ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κύπρος: Πρωτοφανές αίτημα στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας για την συνταγματικότητα της χρήσης μάσκας – Παραβιάζει το δικαίωμα στη «Δίκαιη Δίκη»

Κύπρος: Πρωτοφανές αίτημα στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας για την συνταγματικότητα της χρήσης μάσκας – Παραβιάζει το δικαίωμα στη «Δίκαιη Δίκη»

Στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας  οι συνήγοροι υπεράσπισης των Αλέξη Μαυρομιχάλη και Dydi Rudolf και υπέβαλαν αίτημα εξέτασης της συνταγματικότητας του άρθρου 2.2. της ΚΔΠ 468/2020 δια του οποίου καθίσταται χωρίς εξαιρέσεις, υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με τους συνήγορους των δύο που υπέβαλαν ένσταση και ζητούν όπως η αντεξέταση του βασικού  μάρτυρα κατηγορίας και παραπονούμενου στην υπόθεση γίνει χωρίς την προστατευτική χειρουργική μάσκα αλλά με προστατευτική προσωπίδα είναι ουσιώδες ζήτημα το οποίο προσφέρει στους κατηγορούμενους το δικαίωμα σε «Δίκαιη Δίκη».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με αίτημα τους, θέτουν ζήτημα συνταγματικότητας της πιο πάνω Κανονιστικής Διοικητικής Πράξης (ΚΔΠ) η οποία εκδόθηκε δυνάμει του του Περί Λοιμοκάθαρσεως νόμου και βάσει της οποίας καθίσταται, χωρίς εξαιρέσεις, υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας, ακόμα και στα πλαίσια μιας σοβαρής ποινικής υπόθεσης και ειδικότερα κατά την μαρτυρία του βασικότερου Μάρτυρα κατηγορίας.

Το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης  για εξέταση της Συνταγματικότητας της ΚΔΠ 468/2020 εδράζεται στο άρθρο 30 του Συντάγματος και το Άρθρο 6 της ΕΣΔΑ τα οποία προνοούν ότι έκαστος κατηγορούμενος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα σε Δίκαιη Δίκη, αλλά και σύμφωνα με το άρθρο 12(5)(δ), έκαστος κατηγορούμενος έχει δικαίωμα στην αντεξέταση των μαρτύρων, κάτι που εξ’ υπακούει την δυνατότητα να βλέπει τις αντιδράσεις τους και τις εκφράσεις τους.

Προστίθεται ότι ακόμα μια έκφανση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη είναι το δικαίωμα στην ισότητα των όπλων. Πρωταρχικός σκοπός του άρθρου 6(3)(β) της ΕΣΔΑ αλλά και του άρθρου 30(3)(β) του Συντάγματος, είναι η επίτευξη της ισότητας όπλων ανάμεσα στην Κατηγορούσα Αρχή και την υπεράσπιση.

Με απλά λόγια θεωρούν ότι η όλη διαδικασία πρέπει να διασφαλίζει την δυνατότητα του  Δικαστηρίου να μπορεί να αξιολογήσει τον μάρτυρα βλέποντας όλα τα χαρακτηριστικά, εκφράσεις προσώπου, αντιδράσεις, μορφασμούς αλλά και νεύματα, χαρακτηριστικά και εκφράσεις που στο τέλος της ημέρας θα αποτελέσουν και το υπόβαθρο για την κρίση του Δικαστηρίου ως προς την αξιοπιστία του μάρτυρα, πράγμα που δεν είναι εφικτό με τη χρήση της χειρουργικής προστατευτικής μάσκας.

Ζητείται παράλληλα από το Δικαστήριο όπως το αίτημα τους εξεταστεί στο παρόν στάδιο και όχι στο τέλος της διαδικασίας, αφού δεν θα υπάρχει θεραπεία σε περίπτωση παραβίασης του εν λόγω δικαιώματος κατά την διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης, πόσο μάλλον στο τέλος αυτής όπου ο μάρτυρας θα έχει ήδη μαρτυρήσει και θα έχει ήδη αντεξεταστεί και η αξιοπιστία του θα έχει ήδη κριθεί.

Τέλος η δικηγορική εταιρία ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΕΠΕ μέσω των νομικών της Αντώνη Δημητρίου, Χαράς Αλεξάνδρου και Μαρίνου Καούλλα, παρουσιάζουν τη θέση και εισήγηση του πλέον ειδικού και εμπειρογνώμονα επί του θέματος, Δρ. Λεόντιου Κωστρίκκη, ο οποίος επιβεβαιώνει την άποψη της Υπεράσπισης ότι η μαρτυρία μέσω προστατευτικού γυαλιού με την ταυτόχρονη χρήση μάσκας  face shield (προστατευτικής προσωπίδας), είναι εξίσου ασφαλής με την χρήση χειρουργικής μάσκας.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top