ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απαισιόδοξος για την εξαγωγή χαλουμιού στην ΕΕ, ο «πρόεδρος» του «βιομηχανικού επιμελητηρίου»

Απαισιόδοξος για την εξαγωγή χαλουμιού στην ΕΕ, ο «πρόεδρος» του «βιομηχανικού επιμελητηρίου»

Ο «πρόεδρος» του τουρκοκυπριακού «βιομηχανικού επιμελητηρίου» Τζαντάν Αβουντούκ, αναφερόμενος στο θέμα της κατοχύρωσης της γεωγραφικής προέλευσης του χαλουμιού είπε ότι δεν θεωρεί ότι θα είναι εφικτό να κάνουν εξαγωγές χαλουμιού σε Ευρωπαϊκές χώρες, εξαιτίας «των εμποδίων» που ενδέχεται να παρεμβάλλει η «Ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

 
Ανάφερε ότι μαζί με την κατοχύρωση της γεωγραφικής προέλευσης του χαλουμιού και τις τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής έχει καταστεί εφικτό να γίνεται εξαγωγή σε χώρες της ΕΕ του χαλουμιού που παράγεται στη «βόρεια» Κύπρο, όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.
 
Πρόσθεσε ότι η τροποποίηση που έγινε στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής με την κατοχύρωση του χαλουμιού συζητήθηκε την τελευταία φορά από την Κομισιόν τον Οκτώβριο του 2021, ο Αβουντούκ  εξήγησε ότι ο Κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή αφότου δημοσιευθεί πρώτα στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ και ακολούθως, όπως ανέφερε, θα αρχίσουν οι έλεγχοι και η επίβλεψη.
 
Ο κ. Αβουντούκ ανέφερε επίσης στη συνέχεια ότι το βασικό πρόβλημα που ενδεχομένως να έχουν να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια των ελέγχων είναι η πολιτική αβεβαιότητα που υπάρχει στο νησί.
 
Εξηγώντας ότι ο έλεγχος για το κατά πόσο η παραγωγή του χαλουμιού πλήρη τα κριτήρια όπως αυτά καθορίζονται από την κατοχύρωση του, θα διενεργείται από ένα ανεξάρτητο οργανισμό που φέρει την ονομασία «Bureau Veritas», ο Αβουντούκ ανέφερε επίσης ότι για τους υγειονομικούς ελέγχους θα διοριστεί ένας ειδικός οργανισμός από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» και όταν υπάρχουν ενστάσεις και προβλήματα αυτά θα παραπέμπονται σε μια κοινή επιτροπή που θα συσταθεί ειδικά για το σκοπό αυτό και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με τον Αβουντούκ, τα μέλη της επιτροπής και η μορφή της θα ξεκαθαρίσουν περί τα τέλη Μαΐου του 2022.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top