ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Πως θα μοιάζει το νέο lockdown - Οι λεπτομέρειες που ‘κλειδώνουν’

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Πως θα μοιάζει το νέο lockdown - Οι λεπτομέρειες που ‘κλειδώνουν’

Στο πλέον πολυσυζητημένο θέμα -όχι απλά των ημερών αλλά ίσως και ολόκληρου του τελευταίου χρόνου- εξελίσσεται ξανά το ζήτημα της αυστηροποίησης των μέτρων με τη λέξη lockdown να συνοδεύεται κατά κόρον από επίθετα (σκληρό, ολικό, ανώδυνο, ιδιότυπο).

Του Ανδρέα Κόκκινου

Η πραγματικότητα -και με κίνδυνο ν’ακουστούμε γραφικοί- είναι ότι αυτές είναι ίσως από τις κρισιμότερες αποφάσεις που έχουν παρθεί από την έναρξη της πανδημίας με τους λόγους να ποικίλουν. Αρχικά η αντιμετώπιση μας στο δεύτερο αυτό κύμα ουδεμία σχέση έχει με το αντίστοιχο Απριλίου.

Η μεταδοτικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο και τα ημερήσια επιβεβαιωμένα περιστατικά κινούνται σε νούμερα που ‘ζαλίζουν’ με σημαντικότερο, των προβλημάτων που δημιουργούνται, την υπερφόρτωση του συστήματος Υγείας που βρίσκεται σε οριακότατο σημείο.

Η πλειοψηφία της επιστημονικής ομάδας φέρεται να προκρίνει ένα αυστηρό lockdown που ενδεχομένως να περιλαμβάνει το κλείσιμο τόσο των σχολικών μονάδων αλλά και φυσικά αυτό του λιανικού εμπορίου. Στην περίπτωση που υιοθετηθεί αυτή η εισήγηση το μοντέλο θα είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό του Μαρτίου με την ουσιαστική διαφορά να έγκειται στη διέλευση από αέρος (οι αερολιμένες θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά).

Υπάρχουν όμως και τα μέλη της Συμβουλευτικής Ομάδας που διαφωνούν με το ‘αυστηρό’ σενάριο τονίζοντας μάλιστα πως δε θα φέρει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που όλοι περιμένουν ενώ οι έξτρα περιορισμοί θα δοκιμάσουν τις πνευματικές αντοχές ενός κοινού που ήδη μοιάζει να έχει κουραστεί.

Στο ‘καλό’ σενάριο πολύ πιθανόν να διατηρηθούν για άλλες 7-8 ημέρες τα υπάρχοντα μέτρα με μικρές αυστηροποιήσεις που αφορούν συγκεκριμένους κλάδους του λιανικού εμπορίου. Ακόμη όμως και στο καλό σενάριο το κλείσιμο των σχολείων αναμένεται να παραταθεί.

Όπως αντιλαμβανόμαστε η γκάμα των εισηγήσεων κυμαίνεται μεταξύ των δύο σεναρίων. Δηλαδή επί της ουσίας του αυστηρού και του αυστηρότερου.

Η ‘σπαζοκεφαλιά’ πίεσης στο σύστημα υγείας, γεμάτες κλίνες ΜΕΘ και σωρεία επιβεβαιωμένων ημερήσιων κρουσμάτων σε συνάρτηση με τη διάσωση της οικονομίας που ασθμαίνει αλλά και του κόσμου που μοιάζει να έχει τρυπήσει τις πνευματικές και ψυχολογικές του αντοχές θα χρειαστεί πολύ δυνατούς λύτες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Πρωτοτυπία ΔΗΠΑ για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων  για τις ευρωεκλογές

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει πως εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top