Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Συγκρατημένα αισιόδοξος για προϋπολογισμό ο Αβέρωφ για τον προϋπολογισμό μετά τη συνάντηση με τον Σιζόπουλο

04.01.2021
16:44
Πολιτική

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τον προϋπολογισμό, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σήμερα μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ στα γραφεία της Πινδάρου, με τον Μαρίνο Σιζόπουλο να αναφέρει ότι συζήτησαν τη διαμόρφωση των προτάσεων με θετικό τρόπο προς όφελος των πολιτών, που έχουν κοινωνικά και κοινωνικά προβλήματα.

 
Ο βασικός στόχος όλων των επαφών και των διαβουλεύσεων της ΕΔΕΚ με Υπουργούς και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ είναι για το πώς θα μπορέσουμε στο πλαίσιο ενός αναθεωρημένου προϋπολογισμού να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε όσο τον δυνατόν περισσότερο τους συνανθρώπους μας που προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες και της οικονομικής κρίσης του παρελθόντος και την πρόσφατη της πανδημίας.
 
Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Νεοφύτου για τις συζητήσεις με τους Υπουργούς για διάφορα θέματα και τον Διοικητή της ΚΤ για θέματα που αφορούν τις εκποιήσεις και τα ΜΕΔ. Αντάλλαξαν, πρόσθεσε, απόψεις με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο των προτάσεων με τρόπο θετικό για τις ομάδες του πληθυσμού, που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.
 
«Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η προσπάθειά μας». Θέλησε να βεβαιώσει, όπως ανέφερε, αυτούς τους πολίτες ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί εποικοδομητικά, χωρίς να εκτροχιάζει τον προϋπολογισμό, «να βρισκόμαστε δίπλα τους».
 
«Πάντα έμαθα να αναδεικνύω τα θετικά. Και είναι θετικό, εν μέσω αυτών των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνει ο τόπος να συναντώ πολιτικούς ηγέτες κομμάτων με έναν προβληματισμό για την πορεία της χώρας», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ευχαριστώντας τον Μαρίνο Σιζόπουλο για την συνάντηση και την ενημέρωση. «Διότι πρέπει να βρούμε λύσεις για να μην την πληρώσουν οι πολίτες».
 
Με την πανδημία να καλπάζει, εξωτερικούς κινδύνους, επιπτώσεις στην οικονομία, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου,, ό,τι χειρότερο για τους πολίτες, θα ήταν μια δεύτερη καταψήφιση του προϋπολογισμού. «Χαιρετίζω αυτή την καλή διάθεση του φίλου και Προέδρου της ΕΔΕΚ. Δεν είμαι αυτός που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις, είναι η κυβέρνηση. Εγώ βάζω το πλαίσιο».
 
Ναι, συνέχισε, να κοιτάξουμε και κοινωνικά ζητήματα, στα μέτρα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους, υπολογίζοντας – όπως είπε – ότι ο προϋπολογισμός που καταψηφίστηκε ήταν «ο πλέον κοινωνικά προσανατολισμένος από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αλλά, πρόσθεσε, ως ΔΗΣΥ θα χαρούν εάν υπάρχουν επιπλέον δυνατότητες να γίνει ακόμα πιο κοινωνικά ευαίσθητος και υποστηρικτικός.
 
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι υπάρχουν και άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με πολιτικές, τα συζητεί η κυβέρνηση και πρέπει και σε εκείνα τα ζητήματα να στηρίξουν τον κόσμο. «Σημειώνω όμως, η στήριξη της κοινωνίας δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
 
Βάζοντας τα όρια, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, υπάρχουν περιθώρια θετικών κινήσεων κι αυτά συζήτησε με τον κ. Σιζόπουλο. «Και δηλώνω κι εγώ συγκρατημένα αισιόδοξος, ότι αυτή η αγωνία που βιώνει ο κόσμος αν θα έχει ή δεν έχει προϋπολογισμό, αν θα έχει μισθούς και συντάξεις και κοινωνικές παροχές στους επόμενους μήνες, θεωρώ ότι είμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό δρόμο».  
 
Στηρίξαμε εργαζόμενους, είπε, δώσαμε αναστολές δόσεων, προσπαθούμε να δώσουμε περισσότερες κοινωνικές παροχές στα μέτρα των δυνατοτήτων του κράτους, «αυτό που δεν μπορέσαμε να δώσουμε πάλι, με τις εμμονές κάποιων, είναι το εργαλείο των ευρωπαϊκών εγγυήσεων, την δυνατότητα και του Κύπριου μικρομεσαίου επιχειρηματία, του Κύπριου επιχειρηματία, της σπονδυλικής στήλης της οικονομίας...Όχι να τους δώσουμε χαριστικά λεφτά, αλλά να έχουν τη δυνατότητα με ευρωπαϊκές και κρατικές εγγυήσεις να πάρουν ρευστότητα να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα».
 
Για τον ΔΗΣΥ, ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αυτό το ζήτημα είναι κορυφαίο και χάρηκε γιατί βρήκε συναντίληψη από τον Μαρίνο Σιζόπουλο και θα το δει και με την κυβέρνηση. «Πρέπει να βρούμε τρόπους να επαναφέρουμε τις ευρωπαϊκές και κρατικές εγγυήσεις για να επωφεληθούν η σπονδυλική της κυπριακής οικονομίας, που είναι οι κυπριακές επιχειρήσεις». Αν δεν δουλέψουν οι επιχειρήσεις, πρόσθεσε, δεν μπορούν να υπάρχουν θέσεις εργασίας, ούτε έσοδα του κράτους για να έχουμε ένα πιο δυνατό κοινωνικό κράτος, όπως όλοι συμφωνούμε, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ