ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Επικρίσεις προς Πρόεδρο Αναστασιάδη για Κυπριακό, διαπλοκή και διαφθορά

Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Επικρίσεις προς Πρόεδρο Αναστασιάδη για Κυπριακό, διαπλοκή και διαφθορά

Επικρίσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, το χειρισμό της Τουρκίας εντός της ΕΕ, τα ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής καθώς και στο ζήτημα του Γενικού Ελεγκτή, διατύπωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απαντώντας σε σημεία που έθιξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη του χθες στο τηλεοπτικό κανάλι Σίγμα.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντί να προβληματιστεί για όσα συμβαίνουν, είναι επικριτικός και χαρακτηρίζει ανήθικους όσους του ασκούν κριτική.
 
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για να απαντήσει στις θέσεις που εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη συνέντευξη, ο κ. Κυπριανού είπε αρχικά πως στην κρίσιμη περίοδο που διερχόμαστε ιδιαίτερα μετά την ανάδειξη Τατάρ στην ηγεσία των Τ/κ, είχαν αποφασίσει να μην ανοίξουν θέματα που δημιουργούν αντιπαραθέσεις στο Κυπριακό. Ωστόσο, όπως είπε, δεν μπορούν να μην σχολιάσουν τις αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη περί μύθους ότι ο ίδιος ευθύνεται για την αποτυχία του Κρανς Μοντανά.
 
Οι μύθοι, όπως είπε ο κ. Κυπριανού, προέρχονται από τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος σε επανειλημμένες του Εκθέσεις αθωώνει την Τουρκία και επιρρίπτει στους δύο ηγέτες την ευθύνη για την απώλεια μια ιστορικής ευκαιρίας. Για αυτό, ο κ. Κυπριανού έθεσε το ερώτημα γιατί ο Πρόεδρος δεν αντέδρασε στην Έκθεση του ΓΓ αν θεωρεί πως τα πράγματα δεν έγιναν έτσι και τι παραστάσεις έκανε για να διορθωθούν αυτές οι εκθέσεις. «Η απάντηση είναι απλή, τίποτε απολύτως δεν έκανε, αρκέστηκε να απαντά στους επικριτές του στο εσωτερικό αδιαφορώντας για το ότι η Έκθεση του ΓΓ έχει μετατραπεί σε επίσημο πλέον έγγραφο του ΟΗΕ», είπε και πρόσθεσε πως δυστυχώς αυτή είναι η τακτική που ακολουθεί σε όλα τα ζητήματα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Ανέφερε πως ο Πρόεδρος ενδιαφέρεται να απαντήσει επικοινωνιακά στο εσωτερικό, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο εξωτερικό, προσθέτοντας πως κάτι ανάλογο συμβαίνει τώρα και με το θέμα των διαβατηρίων και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Ο κ. Κυπριανού απάντησε στη θέση του Προέδρου πως δεν φέρει ευθύνη για τον νεκρό χρόνο που μεσολάβησε από την αποτυχία της διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά ως σήμερα, θέτοντας το ερώτημα «γιατί ο Πρόεδρος δεν ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί τον Απρίλη του 2018, για να συζητήσουν το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ έτσι ώστε να το καταστήσουν στρατηγική συμφωνία».
 
Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ρώτησε τότε τον κ. Ακιντζί δύο πράγματα, αν έχει την άδεια της Τουρκίας να καταθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση και για ποιο πλαίσιο θα συζητήσουν, για αυτό της 30ης Ιουνίου ή αυτό της 4ης Ιουλίου, «το οποίο επιβεβαιώθηκε μετά πως δεν υπήρξε ποτέ», όπως είπε.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ  αναφέρει στη συνέχεια ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει τις αναιρέσεις συγκλίσεων που σημειώθηκαν από την τουρκική πλευρά που όντως δυσκόλεψαν την κατάσταση. «Πού ήταν όμως η απάντηση του σε αυτές τις αρνητικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς», διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως το ίδιο έπραξε και ο ίδιος, καθώς παραδέχεται ότι άλλαξε τη θέση του για τη μια θετική ψήφο στην ομοσπονδιακή Κυβέρνηση για την οποία υπήρξε σύγκλιση. «Αυτές του οι κινήσεις ήταν το τέλειο άλλοθι στην Τουρκία», πρόσθεσε.
 
Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού αναφέρεται στις εξηγήσεις που έδωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την μη επιμονή του στις κυρώσεις για την Τουρκία, τις οποίες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ πρότασσε. «Τα όσα δηλώνει στη συνέντευξη του ο Πρόεδρος ας τα πει στον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος άλλα έλεγε δημόσια. Ποια ήταν τελικά η πολιτική της Κυβέρνησης σχετικά με τις κυρώσεις», διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως το συμπέρασμα είναι ότι πορεύθηκε με την πολιτική του «βλέπουμε και κάνουμε» σε ένα θέμα τεράστιας σημασίας.
 
Ο κ. Κυπριανού απαντώντας στη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη πως δεν έχει ακούσει κάτι σχετικά με την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας, είπε πως σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ αυτό δεν ισχύει καθώς από το 2017 και μετά του έχει πει ποια πορεία να ακολουθήσει και πώς να χειριστεί το Κυπριακό. «Δεν μας εισάκουσε, δικαίωμα του, αυτός είναι ο Πρόεδρος», είπε, και πρόσθεσε πως έχει τις ευθύνες για τα θλιβερά αποτελέσματα για την Κύπρο, τις οποίες πρέπει να αναλάβει. «Για όλα όσα προειδοποιούσαμε, δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε από τις ίδιες τις εξελίξεις», συμπλήρωσε.
 
Διαπλοκή και διαφθορά

Ο κ. Κυπριανού σχολίασε στη συνέχεια την δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι είναι απολύτως αμόλυντος, διερωτώμενος σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο στενός συγγενικός κύκλος και το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου κερδίζουν δεκάδες εκατομμύρια  από αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
«Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο Πρόεδρος δέχεται δώρα ταξίδια πολυτελείας με ιδιωτικό τζετ ξένου μεγιστάνα, ο οποίος πήρε παράτυπα  διαβατήρια από την Κυβέρνηση; Σε ποιο άλλο ευρωπαϊκό κράτος συμβαίνουν αυτά και ο Πρόεδρος δηλώνει δίχως δυσκολία ότι είναι ο πιο καθαρός σε όλη τη χώρα», διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού λέγοντας πως όταν ερωτάται για αυτά ο ίδιος θίγεται και «μας κουνά το δάκτυλο παριστάνοντας πως όλα συνέβησαν τυχαία».
 
Ο κ. Κυπριανού είπε πως εντελώς τυχαία λίγες μέρες πριν το κούρεμα των καταθέσεων που συμφώνησε ο Πρόεδρος, «οι συμπέθεροι του μετέφεραν κάτι εκατομμύρια στο εξωτερικό επειδή εντελώς τυχαία έπρεπε να κάνουν μια αγορά. Εντελώς τυχαία», πρόσθεσε, «ήταν να συζητηθεί στο Προεδρικό με την Ryan Air η πώληση των Κυπριακών Αερογραμμών και έτυχε να παρίστανται κάποιοι δικηγόροι του δικηγορικού του γραφείου. Εντελώς τυχαία, ένας Ρώσος που ήρθε να επενδύσει στην Κύπρο ενδιαφέρθηκε για κάποια τεμάχια, τα οποία εντελώς τυχαία ανήκουν στον Πρόεδρο και τους συγγενείς του. Εντελώς τυχαία, Ρώσος μεγιστάνας πήρε διαβατήριο από το Προεδρικό, διαμέρισμα από τον γαμπρό και έγινε χορηγός των εκδηλώσεων του ΔΗΣΥ. Εντελώς τυχαία, ο Πρόεδρος και η οικογένεια του αποφάσισαν να παραθερίσουν στις Σεϊχέλες και ανακάλυψε ότι και ο φίλος του ο Σαουδάραβας, εντελώς τυχαία, πήγαινε στις Σεϊχέλες και έτσι ταξίδεψαν μαζί», είπε.
 
Διερωτήθηκε αν όλες αυτές οι συμπτώσεις θα έπρεπε να προβληματίσουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, λέγοντας πως τον κυπριακό λαό τον προβληματίζουν.
 
Γενικός Ελεγκτής

Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στον Γενικό Ελεγκτή, λέγοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι τον θεωρεί ικανότατο αξιωματούχο. Διερωτήθηκε τότε, γιατί το Υπουργικό Συμβούλιο εξέδιδε ανακοινώσεις ότι ο Γενικός Ελεγκτής υπονομεύει την αξιοπιστία του θεσμού και ο τέως Υπουργός Οικονομικών τον κατηγορούσε ότι είχε χάσει την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα του.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε πως ο Πρόεδρος υποστήριξε ότι το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ το 2016 εμπόδισαν τον Γενικό Ελεγκτή να προβεί σε έρευνα για τον συνεργατισμό, κάτι που αναπαράγεται και από ΜΜΕ. Ανέφερε πως όντως το 2016 έγινε ένα λάθος από πλευράς ΑΚΕΛ, που υποστήριξε πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, πρόσθεσε, όταν διαπίστωσε το ΑΚΕΛ ότι έπραξε λάθος ψηφίζοντας την πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, την επόμενη εβδομάδα το διόρθωσε και είναι στη βάση εκείνης της απόφασης, όπως είπε, που ο Γενικός Ελεγκτής σήμερα διεξάγει έρευνα για τον Συνεργατισμό. «Η έρευνα διεξάγεται, το λάθος διορθώθηκε, επειδή δεν έχουν επιχειρήματα ή δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις, λένε ψέματα στον κόσμο», είπε.
 
Επανερχόμενος στην αναφορά του Προέδρου ότι διαπλοκή και διαφθορά υπήρχε πάντα, ο κ. Κυπριανού είπε πως έχει δίκαιο σε αυτό. Όμως, επεσήμανε, η ΕΕ σημειώνει πως τα χρόνια 2014 με 2018 η Κύπρος είναι πρωταθλητής στην αύξηση της διαπλοκής και διαφθοράς. «Ποιος ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλα αυτά τα χρόνια; Ο κόσμος δηλώνει σε ποσοστό 95%, με βάση τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεις της Eurostat, ότι στην Κύπρο υπάρχει διαπλοκή και διαφθορά και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αυτή η άποψη του κόσμου με το ότι είναι η πρώτη φορά που κάποιοι τιμωρούνται κάποιοι οι οποίοι συμμετείχαν σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς», είπε.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε πως το λιγότερο που θα ανέμενε κάποιος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη συνέντευξη του ήταν να προβληματιστεί και σε ότι αφορά το Κυπριακό και σε ότι αφορά στα ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς. Αντί αυτού, συμπλήρωσε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί πως κάνει τα πάντα τέλεια και είναι έντονα επικριτικός, χαρακτηρίζοντας ανήθικους, εκείνους που του ασκούν κριτική.
 
Βουλή

Ερωτηθείς για τη θέση του Προέδρου ότι η Βουλή επιδεικνύει ολιγωρία στη ψήφιση νομοσχεδίων για τη διαφθορά, ο κ. Κυπριανού είπε πως αν η Βουλή έχει το όποιο μερίδιο σε αυτό, θα πρέπει να το ξεπεράσουν και ήδη έχει μιλήσει με τον Προεδρεύοντα της Βουλής ζητώντας του τα συγκεκριμένα νομοσχέδια να κατατεθούν στην αρμόδια επιτροπή.
 
Απ΄ εκεί και πέρα, είπε, είναι αστείο να λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι καθυστερεί η Βουλή σημειώνοντας πως τέτοιου είδους νομοσχέδια έφτασαν στη Βουλή με πάρα πολλά χρόνια καθυστέρησης από πλευράς Κυβέρνησης.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top