ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ανακοινώνονται εμβολιασμοί ενώ συνεχίζεται η καταγραφή κρουσμάτων και θανάτων

ΚΟΣΜΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ανακοινώνονται εμβολιασμοί ενώ συνεχίζεται η καταγραφή κρουσμάτων και θανάτων

Το Μεξικό ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός κατά του νέου κορωνοϊού ξεκινά αύριο ενώ την ίδια ώρα στην χώρα καταγράφηκαν 12.511 κρούσματα και 897 θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 σε 24 ώρες. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι από δύο ή τρεις οίκους ευγηρίας θα ξεκινήσει την Κυριακή ο εμβολιασμός.

Επιπρόσθετα, στη Νότια Κορέα καταγράφηκαν 1.092 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 17 θάνατοι εξαιτίας, στην Αργεντινή καταγράφηκαν 8.141 κρούσματα και 257 θάνατοι, στην Νιγηρία καταγράφηκαν σχεδόν χίλια κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 4 θάνατοι, στο Περού ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο τα κρούσματα και πάνω από 37.200 νεκροί, στο Ζιμπάμπουε καταγράφηκαν 122 κρούσματα και 4 θάνατοι, στην Γερμανία καταγράφηκαν 24.740 κρούσματα και 962 θάνατοι , στην Βραζιλία καταγράφηκαν 55.202 κρούσματα και 968 θάνατοι .

Μεξικό

Το Μεξικό θα αρχίσει αύριο Πέμπτη τον εμβολιασμό για τον νέο κορωνοϊό, αφού φθάσει σήμερα η πρώτη παρτίδα δόσεων του εμβολίου της αμερικανογερμανικής φαρμακευτικής σύμπραξης Pfizer/BioNTech, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες Γκατέλ.

"Αύριο (σ.σ. σήμερα Τετάρτη) φθάνει το πρώτο φορτίο των εμβολίων της Pfizer εναντίον του SARS-CoV-2 (...). Θα φυλαχθεί ως τη χρησιμοποίησή του την Πέμπτη 24η Δεκεμβρίου, ημέρα έναρξης του εμβολιασμού", ανέφερε ο υφυπουργός, στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας, μέσω Twitter.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι θα φθάσουν από το Βέλγιο 1,4 εκατ. δόσεις από τις 34,4 εκατ. τις οποίες δεσμεύθηκαν να προμηθεύσουν στο Μεξικό φαρμακευτικές εταιρίες που έχουν υπογράψει συμφωνίες με την κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Το Μεξικό, χώρα 128 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει 119.495 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1.338.426 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, κατά νεότερα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα χθες.

Πρόκειται για τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ, της Βραζιλίας και της Ινδίας, και τον δέκατο πέμπτο βαρύτερο αν υπολογιστεί με βάση τον δείκτη θανάτων ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζονται στα επίσημα στοιχεία.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ο εμβολιασμός να αρχίσει από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας στην πρωτεύουσα (κεντρικά) και στην πολιτεία Κοαουίλα (βόρεια), καθώς είναι ανάγκη το προϊόν της Pfizer να φυλάσσεται σε θερμοκρασία εβδομήντα βαθμών κάτω από το μηδέν για την καλή συντήρησή του.

Η χώρα έχει επίσης υπογράψει προσύμφωνα για την αγορά εμβολίων του σινοκαναδικού ομίλου CanSinoBio (35 εκατ. δόσεις) και της βρετανικής AstraZeneca (77,4 εκατ. δόσεις). Παράλληλα, έχει ενταχθεί στον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κάτι που θα της επιτρέψει να εξασφαλίσει ακόμη 51,6 εκατ. δόσεις άλλων εμβολίων.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 12.511 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα υπέκυψαν άλλοι 897 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 119.495 νεκρούς επί συνόλου 1.338.426 καταγεγραμμένων μολύνσεων, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Κυβερνητικά στελέχη έχουν επισημάνει όμως ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι.

Γαλλία

Η εκστρατεία του εμβολιασμού για την Covid-19 θα ξεκινήσει στη Γαλλία την Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου, από "δύο ή τρία" ιδρύματα που φιλοξενούν ηλικιωμένους.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, θα εμβολιαστούν πρώτοι "μερικές δεκάδες ένοικοι" αυτών των ιδρυμάτων.

"Στην αρχή θα γίνει (ο εμβολιασμός) σε δύο-τρία ιδρύματα. Ένα κοντά στο Παρίσι, ένα στην περιοχή Μπουργκόνιε Φρανς-Κοντέ και ένα τρίτο που είναι ακόμη υπό συζήτηση", είπε ο υπουργός.

Τα πρώτα εμβόλια θα φτάσουν στο γαλλικό έδαφος το Σάββατο.

Αργεντινή

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 8.141 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει πλέον τους 1.555.237.

Παράλληλα, 257 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 42.245 νεκρούς ως εδώ, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Το επίπεδο πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκεται στο 54,1% σε εθνικό επίπεδο, ενώ στη μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Αιρες φθάνει το 58,6%.

Νότια Κορέα

Έπειτα από δύο ημέρες που ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού ανά 24ωρο παρέμεινε κάτω από το όριο των χιλίων, σήμερα η νοτιοκορεάτικη Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA) ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη διαγνώστηκαν 1.092 περιπτώσεις, ο δεύτερος υψηλότερος απολογισμός μολύνσεων μέσα σε μια ημέρα ως εδώ, την ώρα που τίθενται σε εφαρμογή περιοριστικά μέτρα άνευ προηγουμένου σε τοπικό επίπεδο για να τεθεί υπό έλεγχο το επιλεγόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Τα 1.060 από τα κρούσματα οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση το σύνολό τους έφθασε τα 52.550. Το ρεκόρ 1.097 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 καταγράφηκε την Κυριακή. Ακόμη 17 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν χθες, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει ως εδώ τους 739 νεκρούς.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση αυξήθηκε σε 284 (+3 από την προηγουμένη).

Από σήμερα Τετάρτη, στην πρωτεύουσα Σεούλ και στη μητροπολιτική περιοχή της απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους άνω των τεσσάρων προσώπων, ενώ χιονοδρομικά κέντρα και χειμερινοί τουριστικοί προορισμοί κλείνουν, στο πλαίσιο της προσπάθειας των αρχών να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Η Νότια Κορέα μπόρεσε να διατηρήσει το επίπεδο των κρουσμάτων συγκριτικά χαμηλό στα δύο προηγούμενα κύματα της πανδημίας, όμως το τρέχον εγείρει πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις διότι σαρώνει εξαιρετικά πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Νιγηρία

Το κέντρο ελέγχου ασθενειών της Νιγηρίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 999 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό στην πολυπληθέστερη αφρικανική χώρα να φθάνει τις 79.789.

Το ίδιο διάστημα ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας αυξήθηκε κατά 4 στους 1.231 νεκρούς, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Περού

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στο Περού ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Τρίτη, την ώρα που η ανησυχία για το επαπειλούμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού εντείνεται στη χώρα των Άνδεων, η οποία έχει υποστεί βαρύ πλήγμα.

Στη χώρα που κατατάσσεται δεύτερη στην παραγωγή χαλκού στον κόσμο έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 1.000.153 μολύνσεις από τον ιό, ενώ 37.218 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην COVID-19, τη νόσο που προκαλεί, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφονται σε ημερήσια βάση στο Περού έχει μειωθεί θεαματικά τους τελευταίους μήνες - από τα περίπου 10.000 ανά 24ωρο στα τέλη του Αυγούστου, όταν η εξάπλωση κορυφωνόταν, στα περίπου 1.000 τη Δευτέρα.

Όμως πολλοί περουβιανοί φοβούνται πως το επί χρόνια παραμελημένο σύστημα υγείας και τα ξέχειλα με ασθενείς νοσοκομεία θα δυσκολευτούν πολύ να αντέξουν την επαπειλούμενη νέα έξαρση της πανδημίας. Η ανησυχία ώθησε την κυβέρνηση να επιβάλλει αυστηρά μέτρα ενόψει των γιορτών του τέλους της χρονιάς.

"Αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουμε δεύτερο κύμα (...) παίρνουμε μέτρα" για να αποτραπεί, τόνισε η υπουργός Υγείας Πιλάρ Μασέτι χθες.

Η Λίμα βρίσκεται αρκετά πίσω σε σύγκριση με γειτονικές της χώρες ως προς την προσπάθεια εξασφάλισης εμβολίων για τους πολίτες της.

Το Περού έχει υπογράψει προσύμφωνο με την Pfizer για την αγορά 9,9 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της, ενώ έχει επίσης υπογράψει συμφωνία με τον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να εξασφαλίσει άλλες 13,2 εκατ. δόσεις εμβολίων.

Η κυβέρνηση του Σαγάστι αναγνώρισε πάντως την περασμένη εβδομάδα πως δεν έχει ενημέρωση ούτε σχετικά με το πότε θα φθάσει η πρώτη παρτίδα δόσεων, ούτε πόσες θα περιέχει.

Γειτονικές χώρες του Περού και κράτη της Λατινικής Αμερικής με μεγάλους πληθυσμούς - η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Κολομβία, το Μεξικό... - έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό το όριο των 1 εκατ. κρουσμάτων.

Ζιμπάμπουε

Το υπουργείο Υγείας της Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 122 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τους 12.544.

Το ίδιο διάστημα άλλοι τέσσερις ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει, τουλάχιστον σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τους 326 νεκρούς στη φτωχή χώρα της Αφρικής.

Γερμανία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 24.740 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 1.554.920, δείχνουν σήμερα Τετάρτη τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Παράλληλα, άλλοι 962 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει ως εδώ τους 27.968 νεκρούς, κατά την ίδια πηγή.

Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες 968 ασθενείς με την Covid-19 υπέκυψαν, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 55.202 κρούσματα του νέου κορωνοϊού.

Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με πάνω από 212 εκατομμύρια πληθυσμό, έχει συνολικά καταγράψει 188.259 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας και 7.318.821 περιπτώσεις μόλυνσης.

Aπό ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top