ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η. Μυριάνθους: Στην Κύπρο οι περισσότεροι αιτητές ασύλου κατ' αναλογία πληθυσμού σε ΕΕ

Η. Μυριάνθους: Στην Κύπρο οι περισσότεροι αιτητές ασύλου κατ' αναλογία πληθυσμού σε ΕΕ

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού, αναφέρθηκε ο βουλευτής Ηλίας Μυριάνθους, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC).



Οι εργασίες της COSAC, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας Γερμανικής Προεδρίας, ολοκληρώνονται σήμερα και σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Μυριάνθους παρενέβη κατά τη συζήτηση του θέματος «Ο ρόλος της Ευρώπης στον Κόσμο – Μία υπεύθυνη συνεργασία με την Αφρική».

Όπως αναφέρεται, ο βουλευτής επεσήμανε ότι η συνεργασία Ευρώπης-Αφρικής αποτελεί ένα σημαντικό πλαίσιο για την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών και επίτευξη κοινών στόχων. Η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ), σημείωσε, πρέπει να στοχεύσει στην ανανέωση της πολιτικής δέσμευσης της ΕΕ προς την Αφρική, ειδικότερα όσον αφορά σε θεμελιώδεις αξίες, όπως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας των κρατών και της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών.

Η ενίσχυση της συνεργασίας, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, απαιτεί όπως η ΕΕ επικεντρωθεί στην παροχή πολυδιάστατων μορφών στήριξης προς τις χώρες της ΑΕ, ώστε να αντιμετωπισθούν προβλήματα τα οποία δύναται να έχουν δευτερογενείς επιπτώσεις στις γειτονικές περιοχές. Άλλωστε, πρόσθεσε, η επιτυχία των προσπαθειών για διαχείριση των μεταναστευτικών ροών εξαρτάται και από την πολυαναμενόμενη συναίνεση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για το νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση.

Ο κ. Μυριάνθους έκανε ειδική αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, όντας το κράτος με το μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού στην ΕΕ, από τους οποίους οι πλείστοι, όπως επεσήμανε, φθάνουν στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, μέσω των κατεχομένων ή δια θαλάσσης.

Ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη καταπολέμησης των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης και την ανάγκη στήριξης σημαντικών τομέων και στόχων, όπως είναι η εκπαίδευση και οι ευκαιρίες για εργασία, η ισότητα των φύλων, η καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού και η καταπολέμηση των παράνομων δικτύων διακίνησης προσώπων, πάντα με σεβασμό στην προστασία των μεταναστών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Ο κ. Μυριάνθους τόνισε, τέλος, ότι η ΕΕ πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για τόνωση των επενδύσεων στις Αφρικανικές χώρες, με σκοπό την ομαλή ανάκαμψή τους από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top