ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Σε ισχύ τα νέα μέτρα για την πανδημία - Με μια κακή επιδημιολογική εικόνα χάνει βαθμούς και η... κυβέρνηση

Σε ισχύ τα νέα μέτρα για την πανδημία - Με μια κακή επιδημιολογική εικόνα χάνει βαθμούς και η... κυβέρνηση

Δεν κρύβεται η ανησυχία της κυβέρνησης και της επιδημιολογικής ομάδας σε σχέση με την διαχείριση της πανδημίας στο νησί, με αποτέλεσμα την ανακοίνωση νεών περιοριστικών μέτρων.

Τις τελευταίες βδομάδες είδαμε μια δραματική αύξηση των νέων περιστατικών κορωνοϊού. Μια αύξηση η οποία υπερβαίνει κατά πολύ το «πρώτο κύμα» της πανδημίας, κατά το οποίο επιβλήθηκε αυστηρό lockdown. Μάλιστα, κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας έχουν ποντάρει εδώ και αρκετό καιρό στην πρότερη καλή επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, κερδίζοντας την εύνοια αρκετών πολιτών.

Τώρα, φαίνεται ότι η διαχείριση να έχει "ξεφύγει", κάτι το οποίο προκαλεί και μια δυσκολία τόσο στην επικοινωνιακή διαχείριση που είναι αναγκαία για τον έλεγχο της πανδημίας και την καλή συνεργασία των πολιτών, όσο και στην ίδια την εικόνα των κυβερνητικών στελεχών. Σε μια μάλιστα περίοδο που ο κόσμος έχει κουραστεί τόσο σε αυτό το κομμάτι, όσο και με τις πρόσφατες αποκαλύψεις που σχετίζονται με διαφθορά κρατικών αξιωματούχων και την αδυναμία διόρθωσης του ΚΕΠ από τα αρμόδια υπουργεία.

Κάτι το οποίο προφανώς επιτείνει την κόπωση των πολιτών και ευνοεί περιστατικά ανυπακοής στα περιοριστικά μέτρα και στις εκκλήσεις για ατομική προστασία και ευθυνη. Με μια οικονομία να κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή.

Όπως πληροφορούμαστε, κυβέρνηση και συμβουλευτική ομάδα αναμένουν να δουν εντός 10 ημερών το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, έχοντας παράλληλα στο «τσεπάκι» και ένα νέο πακέτο μέτρων που θα διαχειριστεί σε καλύτερο βαθμό την υφιστάμενη έκρηξη κρουσμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, δημοσιεύτηκαν και τα πρώτα "σποτάκια" στα οποία δημόσια πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, απευθύνουν έκκληση στον κόσμο για χρήση μάσκας και τήρηση όλων των προστατευτικών μέτρων.

Το κυριότερο μέτρο είναι η καθολική χρήση μάσκας, είτε βρίσκεσαι σε κλειστό, είτε σε ανοιχτό δημόσιο χώρο, ενώ διευρύνθηκαν περιορισμοί που αφορούν τις συναθροίσεις και το ωράριο των νυχτερινών κέντρων.

Σημειώνουμε πως έχει ξεκινήσει ήδη και προχωράει με αμείωτους ρυθμούς η εισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο αναφοράς, με 6 εξ΄ αυτών να βρίσκονται σε ΜΕΘ και ΜΑΦ.

Δείτε αναλυτικά το διάταγμα με τα νέα μέτρα:
Για τις Επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Αμμοχώστου και Πάφου, από την 23η Οκτωβρίου 2020 και ώρα 05.00 π.μ. μέχρι την 9η Νοεμβρίου 2020 και ώρα 05.00 π.μ., ισχύουν τα ακόλουθα:

(α) Ο μέγιστος αριθμός προσώπων, τα οποία δύνανται να παρευρίσκονται ταυτόχρονα σε χώρους εστίασης, αίθουσες δεξιώσεων, συνεδριών και εκδηλώσεων, υπαίθρια και κλειστά θέατρα, αίθουσες θεαμάτων και κινηματογράφους, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και σε οποιουσδήποτε άλλους χώρους, καθορίζεται στις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας∙

(β) δεν επιτρέπεται η κράτηση πέραν των έξι (6) ατόμων ανά τραπέζι στους χώρους εστίασης, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας∙

(γ) ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους, καθώς και οι θρησκευτικές τελετές, τελούνται με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας∙

(δ) η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων επιτρέπεται χωρίς την παρουσία θεατών, τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού∙ και

(ε) τα φαρμακεία και οι υπεραγορές τροφίμων εξυπηρετούν κατά τις καθημερινές ημέρες, το Σάββατο και τις Κυριακές (όπου ισχύει), από την ώρα έναρξης της λειτουργίας τους έως τις 9.00 π.μ. αποκλειστικά και μόνο πρόσωπα:
(i) εξήντα ετών και άνω, και
(ii) με αναπηρίες.

2.5 Λόγω αδήριτης ανάγκης που προκύπτει από τα επιδημιολογικά δεδομένα, τη ραγδαία αύξηση στον αριθμό περιστατικών COVID-19, την ποιοτική ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων και τη διασπορά που καταγράφεται στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, για τις εν λόγω Επαρχίες, από την 23η Οκτωβρίου 2020 και ώρα 05.00 π.μ. μέχρι την 9η Νοεμβρίου 2020 και ώρα 05.00 π.μ. ισχύουν τα ακόλουθα:

(α) Απαγορεύεται η μετακίνηση προσώπων από τις 23.00 μ.μ. μέχρι τις 05.00 π.μ., εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:

Μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας, καθώς και για σκοπούς εργασίας με τη χρήση του Έντυπου Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου, το οποίο επισυνάπτεται ως Παράρτημα στο παρόν Διάταγμα,
μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά.

(β) Απαγορεύεται πέραν τις 22.30 μ.μ. η λειτουργία των χώρων εστίασης που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
(i) εστιατόρια,
(ii) χώρους εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων,
(iii) ταβέρνες,
(iv) καφετέριες,
(v) πιτσαρίες,
(vi) μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ,
(vii) καφενεία, και
(viii) χώρους εστίασης εντός κυλικείων ή/και, αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ:
Νοείται ότι, οι χώροι εστίασης δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες κατ’ οίκον διανομής.

(γ) Οι υπηρεσίες προς το κοινό στους χώρους εστίασης παρέχονται υπό τους ακόλουθους όρους:

(i) η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε τραπεζοκαθίσματα, τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας∙ και

(ii) τα μπαρ εντός των εν λόγω επιχειρήσεων, όπου εφαρμόζεται, απαγορεύεται να δέχονται κοινό προς εξυπηρέτηση και η χρήση και λειτουργία τους περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την προπαρασκευή φαγητών ή ποτών από τους εργαζομένους και απαγορεύεται η απευθείας εξυπηρέτηση του κοινού από το μπαρ.


(δ) Aπαγορεύονται οι αγώνες των αθλητικών πρωταθλημάτων κάτω των 18 ετών, των ομάδων των οποίων η έδρα είναι στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, έστω και εάν οι αγώνες αυτοί διεξάγονται εκτός των επαρχιών αυτών.

(ε) Απαγορεύονται όλες οι ομαδικές απογευματινές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για παιδιά κάτω των 18 ετών, περιλαμβανομένων των δραστηριοτήτων ποδοσφαίρου, χορού, θεάτρου, κολύμβησης σε κολυμβητήρια, πολεμικών τεχνών, κ.ά.

3. Το παρόν Διάταγμα τίθεται σε ισχύ, άμεσα, με τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top