ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Έτσι ανοίγουν καφετέριες και εστιατόρια - Τι ισχύει με 8998 και κέρφιου

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Έτσι ανοίγουν καφετέριες και εστιατόρια - Τι ισχύει με 8998 και κέρφιου

Διάχυτη είναι η ανησυχία των τελευταιών ημερών αφού τόσο η αύξηση ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όσο και άνοδος του βαθμού θετικότητας δείχνει να προβληματίζει έντονα τους ειδικούς.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί η εξεύρεση πολλών αλυσίδων μετάδοσης σε συνδοιασμό με την αντικειμενική -πλέον- δυσκολία της ιχνηλάτησης (είτε λόγω αυξημένων περιστατικών, είτε λόγω ψευδών δηλώσεων και αποκρύψεων επαφών) καθίσταται αντιληπτό πως το πισωγύρισμα δε βρίσκεται μακριά με την επιδημιολογική εικόνα να κρέμεται από μία λεπτή κλωστή.

Του Ανδρέα Κόκκινου

Πέραν των χαλαρώσεων, αυτοί που φαίνεται να ανησυχούν ιδιαιτέρως -πέραν φυσικά Κυβέρνησης, Υπουργείου Υγείας αλλά και Επιστημονικής/Συμβουλευτικής Ομάδας- είναι οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης που ενώ θεωρητικά είχαν πάρει σειρά για άνοιγμα -16η Μαρτίου- με την κατάσταση να ξεφεύγει, κάθονται σε 'αναμμένα κάρβουνα'.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline και σύμφωνα με τα όσα αναμένεται να εισηγηθούν οι ειδικοί, αυτό που θα καθορίσει τελικά το αν θα σηκώσουν ρολά καφετέριες και εστιατόρια είναι ο αριθμός των νοσηλευόμενων καθώς και ο ρυθμός εισροής σε νοσοκομειακές μονάδες. 

Με πιο απλά λόγια εάν δεν παρατηρηθεί περαιτέρω αύξηση στους ανθρώπους που νοσηλεύονται, αναμένεται να δοθεί κανονικά το 'ΟΚ' για να επαναλειτουργήσουν οι χώροι εστίασης υποδεχόμενοι κόσμο.

Αυτό που ενδέχεται να διαφοροποιηθεί -ακόμη και στο ακραίο σενάριο που θα υπάρξει ραγδαία βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων- είναι οι πρόνοιες αλλά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Από τα όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής γίνεται λόγος για μείωση των ατόμων που θα κάθονται ανά τράπεζι (με επικρατέστερο αριθμό τους 4) ενώ διαφωνία υπήρξε στο κατά πόσο δύναται στο παρόν στάδιο να χρησιμοποιηθούν οι εσωτερικοί χώροι καφετεριών και εστιατορίων. 

Το ντόμινο των χαλαρώσεων αγγίζει και τα μηνύματα στο 8998 αλλά και την απαγόρευση διακίνησης (που εδώ και καιρό ξεκινά στις 9 το βράδυ). Στο αισιόδοξο σενάριο που το άνοιγμα θα προχωρήσει κανονικά την 16η Μαρτίου, αναμένεται να υπάρξει και αλλαγή στην ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας με τα σενάρια να κάνουν λόγο για μετακίνηση της στις 11 ή ακόμη και 12 το βράδυ. 

Τα 2 μηνύματα στο 8998 (που αφορούν κατ'εξαίρεση μετακινήσεις) αναμενεται να συνεχίσουν να μας συντροφεύουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Όπως είχε αναφέρει και δημόσια ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, κύριος Τσιούτης, τα 2 μηνύματα θεωρούνται αρκετά στην παρούσα φάση αφού οι πλείστες μετακινήσεις (μετάβαση για εργασία, αρτοποιείο μετά τη δουλειά, ψώνια από σούπερμαρκετ και είδη πρώτης ανάγκης μετά τη δουλειά, φαρμακείο) μπορούν να πραγματοποιούνται χωρίς τη χρήση του 8998 οπότε δε θεωρείται αναγκαία η κατάργηση του.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top