ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊος: Πρωτιά για την Κύπρο στην Ευρώπη για διενέργεια τεστ

Κορωνοϊος: Πρωτιά για την Κύπρο στην Ευρώπη για διενέργεια τεστ

Στη νέα φάση της στρατηγικής σταδιακής άρσης των περιορισμών η Κύπρος με όπλο το τρίπτυχο «τεστ-επιτήρηση-εμβολιασμοί».

 

Στην επόμενη φάση της στρατηγικής σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων εισέρχεται από σήμερα η Κύπρος, μετά τις αποφάσεις που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 25 Φεβρουαρίου.

Η επιδημιολογική κατάσταση, αν και βελτιωμένη, παραμένει σε οριακό σημείο, που εύκολα μπορεί να επιδεινωθεί. Πρώτιστος στόχος είναι, μέσα από την υιοθέτηση σειράς δράσεων, να διατηρηθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες σε σταθερό σημείο, έως ότου επιτευχθεί η εμβολιαστική κάλυψη σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού, τις επόμενες εβδομάδες.

Αναλυτικά, οι ενέργειες που έγιναν την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021, από πλευράς Υπουργείου Υγείας, στη βάση του τρίπτυχου «τεστ – επιτήρηση – εμβολιασμοί»:

 Πυλώνας «Τεστ»:

Κύριος πυλώνας, στον οποίο στηρίχθηκε η πολιτική της Κύπρου από την αρχή της πανδημίας, είναι η διενέργεια μαζικών τεστ, εφαρμόζοντας κατά διαστήματα προγράμματα εργαστηριακού ελέγχου με στόχευση σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες. Από τον Νοέμβριο 2020, βασικό εργαλείο για τον έλεγχο και τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα αποτελούν και τα αντιγονικά τεστ (antigen rapid tests), τα οποία αξιοποιούνται τόσο για τον έλεγχο του γενικού πληθυσμού όσο και για τον τακτικό έλεγχο των εργαζομένων, στο πλαίσιο της στρατηγικής για σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα (εβδομάδα 7) που δημοσιοποίησε το ECDC, η Κύπρος παραμένει στην 1η θέση ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης ως προς τη διενέργεια τεστ, με 24,196 τεστ ανά 100,000 πληθυσμού. Στο περιθώριο της πρακτικής που ακολουθεί η Κύπρος, διενεργήθηκαν μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας 229,743 rapid tests την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου, από τα οποία προέκυψαν 809 κρούσματα με ποσοστό θετικότητας 0,35%

 

 

Η διενέργεια μαζικών τεστ, πέραν από την έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων, ώστε να μειωθεί το ενδεχόμενο διασποράς του ιού στην κοινότητα, συντείνει στον έλεγχο της επιθετικότερης μετάδοσης του ιού που προκαλούν οι μεταλλάξεις του ιού που έχουν πλέον εντοπιστεί στα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η γρήγορη και σε πραγματικό χρόνο διάγνωση που προσφέρουν τα ταχεία αντιγονικά τεστ, συμβάλλουν στην άμεση έναρξη της ιχνηλάτησης των στενών τους επαφών. Έχοντας εντοπίσει συρροές κρουσμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους, το Υπουργείο Υγείας τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει επεκτείνει την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και στις δευτερογενείς επαφές, σε μια προσπάθεια να εντοπίζονται γρηγορότερα τα κρούσματα και να αποτρέπεται μεγαλύτερη διασπορά του ιού

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top