ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αιτήματα για πρόσβαση σε πληροφορίες, ενώπιον της Δημόσιας Αρχής και όχι ενώπιον της Επιτρόπου Πληροφοριών

Αιτήματα για πρόσβαση σε πληροφορίες, ενώπιον της Δημόσιας Αρχής και όχι ενώπιον της Επιτρόπου Πληροφοριών

Από τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής του Περί Πρόσβασης σε Πληροφορίες του Δημόσιου Τομέα Νόμου, όπως τροποποιήθηκε, έχει παρατηρηθεί ότι πολίτες και οργανωμένα σύνολα υποβάλλουν απευθείας τα αιτήματά τους ενώπιον του Γραφείου Επιτρόπου Πληροφοριών.

Με αυτή την αφορμή, η Επίτροπος Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου υπενθυμίζει ότι το αίτημα για πρόσβαση σε πληροφορίες, θα πρέπει να τίθεται ενώπιον της Δημόσιας Αρχής, από την οποία ζητούνται οι πληροφορίες και όχι ενώπιον του Γραφείου Επιτρόπου Πληροφοριών.

Με την πάροδο των 30 ημερών ή της παράτασης που ενδεχομένως να έχει δοθεί στην αρμόδια Αρχή για να απαντήσει στον πολίτη, αν δεν υπάρχει ικανοποίηση του αιτήματός του, ενεργοποιείται το δικαίωμα υποβολής παραπόνου (άρθρο 42), ενώπιον της Επιτρόπου Πληροφοριών.

"Η υποβολή των αιτημάτων απευθείας στο Γραφείο Επιτρόπου Πληροφοριών, αφενός δεν προβλέπεται, αφετέρου δεν εξυπηρετεί και τον σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκε η εν λόγω νομοθεσία που είναι ο έλεγχος της Δημόσιας Διοίκησης, αφού για να αποδείξει η Δημόσια Διοίκηση ότι συμμορφώνεται με την Αρχή της Διαφάνειας και Λογοδοσίας, θα πρέπει να απαντήσει στο αίτημα", αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Επιπλέον, προστίθεται, παρατηρείται ότι, αρκετά από τα ερωτήματα που υποβάλλουν οι πολίτες δεν αφορούν στην εν λόγω νομοθεσία, αλλά ρυθμίζονται από άλλη ειδική νομοθεσία ή ακόμα από Ενωσιακή νομοθεσία, που υπερισχύει έναντι του Ν 184(Ι)/2017. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι Δημόσιες Αρχές δεν έχουν υποχρέωση να διαθέσουν στους πολίτες τις ζητούμενες πληροφορίες.

Το Γραφείο Επιτρόπου Πληροφοριών, θα συνεχίσει να δίνει καθοδήγηση, προκειμένου να αφομοιώσει το κοινό τις πρόνοιες της εν λόγω νομοθεσίας και να επιτευχθεί ο στόχος του ουσιαστικού ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 και ώρα 09:50 στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, βρίσκεται σε ύφεση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top