ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΑΡΟΥΣΟΣ: Εντός του 2021 η προκήρυξη του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας–Παλαιχωρίου

ΚΑΡΟΥΣΟΣ: Εντός του 2021 η προκήρυξη του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας–Παλαιχωρίου

Εντός του 2021 προγραμματίζεται η προκήρυξη για την ανέγερση του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Παλαιχωρίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, ο οποίος, στο πλαίσιο των επαφών του με τους κατοίκους της ορεινής Κύπρου, επισκέφθηκε τις κοινότητες της περιοχής Παλαιχωρίου όπου συζήτησε με τις τοπικές αρχές διάφορα θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου.

 
Ανακοίνωση από το Υπουργείο Μεταφορών αναφέρει ότι «το πολυαναμενόμενο αυτό έργο, το οποίο αναμένεται να αναβαθμίσει τα χωριά της περιοχής και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, έχει εξαγγελθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εμπίπτει στο στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων».
 
Ο κ. Καρούσος δήλωσε  ότι «όλοι οι σημαντικοί αυτοκινητόδρομοι, που συνδέουν τα αστικά κέντρα με τις ορεινές / απομακρυσμένες περιοχές είτε είναι υπό εκτέλεση, όπως ο περιμετρικός της Λευκωσίας και οι αυτοκινητόδρομοι Λεμεσού – Σαϊτά και  Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, είτε θα προκηρυχθούν εντός του δεύτερου εξαμήνου του έτους, όπως είναι οι αυτοκινητόδρομοι Αστρομερίτη – Ευρύχου και Λευκωσίας - Παλαιχωρίου».
 
Το συγκεκριμένο έργο, αφορά αυτοκινητόδρομο 4 λωρίδων από την Κοινότητα Ανάγειας μέχρι τη συμβολή προς Αγροκηπιά παρά το φράγμα της Κλήρου, συνολικού μήκους 8 χιλιομέτρων.
 
Περιλαμβάνει 8,5 χλμ. δευτερεύοντος οδικού δικτύου,  2 ανισόπεδους κόμβους, 2 ισόπεδους κυκλικούς κόμβους, 1 υπέργεια και δύο υπόγειες διαβάσεις και δύο μικρές κοιλαδογέφυρες (120μ και  80μ).
 
Η όδευση ακολουθεί την πορεία του υφιστάμενου δρόμου από την Ανάγεια μέχρι τη συμβολή προς Αγροκηπιά παρακάμπτοντας την Κοινότητα Αρεδιού, με νέα χάραξη μήκους περίπου 2,5 χλμ.
 
Η υλοποίηση του έργου αυτού «θα διευκολύνει την προσβασιμότητα προς το Παλαιχώρι και τις άλλες κοινότητες της περιοχής, αλλά και δυτικότερα, προς Μιτσερό, Αγία Μαρίνα, Ξυλιάτο και προς τις κοινότητες Πιτσιλιάς, βελτιώνοντας τον χρόνο και το κόστος ταξιδιού και τις συνθήκες οδικής ασφάλειας», αναφέρει η ανακοίνωση.
 
Η έναρξη κατασκευής του νέου αυτού αυτοκινητόδρομου αναμένεται εντός του 2022 και το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής ανέρχεται στα €61εκ. + ΦΠΑ.
 
Σημειώνεται ότι το τμήμα του δρόμου από την Ανθούπολη μέχρι την Ανάγεια έχει ενταχθεί στην Φάση Γ’ του Περιμετρικού Αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας και αναμένεται να προχωρήσει η υλοποίησή του το 2023.
 
Ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας – Παλαιχωρίου περιλαμβάνεται στον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για ολοκλήρωση του βασικού οδικού του δικτύου και αποτελεί μέρος του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ). 
 
Στο πλαίσιο της «Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων» (ΕΣΑΟΚ), η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας – Παλαιχωρίου έχει χαρακτηριστεί ως έργο προτεραιότητας για την ανάπτυξη και αναζωογόνηση των ορεινών περιοχών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top