ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βγάλαμε τα μόνοι μας τα μάτια μας» δήλωσε ο Πρόεδρος του Invest Cyprus στην Ερευνητική

«Βγάλαμε τα μόνοι μας τα μάτια μας» δήλωσε ο Πρόεδρος του Invest Cyprus στην Ερευνητική

Βγάλαμε μόνοι μας τα μάτια μας με τα χέρια μας, δήλωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), Μιχάλης Μιχαήλ αναφερόμενος στις κακές πρακτικές που παρατηρήθηκαν στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.


Με τον κ. Μιχαήλ, η Ερευνητική Επιτροπή ολοκλήρωσε το πρόγραμμα των ακροάσεων και αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας να παραδώσει το τελικό της πόρισμα στον Γενικό Εισαγγελέα.
 
Καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Μιχαήλ είπε πως, πέραν από τις διαφημίσεις με τα εθνικά σύμβολα από παρόχους στο πλαίσιο της προώθησης του προγράμματος, τα δύο βασικά προβλήματα του ΚΕΠ ήταν η απουσία ενός ενισχυμένου ελέγχου δέουσας επιμέλειας (enhanced due diligence), ο περιορισμός των ερευνών σε ένα απλό πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου και ότι δεν γινόταν εκ των υστέρων έλεγχος (follow up) των προσώπων που λάμβαναν την κυπριακή υπηκοότητα.
 
«Το πρόγραμμα έδωσε πάρα πολλές λύσεις ειδικά το 2013 με την οικονομική κρίση, με τον τρόπο που αυξήθηκαν τα ΜΕΔ, κυρίως στην οικοδομική βιομηχανία. Ήταν μια ανάσα, δημιούργησε θέσεις εργασίας και φρέσκο χρήματα στην αγορά. Είχε πάρα πολλά πλεονεκτήματα. Αν μέναμε στη σωστή διαχείριση του προγράμματος πιστεύω και με τις συνθήκες που ζούμε σήμερα θα ήταν ακόμη ένα μεγάλο εργαλείο για την οικονομία», ανέφερε ο κ. Μιχαήλ απαντώντας στις ερωτήσεις, για να προσθέσει πως «κάποιοι το οικειοποιήθηκαν και έκαναν ό,τι ήθελαν».
 
Λέγοντας ότι δεν υπάρχουν τέλεια προγράμματα, αλλά προγράμματα που εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο θεσπίζονται, ο κ. Μιχαήλ πρόσθεσε πως «εάν το πρόγραμμα παρέμεινε με τον τρόπο που εμείς θεωρούσαμε ότι έπρεπε να συνεχίσει θεωρούμε ότι θα ήταν μεγάλη ανάσα για τον τόπο μας σήμερα».

«Δυστυχώς, ως συνήθως παρεισφρέουν όλα τα υπόλοιπα… για να βγάλουμε τα μάτια μας με τα χέρια μας», είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μιχαήλ υπενθύμισε ότι ο προκάτοχός του, νυν Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης είχε αποστείλει τον Σεπτέμβριο του 2017 επιστολή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών για λήψη διορθωτικών μέτρων ειδικά για το θέμα των διαφημίσεων από παρόχους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τον Ιανουάριο του 2018 Κώδικας Συμπεριφοράς και η δημιουργία της επιτροπής που θα τον παρακολουθούσε.
 
«Ήταν έναν από τα μεγάλα προβλήματα που είχαμε. Δηλαδή μόλις κατέβεις από το αεροπλάνο να βλέπεις ταμπέλα 'πάρτε διαβατήριο με τόσα να ταξιδεύετε παντού' και ούτω καθεξής», ανέφερε ο κ. Μιχαήλ.

Πάντως, η Δήμητρα Καλογήρου σε αυτό το σημείο παρατήρησε ότι η Κύπρος είχε δώσει διαβεβαιώσεις στην Κομισιόν από το 2014 ότι η Κυβέρνηση δεν θα προχωρούσε σε οποιαδήποτε διαφημιστική εκστρατεία του ΚΕΠ, αλλά οι προωθήσεις του προγράμματος είχαν συνεχιστεί μέχρι το 2018.
 
Απαντώντας, ο κ. Μιχαήλ είπε πως το πρόγραμμα ήταν σε ισχύ «οπόταν εμείς δεν είχαμε λόγο να μην προωθούμε αυτό το εργαλείο, το οποίο με παραδοχή όλων βοήθησε τα μέγιστα την κυπριακή οικονομία, ανεξάρτητα εάν κάποιοι το οικειοποιήθηκαν και έκαναν ό,τι έκαναν».
 
Ερωτηθείς για το 12ο "Global residence and citizenship conference" στο Ντουμπάι, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε πως είχε κληθεί εκ μέρους του Invest Cyprus σε μια συζήτηση (panel discussion), όπου εξήγησε τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού.
 
«Εγώ δεν μιλούσα σχεδόν καθόλου για το επενδυτικό πρόγραμμα», είπε, προσθέτοντας ότι αν και το ΚΕΠ ήταν ένα από τα εργαλεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντούτοις «δεν είχαμε λόγο σαν Invest Cyprus να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στο πρόγραμμα καθότι υπήρχαν όλοι οι άλλοι πάροχοι» οι οποίοι είχαν αναλάβει την προώθησή του.
 
Σε ερώτηση ποιοι παρευρέθηκαν ο κ. Μιχαήλ είπε πως τα ονόματα είναι γνωστά και σημείωσε ότι πέραν του ιδίου, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο επιχειρηματίας Μελής Σιακόλας και ο αντιπρόσωπος του γραφείου Henley στην Κύπρο.
 
Ερωτηθείς αν συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Μιχαήλ απάντησε αρνητικά.

Έξαλλου, σε ερώτηση αν ως Πρόεδρος του Invest Cyprus και ως πρώην συνέταιρος στον ελεγκτικό οίκο ΚPMG θεωρεί πως είχε σύγκρουση συμφέροντος, ο κ. Μιχαήλ είπε πως δεν θεωρεί πως υπήρξε σύγκρουση συμφέροντος αφού ο Invest Cyprus δεν είχε κανένα εκτελεστικό ρόλο σε σχέση με το ΚΕΠ.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top