ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το 'μετά' της καταψήφισης προϋπολογισμού - Με το σταγονόμετρο οι πληρωμές του κράτους - Πάμε προς πολιτική κρίση;

Το 'μετά' της καταψήφισης προϋπολογισμού - Με το σταγονόμετρο οι πληρωμές του κράτους - Πάμε προς πολιτική κρίση;

Καταψηφίστηκε σχεδόν θριαμβευτικά ο προϋπολογισμός της Βουλής, οδηγώντας σε μια ιστορική απόφαση εκ μέρους της Βουλής.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης

Η διαδικασία και τα "όριά" της - Τι κάνουμε τώρα
Αξίζει να σημειωθεί πως η διαδικασία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού μέχρι και τον μήνα Φεβρουάριο, με βάση τα Δωδεκατημόρια, όπου αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα υπολογιστούν οι ανάγκες με βάση την προηγούμενη χρονιά, χωρίς όμως να απελευθερωθούν κονδύλια για αναπτυξιακές δαπάνες.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, όπου ξεκαθάρισε πως μετά την 28η Φεβρουαρίου, θα μπορούν να πληρώνονται μόνο υποχρεώσεις του κράτους προς πιστωτές και μισθοί κρατικών αξιωματούχων όπως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι δικαστές και ο γενικός ελεγκτής. Συμπλήρωσε όμως πως δεν θα μπορούν να καταβληθούν μισθοί, επιδόματα, δαπάνες για την υγεία και δεν θα αρχίσουν νέα αναπτυξιακά έργα, ή να δοθούν αυξήσεις.

Δείτε τι έγινε σήμερα στην Βουλή πατώντας εδώ

Οδεύουμε προς μια πολιτική κρίση;
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, θεωρητικά μπορεί να σταθεί το επιχείρημα που θέλει την Κύπρο να προχωράει ολοταχώς προς μια μείζονα πολιτική κρίση, εν καιρώ μάλιστα πανδημίας που η απελευθέρωση χρηματοδοτήσεων είναι αναγκαία για την διάσωση πολλών επιχειρήσεων και ως εκ τούτου, θέσεων εργασίας.

Μάλιστα, βουλευτές και αξιωματούχοι κομμάτων, μιλώντας στο ThemaOnline δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο αυτό, παρά το ότι το Σύνταγμα δεν προνοεί ρητώς διενέργεια εκλογών:

Τι δηλώνει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης - Το σενάριο Βουλευτικών Εκλογών

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης και απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες άλλες επιλογές υπάρχουν στο τραπέζι είπε ότι καταρχάς μπορεί η Βουλή να προχωρήσει με τα δωδεκατημόρια, «και από κει και πέρα η λύση είναι να αποφασίσει η Βουλή για διάλυσή της και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές».

Εξήγησε ότι δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών εάν η Βουλή εγκρίνει τα δωδεκατημόρια, αλλά πληρώνει το αναλογούν και αντιστοιχούν της περσινής περιόδου, δηλαδή ό,τι προνοείται στον περσινό προϋπολογισμό.

«Δεν έχει στάση πληρωμών γιατί μπορεί η Βουλή να αποφασίσει να εγκρίνει δωδεκατημόρια Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου και στο μεταξύ μπορεί, σύμφωνα με το άρθρο 67, να προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών», κατέληξε.

Το σενάριο πρόωρων Προεδρικών εκλογών

Εάν ισχύσει το ομολογουμένως απομακρυσμένο 2ο σενάριο, τότε θα βρεθούμε σε μια πολιτική παραδοξότητα που θα προκύπτει από το "νομικό κενό" που παρουσιάζεται στο Σύνταγμα. Από την στιγμή που η κυβέρνηση δεν μπορεί να διακυβερνήσει χωρίς πόρους, πρακτικά υποχρεώνεται να αποχωρήσει και πάμε σε Προεδρικές Εκλογές. Φυσικά, ενισχυτικά θα λειτουργήσουν και οι φωνές της αντιπολίτευσης.

Σημειώνουμε πως το ενδεχόμενο να συρθεί η Βουλή σε αυτοδιάλυση είναι ακόμη πιο απομακρυσμένο, καθώς είναι αδύνατο οι βουλευτές που δε θα ψηφίσουν για προϋπολογισμό, με τις όποιες πολιτικές προαναφερθείσες συνέπειες, να λειτουργήσουν με τρόπο που θα αναιρέσει την αρχική τους απόφαση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top