλλειψη υποδομών, υποχρέωσαν τον Οργανισμό να δώσει έμφαση στο αποτέλεσμα, επισπεύδοντας τις διαδικασίες, πάντοτε με γνώμονα τη νομιμότητα και τους κανόνες της χρηστής διοίκησης.

Σημειώνεται ότι η ανέγερση της νέας ΜΕΘ ολοκληρώθηκε εντός 25 ημερών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ το κόστος κατασκευής της ανήλθε σε 1.245.000  ευρώ. Η μελέτη για το συγκεκριμένο κτίριο κόστισε 45 χιλιάδες ευρώ.

Επίσης, όπως λέχθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, η νέα ΜΕΘ κτίστηκε ούτως ώστε να μπορεί να υποδέχεται 28 άτομα. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο 7 κλίνες, αφού οι υπόλοιπες δεν μπορούν να στελεχωθούν, λόγω έλλειψης δυναμικού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, είπε πως αποφασίστηκε όπως η τελική έκθεση της Υπηρεσίας, που αφορά στο θέμα θα σταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για τυχόν δικές του ενέργειες, που αφορούν σε ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών ή όχι αδικημάτων.

«Μετά και από τις τοποθετήσεις των ιθυνόντων του ΟΚΥπΥ», είπε, «τόσο προφορικά σήμερα όσο και γραπτώς, σε σχέση με τα θέματα που καταγράφονται στην τελική έκθεση, αποφασίσαμε να αποστείλουμε την έκθεση μας -μαζί με μια καλυπτική επιστολή- στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για τυχόν δικές του ενέργειες, που αφορούν σε ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών ή όχι αδικημάτων, νοουμένου ότι κρίνουμε πως κάποια θέματα έχουν εκφύγει από τα νομικά πλαίσια, στα οποία έπρεπε να δράσει ο ΟΚΥπΥ».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε πως διαπιστώθηκε  παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας, για να σημειώσει πως ο Γενικός Ελεγκτής αποφάσισε  να αποστείλει το σχετικό φάκελο στο Γενικό Εισαγγελέα για τα περαιτέρω.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, είπε ότι «αντιλαμβανόμενοι πλήρως την αναγκαιότητα της άμεσης ανταπόκρισης του κράτους και βεβαίως την κρισιμότητα των στιγμών, αλλά και τη δυσκολία της διαχείρισης μια αχαρτογράφητης πανδημίας, οφείλαμε και οφείλουμε να εξετάσουμε τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν».

Σημείωσε ότι «ακόμα και σε τέτοιες στιγμές έκτακτης ανάγκης πρέπει να τηρούνται οι διαδικασίες, πρέπει να τηρούνται οι νόμοι και να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον».

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, που ασχολούνται με θέματα διαφθοράς, έρχονται προειδοποιήσεις προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα, που προκύπτει με το ζήτημα της πανδημίας.

Όπως πρόσθεσε «δεν σημαίνει ότι επειδή υπάρχει πανδημία  δικαιολογείται να δίδονται προσφορές με αναθέσεις λόγω ολιγωρίας και λόγω του ότι κάποιοι δεν μπόρεσαν να προβλέψουν τις εξελίξεις ή τις ανάγκες στα θέματα υγείας».

Ως εκ τούτου, ανέφερε «και στην Κύπρο παρουσιάστηκαν παρόμοια φαινόμενα, τα οποία ορθώς έχει καυτηριάσει η Ελεγκτική Υπηρεσία».

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδικής, είπε ότι κατανοεί πλήρως ότι «ζήσαμε μια επείγουσα κατάσταση και ότι πολλά πράγματα μπορεί να έγιναν κατά παράτυπο τρόπο χάρη της μεγάλης ανάγκης να γίνουν παραγγελίες για υλικά, να γίνουν υποδομές, για να αντιμετωπιστεί η πανδημία».

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε, όμως, για χάρη της μέγιστης ανάγκης να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός να κερδίζει ο οποιοσδήποτε κατεργάρης. Αν έχει μια δικαιολογία να προτάσσουν οι αρμόδιοι για το επείγον των πράξεων τους τον Μάρτιο και Απρίλιο έχει εκλείψει κάθε δικαιολογία. Έχουν περάσει 9 μήνες. Ο κορωνοϊός είναι εδώ. Πιθανόν να αντιμετωπίσουμε 2ο κύμα. Δεν επιτρέπεται να συνεχιστούν τα λάθη και οι παρατυπίες», είπε.

Πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε επανάληψη αυτών των λαθών και των παρατυπιών που παρουσιάζονται στην Έκθεση του ΓΕ θα είναι πλέον ασυγχώρητη κακόβουλη και καταδικαστέα».    

ΑΠΟ ΚΥΠΕ