ΠΑΡΑ-THEMA

Κύριε Υπουργέ μου, μήπως αντί για lockdown να τ'ανοίγαμε όλα;

Κύριε Υπουργέ μου, μήπως αντί για lockdown να τ'ανοίγαμε όλα;

Η βεβαρημένη επιδημιολογική εικόνα προβληματίζει έντονα ειδικούς και μη με τις γιορτές των Χριστουγέννων να βρίσκονται προ των πυλών.

Τα κατά τόπους μέτρα δε φαίνεται να έχουν -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- το επιθυμητό αποτέλεσμα με την γκιλοτίνα της αυστηροποίησης ή ακόμη και του καθολικού lockdown να πλανάται πάνω από τα κεφάλια μας πιο απειλητικά από ποτέ.

Του Ανδρέα Κόκκινου

Με την προσέγγιση του δεύτερου κύματος να μην έχει την παραμικρή σχέση με την αντίστοιχη του πρώτου, τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται, ο ρυθμός μεταδοτικότητας ανεβαίνει επικίνδυνα και οι αριθμοί ημερήσιων επιβεβαιωμένων περιστατικών, εισαγωγών σε νοσοκομεία και ΜΕΘ αλλά και νεκρών εκτοξεύονται με χειρότερο όλων την απάθεια πολλών στο άκουσμα τους.

Αυστηροποίηση ή ακόμη και lockdown ίσως να βελτιώσουν προσωρινά την κατάσταση όμως το πρόβλημα συνεχίζει να εντοπίζεται στην χρυσή τομή μεταξύ δημόσιας υγείας και οικονομίας, που δεν έχει ακόμη βρεθεί. Επιδημιολόγος δεν είμαι, ούτε λοιμωξιολόγος. Ούτε καν γιατρός. Αυτό όμως που σκέφτομαι γνωρίζοντας την κυπριακή πραγματικότητα είναι απλοϊκό μα όμως εύλογο.

Παρά το κλείσιμο -είτε νωρίτερα, είτε καθολικά- χώρων εστίασης, καφετεριών και διασκέδασης μήπως θα έπρεπε να προτιμούμε να μένουν ανοιχτά; Και εξηγώ. Όταν βρίσκεσαι κάπου εκτός σπιτιού, έστω και ασυναίσθητα θεωρώ πως είσαι ολίγον προσεκτικότερος. Όταν ως επί το πλείστον τα άτομα που σε περιτριγυρίζουν είναι άγνωστα αυτομάτως προσπαθείς να διατηρήσεις αποστάσεις, είσαι πιο προσεκτικός. Επίσης σε αυτούς τους χώρους έχουν τοποθετηθεί σημάνσεις, αντισηπτικά και τα τραπεζοκαθίσματα τοποθετούνται σε απόσταση -στην πλειοψηφία τους- δημιουργώντας ένα πιο ‘ελεγχόμενο’ περιβάλλον ενώ είναι απείρως ευκολότερο για Αστυνομία και Υγειονομικές Υπηρεσίες να πραγματοποιήσουν ελέγχους.

Αν από την άλλη, κλειστούμε όλοι στα σπίτια μας, οι αναστολές πέφτουν, τα μέτρα σαφώς δεν τηρούνται με την ίδια ευλάβεια ενώ προφανώς η Αστυνομία δε μπορεί να γυρίζει από πόρτα σε πόρτα ελέγχοντας κάθε συνάθροιση που θα δημιουργηθεί.

Σκέφτομαι λοιπόν εγώ, με το φτωχό μου το μυαλό, μήπως κύριε Υπουργέ μου θα ήταν καλύτερα να ακολουθήσουμε μία εκ δια μέτρου αντίθετη προσέγγιση; Σώζωντας παράλληλα με την οικονομία και την ψυχολογία του κόσμου που εδώ και 10 μήνες έχει γίνει δέσμιος των περιοριστικών μέτρων; 

Ήρεμα ρωτάω...

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top