ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Οι φαρμακοβιομηχανίες καλούν σε δίκαιη διανομή εμβολίων, χαλαρώσεις στη Γαλλία, σε συναγερμό η Ταϊβάν

Οι φαρμακοβιομηχανίες καλούν σε δίκαιη διανομή εμβολίων, χαλαρώσεις στη Γαλλία, σε συναγερμό η Ταϊβάν

Οι φαρμακοβιομηχανίες καλούν σε δίκαιη διανομή εμβολίων ώστε να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες σε όλο το κόσμο ως το τέλος του έτους. Σε συναγερμό ξανά η Ταϊβάν, σε χαλαρώσεις μπαίνει η Γαλλία.

Οι μεγαλύτερες ενώσεις φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα "να εντείνει το υπεύθυνο μοίρασμα των δόσεων" εμβολίων κατά της covid-19 σε όλο τον κόσμο, εκτιμώντας ότι η παραγωγή θα αρκέσει "για να εμβολιαστεί όλος ο ενήλικος πληθυσμός παγκοσμίως" ως το τέλος του έτους.

"Οι παρασκευαστές, οι κυβερνήσεις και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις πρέπει να συνεργαστούν για να λάβουν έκτακτα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή την ανισότητα", εκτίμησαν την Τετάρτη σε κοινή τους ανακοίνωση οι μεγαλύτερες ενώσεις φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ (IFPMA, PhRMA, EFPIA, ABPI, Vaccines Europe, BIO, ICBA).

Οι ενώσεις αυτές εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2021 μπορούν να παραχθούν 11 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων, έναντι 2,2 δισεκατομμυρίων ως το τέλος Μαΐου, ένας αριθμός επαρκής "για να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος ενήλικος πληθυσμός".

Την ίδια ώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν επαναληπτική δόση του εμβολίου της κρατικής κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinopharm τουλάχιστον έξι μήνες μετά τις αρχικές δύο δόσεις.

Το γειτονικό του Μπαχρέιν ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσφέρει μια τρίτη δόση του εμβολίου αυτού, τουλάχιστον έξι μήνες μετά την δεύτερη, αρχίζοντας από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η προσφορά των ΗΑΕ εντάσσεται στην "προληπτική στρατηγική για την παροχή μέγιστης προστασίας στην κοινωνία", ανακοίνωσε η Αρχή Διαχείρισης Εθνικών Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης και Καταστροφών (NCEMA), διευκρινίζοντας ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς που είναι ηλικίας άνω των 60 ετών ή υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το εμβόλιο της Sinopharm για επείγουσα χρήση, έχει ανακοινώσει ότι μια μεγάλη δοκιμή Φάσης ΙΙΙ έδειξε ότι οι δύο δόσεις του εν λόγω εμβολίου, χορηγούμενες με απόσταση 21 ημερών η μια από την άλλη, έχουν αποτελεσματικότητα 79% κατά της συμπτωματικής μόλυνσης, 14 ή περισσότερες ημέρες μετά την δεύτερη δόση.

Η Ταϊβάν θα λάβει σήμερα άλλες 400.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στο πλαίσιο του προγράμματος COVAX, ανακοίνωσε η Κυβέρνηση καθώς το νησί αντιμετωπίζει ελλείψεις εμβολίων την ώρα που αυξάνεται ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων, με 267 νέες μολύνσεις να αναφέρονται σήμερα αναγκάζοντας έτσι τις αρχές να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού για τον κορωνοϊό.

Η πρωτεύουσα βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδο συναγερμού , που σημαίνει ότι υπάρχουν περιορισμοί στις συναθροίσεις, είναι κλειστά κάποια μη απαραίτητα καταστήματα και χώροι διασκέδασης.

Η Ταϊβάν κατέγραψε σχεδόν 1.000 νέα κρούσματα κατά την περασμένη εβδομάδα και γι αυτό επιβλήθηκαν στην πρωτεύουσα νέοι περιορισμοί.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι τα στοιχεία για την Covid-19 στη χώρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και οι Γάλλοι πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι προσεκτικοί, καθώς πολλά από τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα εμπορικά καταστήματα της χώρας ανοίγουν σήμερα και πάλι.

Ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός BFM μετέδωσε εικόνες του Μακρόν και του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ να πίνουν καφέ στον υπαίθριο χώρο ενός καφέ του Παρισιού, για το οποίο ο BFM TV μετέδωσε πως βρίσκεται στην οδό Μιρομενίλ στο 8ο διαμέρισμα του Παρισιού, κοντά στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

"Οι αριθμοί βρίσκονται στη σωστή πορεία", δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους καθώς έπινε τον πρωινό καφέ του έξω από το παρισινό καφενείο. Οι Γάλλοι απολαμβάνουν σήμερα το πρώτο στάδιο της πολυαναμενόμενης άρσης των περιορισμών έπειτα από πάνω από έξι μήνες ζωής σε περιορισμούς.

Στη Γαλλία οι εσωτερικές αίθουσες των εστιατορίων θα επαναλειτουργήσουν στις 9 Ιουνίου στο 50% της χωρητικότητάς τους, αλλά πάντα με 6 άτομα το πολύ σε κάθε τραπέζι, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 23:00. Τα εστιατόρια και τα καφέ θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν στο 100% της χωρητικότητάς τους στις 30 Ιουνίου.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top