ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ανησυχία με το βρετανικό στέλεχος στην Κύπρο - Αύξηση και στους νεαρούς

Ανησυχία με το βρετανικό στέλεχος στην Κύπρο - Αύξηση και στους νεαρούς

Τα τελευταία αποτελέσματα αλληλούχισης στελεχών του ιού (sequencing) που στάλθηκαν από το ECDC, καταδεικνύουν την ανησυχητικά αυξητική τάση στην εμφάνιση του βρετανικού στελέχους του ιού SARS-CoV-2 από τον Δεκέμβριο και έπειτα. Όπως προκύπτει, το βρετανικό στέλεχος έχει επικρατήσει ιδιαίτερα μετά τα μέσα Φεβρουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, από την ανάλυση των δειγμάτων προκύπτει ότι η αύξηση είναι κλιμακωτή και αγγίζει μέχρι και το 95,5% την περίοδο 15 Φεβρουαρίου – 6 Μαρτίου, οπότε και παρατηρείται επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην Κύπρο. Αναλυτικά, ο υπερδιπλασιασμός στην ανίχνευση της παραλλαγής χρονικά διαπιστώνεται πιο κάτω:

  • Δεκέμβριος-Ιανουάριος: Η βρετανική μετάλλαξη εντοπίστηκε σε ποσοστό 14,7% (34 δείγματα).
  • 1-15 Φεβρουαρίου: Η βρετανική μετάλλαξη εντοπίστηκε σε ποσοστό 46,6% (34 δείγματα από σύνολο 73 αλληλουχίσεων).
  • 15 Φεβρουαρίου-6 Μαρτίου: Η βρετανική μετάλλαξη εντοπίστηκε σε ποσοστό 95,5% (85 δείγματα από σύνολο 89 αλληλουχίσεων).

Όπως έχει διαπιστωθεί από μελέτες που έγιναν σε διάφορα κράτη της ΕΕ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού, το αγγλικό στέλεχος είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό και συνεπώς μπορεί να συμβάλλει στην ευκολότερη διασπορά της νόσου COVID-19 στην κοινότητα, επηρεάζοντας και την ροή περιστατικών στα νοσοκομεία.

Η αυξημένη διασπορά που προκαλεί το βρετανικό στέλεχος αντικατοπτρίζεται στα ημερήσια θετικά περιστατικά και στο ποσοστό θετικότητας, που παρά τα μέτρα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Επιπλέον, προβληματισμός υπάρχει για την εμφάνιση της παραλλαγής σε άτομα νεαρότερης ηλικίας, που έχει ως συνέπεια την αύξηση των νοσηλειών και σε άτομα μικρότερης μέσης ηλικίας από την παρατηρούμενη μέχρι σήμερα.

Όλα τα πιο πάνω στοιχεία, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη συνεχούς τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων με στόχο να αναχαιτίσουμε αυτό το φαινόμενο της περαιτέρω εξάπλωσης των νέων στελεχών στην κοινότητα της Κύπρου. Μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος εμβολιαστικής κάλυψης σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού μας, ο μοναδικός τρόπος να αναχαιτιστεί η αυξημένη μετάδοση που προκαλεί η βρετανική μετάλλαξη του ιού, είναι η εφαρμογή των μέτρων ατομικής προφύλαξης και των υγειονομικών οδηγιών, η συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση και τέλος η επιτήρηση των μέτρων στα διάφορα περιβάλλοντα (εργασιακά, κοινωνικά, οικογενειακά, κοκ).  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top