Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στόχος η μετεξέλιξη της Αστυνομίας σε ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αποδοτικό Οργανισμό

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στόχος η μετεξέλιξη της Αστυνομίας σε ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αποδοτικό Οργανισμό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι, αμετάθετος στόχος της Κυβέρνησης είναι μέσα από τολμηρές αποφάσεις και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, να συνεχίσει τη μετεξέλιξη της Αστυνομίας σε έναν σύγχρονο, ευέλικτο και αποδοτικό Οργανισμό.

Μιλώντας κατά την τελετή διαβεβαίωσης της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων και αποφάσεων της Κυβέρνησης που είχαν ως αποτέλεσμα να καταχωρηθούν για πρώτη φορά ποινικές υποθέσεις εναντίον μελών της Αστυνομίας, για πράξεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, ενώ ασκήθηκαν, επίσης, πειθαρχικές διώξεις.

 Ο Πρόεδρος επαναδιόρισε ως Πρόεδρο της Αρχής τον Ανδρέα  Πασχαλίδη, ως Αντιπρόεδρο την Δρ Δέσποινα Κυπριανού και ως μέλη τους Γεώργιο Παπαντωνίου, Παναγιώτη Πελαγία και Άθω Κανναουρίδη,

Ο Πρόεδρος τόνισε είναι ότι σε καμία των περιπτώσεων η Αρχή δεν λειτούργησε και δεν λειτουργεί εις βάρος ή αποδυναμώνοντας το έργο των μελών της Αστυνομίας Κύπρου, τα οποία είναι επιφορτισμένα με τη διασφάλιση συνθηκών ευταξίας και ευνομίας στην κοινωνία.

«Κοινή συνισταμένη άλλωστε της αποστολής και των δύο, θεσμού και Σώματος, αποτελεί η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, η προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων των πολιτών και η διαρκής αναβάθμιση του κύρους και της αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας», ανέφερε.
 
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, μέσα από τη στενότατη συνεργασία και τις συνέργειες που αναπτύχθηκαν μεταξύ της Αρχής, του αρμόδιου Υπουργείου και της Αστυνομίας Κύπρου, επιτεύχθηκε η ουσιαστική βελτίωση του έργου που αμφότερες οι πλευρές καλούνται να επιτελέσουν.

 «Στην πλειοψηφία τους οι Αστυνομικοί, έχοντας πλήρη συναίσθηση της υψηλής ευθύνης και της υποχρέωσης απέναντι στην κοινωνία και τους πολίτες, τιμούν με τις πράξεις τους το Σώμα, θέτοντας πολλές φορές σε κίνδυνο τη ζωή τους», είπε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι δυστυχώς, ο περιορισμένος αριθμός μελών της Δύναμης, των οποίων οι πράξεις και οι παραλήψεις ουδόλως συνάδουν με την αποστολή του Σώματος που υπηρετούν, είναι αρκετός για να δημιουργεί σε κάποιες περιπτώσεις μία αρνητική εικόνα, πλήττοντας το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών ή το κύρος της Δύναμης.
 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα και αποφάσεις που έλαβε η Κυβέρνηση όπως η ενίσχυση που έτυχε η Διεύθυνση Επαγγελματικών Προτύπων, Επιθεώρησης και Ελέγχου, η διερεύνηση όλων των καταγγελιών από την Ανεξάρτητη Αρχή, ο καθορισμός με εγκύκλιο του Αρχηγού της Αστυνομίας των μεταθέσεων και εναλλαξιμότητας των μελών της Αστυνομίας και η αύξηση στα εκπαιδευτικά προγράμματα για την πρόληψη και καταστολή της διαφθοράς. Ανέφερε ακόμα ότι ρυθμίστηκαν αντικειμενικά, μετρήσιμα και αξιοκρατικά κριτήρια διορισμού νέων μελών στη Δύναμη, αναθεωρήθηκε ο Κώδικας Αστυνομικής Δεοντολογίας, ετοιμάστηκε εγχειρίδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται κατευθυντήριες γραμμές ως προς τον χειρισμό κρατουμένων και ενισχύθηκε ο ρόλος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αστυνομίας.
 
«Θέλω να επισημάνω ότι, ως αποτέλεσμα των μέτρων αυτών καταχωρήθηκαν για πρώτη φορά ποινικές υποθέσεις εναντίον μελών του Σώματος, για πράξεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, ενώ ασκήθηκαν, επίσης, πειθαρχικές διώξεις», είπε.
 
Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «στη βάση του εν εξελίξει εκσυγχρονιστικού σχεδιασμού που υιοθετούμε πετύχαμε την αναβάθμιση για πρώτη φορά από το 1960 των δομών της Αστυνομίας, αλλά και την προαγωγή της λειτουργικής και επιχειρησιακής επάρκειας και αποτελεσματικότητας του Σώματος και των μελών του»
 
Στην αντιφώνησή  του ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας Ανδρέας Πασχαλίδης, ανέφερε ότι οι λόγοι που υπαγόρευσαν πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια την ίδρυση της Αρχής δυστυχώς δεν έχουν εκλείψει.
 
«Προφανώς υποτιμήσαμε την ανθρώπινη φύση και τις ανθρώπινες αδυναμίες σε αντίξοες κυρίως περιστάσεις», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν αποτρέπει την Αρχή από το να συνεχίσει τις προσπάθειες ώστε να γίνει αυτός ο στόχος εφικτός μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια της θητείας τους.
 
Ο κ. Πασχαλίδης, ανέφερε ότι όταν ανέλαβαν το 2016 τα παράπονα ήταν 245 και οι ανακριτές ήταν περίπου 20 με τη συντριπτική τους πλειοψηφία να προέρχεται από τις τάξεις πρώην αξιωματικών της αστυνομίας. Στο τέλος του 2020, πρόσθεσε, τα παράπονα ανήλθαν σε 473 και οι ανακριτές αυξήθηκαν σε 60 με την πλειοψηφία τους, όπως είπε, να είναι δικηγόροι, σύμφωνα με τις οδηγίες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 
Έκανε παράλληλα λόγο για αρνητές και πολέμιους της Αρχής που έκαναν την εμφάνισή τους τελευταία και μέσα στους κόλπους της Αστυνομίας και οι οποίοι θέλοντας να πλήξουν την Αρχή πυροβολούν εναντίον της, αδιαφορώντας αν πλήττοντας την αρχή πλήττουν και την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Αστυνομίας που με επαγγελματισμό ασκούν τα καθήκοντά τους.
 
Είπε επίσης ότι στην αύξηση των καταγγελιών τα τελευταία πέντε χρόνια οδήγησε όχι μόνο το γεγονός ότι οι λόγοι ύπαρξης της Αρχής έγιναν ευρέως γνωστοί αλλά και ότι η εμπιστοσύνη του κοινού προς την Αρχή χρόνο με τον χρόνο παγιώνεται και διευρύνεται. Παράλληλα έκανε λόγο για ανάγκη ενίσχυσης του μόνιμου προσωπικού της Αρχή το οποίο αριθμεί μόλις τρία άτομα.
 
«Σας διαβεβαιώνουμε ότι και στη νέα περίοδο οι προσπάθειές μας θα είναι άοκνες», διαβεβαίωσε τέλος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Πασχαλίδης.

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top