ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτίου: Διαβουλεύσεις με ΗΕ για μη αυτοπεριορισμό εγκλωβισμένων που θα έρθουν να ψηφίσουν

Φωτίου: Διαβουλεύσεις με ΗΕ για μη αυτοπεριορισμό εγκλωβισμένων που θα έρθουν να ψηφίσουν

Σε διαβουλεύσεις με τα Ηνωμένα Έθνη ώστε να μην επιβληθεί δεκαήμερος αυτοπεριορισμός στους εγκλωβισμένους, που θα μεταβούν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα χωριά τους, για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 30 Μαΐου, βρίσκεται το Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Επίτροπος Φώτης Φωτίου.  
 

«Έχουμε απευθυνθεί στα Ηνωμένα Έθνη στο ανώτατο επίπεδο και έχουμε διαβουλεύσεις με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Ζητούμε να μην δημιουργηθούν προβλήματα από την επιστροφή των εγκλωβισμένων μας στα κατεχόμενα, με τους περιορισμούς, που έχει για την πανδημία το κατοχικό καθεστώς», είπε ο κ. Φωτίου.
 
Εμείς, πρόσθεσε, έχουμε ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού όλων των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων από 18 χρόνων και άνω κι αυτός είναι ένας επιπρόσθετος σοβαρός λόγος, που το κατοχικό καθεστώς δεν πρέπει να δημιουργήσει προβλήματα με τη δικαιολογία της πανδημίας.
 
Σημείωσε ότι «δεν έχουμε ακόμα συγκεκριμένη απάντηση από το κατοχικό καθεστώς μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Εμείς ζητούμε να γίνει αυτή η διαβεβαίωση ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα».
 
Όπως εξήγησε ο κ. Φωτίου, κατά τη μετάβαση των εγκλωβισμένων στις ελεύθερες περιοχές δεν τίθεται οποιοδήποτε ζήτημα. Πρόβλημα προκύπτει κατά την επιστροφή τους πουβάσει  των περιοριστικών μέτρων του κατοχικού καθεστώτος προνοείται αυτοπεριορισμός στο σπίτι τους για δέκα ημέρες και ένα τεστ PCR.
 
«Εμείς έχουμε μεταφέρει στα Ηνωμένα Έθνη ότι έχουμε εμβολιάσει όλους τους εγκλωβισμένους μας. Δεν πρέπει να δημιουργηθούν οποιαδήποτε προβλήματα από το κατοχικό καθεστώς. Εδώ μιλούμε για μια διαδικασία που γίνεται πάντοτε πειθαρχημένα. Είναι εμβολιασμένοι όλοι οι εγκλωβισμένοι και η οποιαδήποτε δικαιολογία για να δημιουργηθούν προβλήματα για επιδημιολογικούς λόγους είναι αστεία», πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Φωτίου, υπάρχουν σύνολο 243 εγκλωβισμένοι ψηφοφόροι, 193 Ελληνοκύπριοι και 50 Μαρωνίτες.
 
Οι Ελληνοκύπριοι διανέμονται ως εξής: 154 στο Ριζοκάρπασο, 37 στην Αγία Τριάδα και 2 στον Άγιο Ανδρόνικο. Όσον αφορά τους Μαρωνίτες, 46 είναι στον Κορμακίτη και 4 στα Καρπάσια.
 
«Για τους εγκλωβισμένους έχουμε ήδη συνεννόηση με τον Έφορο Εκλογών καθορίσει δύο Κέντρα, όπου θα ψηφίσουν. Το ένα για την Καρπασία είναι στο Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου στο Κέντρο Γ και για τους Μαρωνίτες στο Λύκειο Κύκκου στην Λευκωσία στα Κέντρα Α και Ρ», επεσήμανε.
 
Ο Επίτροπος Φωτίου είπε πως διευθετήσεις με λεωφορεία έχουν γίνει και για τη μεταφορά των εγκλωβισμένων από και προς τα κατεχόμενα.
 
«Είμαστε έτοιμοι ως Υπηρεσία σε συνεργασία με τον Έφορο Εκλογών, όπως και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση που γίνεται να συντονίσουμε, να διευκολύνουμε όλο αυτόν τον κόσμο για να έρθει και να πάει πίσω στα σπίτια του», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει κι ένας αριθμός εγκλωβισμένων που ζουν στις ελεύθερες περιοχές που λόγω της κατάστασης με την πανδημία δεν κατάφεραν να πάνε πίσω, ότι και γι αυτούς έγιναν διευθετήσεις για να ψηφίσουν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Η υποβολή πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/04) το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και μελών των Σχολικών Εφορειών και την Δευτέρα 29 Απριλίου, η υποβολή για την ανάδειξη κοινοταρχών και μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top