ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εβδομάδα θρίλερ στη Βουλή με φόντο τη μετωπική ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ - Οι 'μικροί' που ασκούν πιέσεις στην Κυβέρνηση και ο μαγικός αριθμός

Εβδομάδα θρίλερ στη Βουλή με φόντο τη μετωπική ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ - Οι 'μικροί' που ασκούν πιέσεις στην Κυβέρνηση και ο μαγικός αριθμός

Εβδομάδα θρίλερ προμηνύεται αυτή που διανύουμε για τη Βουλή των Αντιπροσώπων αφού την ερχόμενη Πέμπτη (17/12) οι 55 εκλελεγμένοι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν ή να καταψηφίσουν τον κρατικό προυπολογισμό.

Ο μαγικός αριθμός της πλειοψηφίας -που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν οι 28- αναμένεται να είναι ακόμη μικρότερος αφού αξίζει να υπενθυμίσουμε πως δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι δια ζώσης παρόντες βουλευτές, με τους Μουσιούττα και Παπαδόπουλο να βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό.

Τα 'αντιμαχόμενα στρατόπεδα' που έχουν δημιουργηθεί με επίκεντρο τα σκάνδαλα των πολιτογραφήσεων και τη μη παράδοση φακέλων στον Γενικό Ελεγκτή έχουν επιφέρει τη μετωπική σύγκρουση ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, με το κυβερνών κόμμα να προσπαθεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία υπερτονίζοντας την ιδιαίτερη σημαντικότητα του στην κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η Κύπρος ελέω πανδημίας. Στην αντίπερα όχθη ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ, Οικολόγοι αλλά και η ανεξάρτητη Άννα Θεολόγου έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεση τους να καταψηφίσουν την πρόταση, με το ενδεχόμενο να αλλάξει αυτή η απόφαση να θεωρείται ιδιαίτερα απομακρυσμένο. 

Λεπτές είναι όμως οι ισορροπίες που καθορίζουν την τελική ψήφο κάτι που διαφαίνεται και από τη δήλωση του νυν Προέδρου της Βουλής, Αδάμου Αδάμου, στο κρατικό ραδιόφωνο.  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αδάμος Αδάμου «θα αναμένουμε μέχρι την ημέρα της ψήφισης πως θα εξελιχθούν τα πράγματα αναφορικά με τα κρούσματα και τις αποχές που θα υπάρξουν λόγω κορωνοϊού και μπορεί να αλλάξουν τους συσχετισμούς».

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό -ακόμη και δια της αριθμητικής οδού- ότι οι ισορροπίες είναι κάτι περισσότερο από λεπτές τα πράγματα διαγράφονται δύσκολα για το κυβερνητικό στρατόπεδο.

'Πιέζουν' και καθορίζουν αποτέλεσμα οι ρυθμιστές

Σε ό,τι αφορά την ΕΔΕΚ, όπως πληροφορείται το ThemaOnline, σήμερα το απόγευμα θα γίνει διαδικτυακά η συνεδρία του πολιτικού γραφείου του Κινήματος. Όμως, ακόμη και τώρα δεν έχει υπάρξει σαφής τοποθέτηση, ούτε και έχουν ξεκαθαριστεί οι προθέσεις, καθώς μαίνεται ακόμη ο διάλογος με την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, δεν είναι καν σίγουρο εάν η σημερινή συνεδρία θα δώσει και συγκεκριμένο προσανατολισμό.

Το ενδεχόμενο να εξουσιοδοτηθεί ο Πρόεδρος του κόμματος για περαιτέρω διαβουλεύσεις ή να αναμένεται να ξεκαθαριστούν οι δυναμικές μέχρι και την τελευταία στιγμή της ψήφισης, είναι εξίσου ορατό. Κάτι το οποίο προφανώς αποδεικνύει πως τόσο η ΕΔΕΚ, όσο και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που άφησαν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας για ενδεχόμενη υπερψήφιση του προϋπολογισμού, δεν πρόκειται να πέσουν αμαχητί.

Σε αυτή την θέση φαίνεται να βρίσκεται και η Συμμαχία Πολιτών, καθώς σημειώνουμε πως ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Λιλλήκας έχει ξεκαθαρίσει πως υπάρχει σύμπνοια και διάθεση για συμπόρευση στο εν λόγω θέμα με την ΕΔΕΚ. Όπως επίσης διαμηνύουν οι Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, το Κίνημα Αλληλεγγύη και το ΕΛΑΜ, τα πάντα είναι υπό συζήτηση και υπό αίρεση, αν και όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε έχουν βρεθεί και σημεία σύγκλισης με την κυβέρνηση, με άλλους λιγότερο και με άλλους περισσότερο.

Το ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση λειτουργά ως επιπρόσθετος μοχλός πίεσης και αντανακλά προφανώς και στο ότι όλα τα κόμματα έχουν θέσει την κυβέρνηση σε αναμονή, εκμεταλλευόμενοι πλήρως την θέση ισχύος που έχουν σε αυτή την ιδιαίτερη πολιτική συγκυρία. Με αυτό τον τρόπο θέτουν τροπολογίες επί του προϋπολογισμού προς συζήτηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και από κάποια κόμματα μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια ενδεχόμενη μεταγενέστερη στήριξη για την Προεδρία της Βουλής, εντούτοις, δύσκολα μπορεί να τεθεί ως απροϋπόθετος «όρος» καθώς τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ρευστά και τίποτα δεν μπορεί να προεξοφλήσει μια τέτοια στήριξη στο μέλλον. Σίγουρα όμως, η άρνηση του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, των Οικολόγων και της ανεξάρτητης κ. Θεολόγου δημιουργούν προϋποθέσεις για νέες συμμαχίες και στην… αντίπερα όχθη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top