ΔΙΕΘΝΗ

Aντιδράσεις Ιράκ για χάρη Τραμπ σε πρώην πράκτορες ασφαλείας που σκότωσαν άμαχους

Aντιδράσεις Ιράκ για χάρη Τραμπ σε πρώην πράκτορες ασφαλείας που σκότωσαν άμαχους

Οι Ιρακινοί αντέδρασαν με αγανάκτηση σήμερα στην απόφαση του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να δώσει χάρη σε τέσσερις Αμερικανούς πρώην πράκτορες ασφαλείας που είχαν καταδικαστεί γιατί σκότωσαν άμαχους Ιρακινούς πριν από 13 χρόνια στη Βαγδάτη.

"Έχασα κάθε ελπίδα εδώ και πολύ καιρό", δήλωσε ο Φαρς Σαάντι, ο Ιρακινός αξιωματικός της αστυνομίας που διεξήγαγε τις έρευνες για τους πυροβολισμούς στην πλατεία Νισούρ, ένα πολυσύχναστο μέρος στην ιρακινή πρωτεύουσα.

"Το θυμάμαι σαν να ήταν χθες. Πήρα τους ανθρώπους, τους πήγα στο νοσοκομείο, πήρα καταθέσεις, αλλά ήξερα ότι δεν θα βλέπαμε να απονέμεται δικαιοσύνη", είπε τηλεφωνικά.

Ένας από αυτούς τους φρουρούς ασφαλείας, ο Νίκολας Σλάτεν, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Οι τέσσερις Αμερικανοί είχαν κριθεί ένοχοι για συμμετοχή σε πυροβολισμούς στη Βαγδάτη στις 16 Σεπτεμβρίου 2007, ένα αιματηρό επεισόδιο που είχε προκαλέσει διεθνές σκάνδαλο επισημαίνοντας συγκεκριμένα τη χρήση ιδιωτικών εταιριών από τον αμερικανικό στρατό.

Ενα γεγονός που είχε αυξήσει τη δυσαρέσκεια των Ιρακινών απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεκατέσσερις Ιρακινοί άμαχοι είχαν σκοτωθεί και 17 είχαν τραυματιστεί.

Οι πράκτορες της Blackwater ισχυρίστηκαν ότι ενήργησαν όντας σε αυτοάμυνα. Η ομάδα της Blackwater, που είχε προσληφθεί για να εγγυάται την ασφάλεια των Αμερικανών διπλωμάτων στο Ιράκ μετά την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών το 2003, είπε ότι απαντούσε σε πυρά ανταρτών.

Η χάρη του Αμερικανού Προέδρου δίδεται μόλις μερικές εβδομάδες αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο περάτωσε προκαταρκτική έρευνα για φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τα βρετανικά στρατεύματα στο Ιράκ μετά την εισβολή.

Οι αποφάσεις αυτές έδειξαν ότι υπήρχε ελάχιστος σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εξωτερικό, δήλωσε ο Αλί Μπαγιάτι, μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράκ, ενός οργανισμού συνδεδεμένου με την κυβέρνηση.

"Η τελευταία απόφαση επιβεβαιώνει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου από αυτές τις χώρες", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Παρέχουν ασυλία στους στρατιώτες τους, παρότι ισχυρίζονται ότι προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ποτέ δεν υπήρξε δίκη για τους νεκρούς στη Βαγδάτη", δήλωσε με θλίψη.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι ο απερχόμενος πρόεδρος απονέμει πλήρη χάρη σε δεκαπέντε άτομα και μεταβάλλει μερικώς ή πλήρως τις ποινές πέντε άλλων, μια κίνηση που ωφελεί μεταξύ άλλων πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της ιδιωτικής εταιρίας ασφαλείας Blackwater στο Ιράκ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι τέσσερις άνδρες της Blackwater, όλοι πρώην στρατιώτες, είχαν "μακρά υπηρεσία προς το έθνος".

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top