ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κατερίνα Χριστοφίδου στο Themaonline: «Στη σκοτεινιά της διαφθοράς ο «Μάκης» έφερε χαμόγελα!»

Η Κατερίνα Χριστοφίδου στο Themaonline: «Στη σκοτεινιά της διαφθοράς ο «Μάκης» έφερε χαμόγελα!»

Την γνωρίσαμε μέσα από την παρουσία της στην τηλεόραση, ενώ εδώ και δυο χρόνια έκανε στροφή στην καριέρα της και ζητεί την ψήφο των πολιτών για να βρεθεί στα έδρανα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Κατερίνα Χριστοφίδου, υποψήφια βουλεύτρια Λευκωσίας, ΔΗΚΟ μίλησε στο Themaonline για την απόφαση της να κατέλθει στις επικείμενες εκλογές.

«Οι εκλογές δίνουν την ευκαιρία στους πολίτες να «τιμωρήσουν» τα κόμματα και τους αντιπροσώπους που πρόδωσαν την ψήφο τους»

Στη συνέντευξή της στο Themaonline μας απαντά για τη διαφθορά στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και το διαφημιστικό σποτ του ΔΗΚΟ και τον «Μάκη».

«Το σίγουρο είναι ότι μέσα στη σκοτεινιά της διαφθοράς και των πολλαπλών κρίσεων που έχει βυθίσει τον τόπο μας η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, ο Μάκης έφερε χαμόγελα!»

Η συνέντευξη της Κατερίνας Χριστοφίδου, υποψήφιας βουλεύτριας Λευκωσίας, ΔΗΚΟ στο Themaonline

Έχετε κάνει στροφή στην καριέρα σας τα τελευταία 2 χρόνια. Σήμερα διεκδικείτε μια θέση στο Κοινοβούλιο ως υποψήφια Βουλευτής στην επαρχία της Λευκωσίας. Τι θέλει να κάνει η Κατερίνα Χριστοφίδου κι άλλαξε στρατόπεδο - αν μου επιτρέπετε την έκφραση -  αφήνοντας την καριέρα της δημοσιογραφίας μεταπηδώντας στον χώρο της πολιτικής; 

Δεν την βλέπω ως στροφή στην καριέρα μου αλλά ως μία εξέλιξη προς δύο «συγγενικές» κατευθύνσεις που έχω επιλέξει. Μετά από 25 χρόνια δημοσιογράφος, οι αρχές και αξίες στις οποίες έχω στηρίξει τη δημοσιογραφική μου καριέρα εξακολουθούν να αποτελούν τις βάσεις για οτιδήποτε επιλέξω να κάνω. Οι δύο κατευθύνσεις που έχω επιλέξει είναι η πολιτική και η νομική. Ταυτόχρονα έχω μετουσιώσει την πείρα που απέκτησα στη δημοσιογραφία στην ενασχόληση μου ως σύμβουλος επικοινωνίας. Οι άνθρωποι που είναι κοντά μου και που κατά καιρούς έχουν συνεργαστεί μαζί μου έχουν να πουν για το πόσο πολυμήχανος άνθρωπος είμαι.

Το ότι η δημοσιογραφία και η πολιτική είναι «απέναντι» δε σημαίνει ότι δεν είναι παρεμφερείς δράσεις. Στο επίκεντρο και των δύο βρίσκονται ακριβώς τα ίδια υποκείμενα και τα ίδια αντικείμενα. Ο σκοπός που πρέπει να υπηρετούν και τα δύο είναι το δημόσιο συμφέρον. Η μεν δημοσιογραφία μέσα από την ενημέρωση, η δε πολιτική μέσα από τους θεσμούς μίας πολιτείας. Έγνοια μου ως δημοσιογράφος ήταν το καλό της πατρίδας μου, το καλό και η θετική εξέλιξη της κοινωνίας, η βελτίωση της ζωής των πολιτών, η διασφάλιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ίδιες ακριβώς έγνοιες συνοδεύουν και θα συνεχίσουν να συνοδεύουν και την πολιτική μου δράση.

Η κάθε Κυβέρνηση, το κάθε κόμμα αντιπολίτευσης στη δημόσια σφαίρα ασκεί κρητική κι έχει πολιτικό λόγο. Τα τελευταία χρόνια - θα τολμήσω να πω - παρατηρούμε ότι πολύ περισσότερο στις επιθέσεις έχει στραφεί μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου, αρκετές φορές και επί προσωπικού αντιπάλων. Ποια η άποψη σας.

Λένε ότι η πολιτική και οι πολιτικοί είναι μία αντανάκλαση της κοινωνίας και αντίστροφα. Προσωπικά πιστεύω ότι η πολιτική είναι μέρος της κοινωνίας και η κοινωνία των πολιτών μέρος της πολιτικής. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό που εννοείτε είναι ότι παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μία ισχυρότερη ένταση στις πολιτικές συζητήσεις που θεματικά αγγίζει και προσωπικές υποθέσεις, στοιχεία που ρίχνουν το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου. Η αντίσταση απέναντι σε μία διεφθαρμένη κυβέρνηση που έχει το θράσος να αυτοαποκαλείται άμεμπτη και αμόλυντη, αγνοώντας επιδεικτικά και προκλητικά, αδιάσειστα τεκμήρια περί του αντιθέτου, επιβάλλεται. Αλλά η έκφραση αυτής της αντίστασης στον πολιτικό διάλογο πρέπει να γίνεται με επιχειρήματα και καθαρό λόγο.

Πως είδατε και βλέπετε όλες τις εξελίξεις με την πανδημία στην Κύπρο κι αν νομίζετε ότι έγιναν όλα όσα έπρεπε προς την σωστή κατεύθυνση;

Πώς τις έχω βιώσει εννοείται όπως όλοι οι πολίτες. Καταρχάς, επειδή βρέθηκε και η δική μου οικογένεια σε μία αναπάντεχη δοκιμασία λόγω κορωνοϊού θα ήθελα να εκφράσω την βαθιά μου λύπη για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν μόνοι, απομονωμένοι λόγω των μέτρων από μία πανδημία που έπληξε και τη χώρα μας και να ευχηθώ κουράγιο σε όσους έχουν ακόμη δικούς τους ανθρώπους μέσα στα νοσοκομεία μας.

Θα ήθελα να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση μου σε όλο τον κόσμο που δυστυχώς έχει ταλαιπωρηθεί λόγω των αυτοσχεδιασμών, της προχειρότητας και των αλλοπρόσαλλων αποφάσεων μίας κυβέρνησης που αντί να διευκολύνει τους πολίτες, τους ταλαιπωρούσε και τους έριχνε και το φταίξιμο από πάνω! Τι να πρωτοπούμε, τις ουρές του κόσμου για να κάνει ένα τεστ, τις διαφωνίες μεταξύ Υπουργών της ίδιας κυβέρνησης και το αλαλούμ των ανακοινώσεων με την κάθε μία να χρειάζεται από 100 επιπλέον διευκρινήσεις, την «βασανισμένη» πύλη εμβολιασμού; Το ελάχιστο που αναμένει ο πολίτης από μία κυβέρνηση είναι να έχει σχέδιο Α και σχέδιο Β, να προβαίνει σε σωστές εκτιμήσεις και να φροντίζει ώστε η εφαρμογή αυτών των σχεδίων να εξυπηρετεί τον πολίτη.

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο ζούμε στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.

Μικρομεσαίοι δεν κατάφεραν να ξανανοίξουν τις επιχειρήσεις τους επειδή η κυβέρνηση τους άφησε χωρίς επαρκή στήριξη για τόσο καιρό. Μια κυβέρνηση που ενώ δανείστηκε τεράστια ποσά για να αντιμετωπίσει την κρίση (εκτοξεύοντας το δημόσιο χρέος στο ιστορικά ψηλό των 26δις), εντούτοις άφησε τόσο κόσμο με ψίχουλα και αβοήθητο. Ως Δημοκρατικό Κόμμα έχουμε υποβάλει μία σειρά από προτάσεις τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στον Υπουργό Οικονομικών. Προτάσεις, όπως η αναδρομική επιδότηση ενοικίων και λειτουργικών δαπανών και οι μειώσεις του ΦΠΑ για όσους έχουν πληγεί και στην τουριστική βιομηχανία. Εάν η κυβέρνηση υιοθετούσε τις προτάσεις μας τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα σήμερα. Για αυτήν όμως νίκησε το κομματικό συμφέρον και οι προεκλογικές σκοπιμότητες αντί το συμφέρον του πολίτη. Τη σοβαρότητα η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, την επικαλείται μόνον αλλά δεν την εφαρμόζει.  Αν ήταν σοβαρή, τότε θα υιοθετούσε τις προτάσεις μας, βάζοντας την προκοπή του τόπου πάνω από τα δικά της διαπλεκόμενα συμφέροντα. Αντίθετα, ο ΠτΔ ο οποίος είχε τις προτάσεις μας στο γραφείο του, δήλωνε με αλαζονεία ότι «δεν άκουσε» καμία πρόταση από εμάς.

Την ίδια ώρα τα προβλήματα των ευάλωτων ομάδων έχουν πολλαπλασιαστεί με τις κοινωνικές ανισότητες να έχουν μεγεθυνθεί και το χάσμα μεταξύ των κοινωνικών τάξεων να έχει διευρυνθεί επικίνδυνα.

Είναι εξαιρετικά σημαντικά τα όποια μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης να περνούν μέσα από την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η διαχείριση, δε, της κατάστασης στα δημόσια σχολεία έχει πλήξει σοβαρά την πορεία της εκπαίδευσης των παιδιών μας, την ψυχολογία τους διότι η κυβέρνηση δεν έχει προνοήσει σωστά και δεν στήριξε ως όφειλε τους εκπαιδευτικούς για να τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν. Το δημόσιο σχολείο εν καιρώ πανδημίας, το έσωσαν οι προσωπικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες των ίδιων των εκπαιδευτικών οι οποίοι κάλυψαν όλα τα κενά που άφηνε στο πέρασμα της η κάθε αλλοπρόσαλλη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας. 

 

 

Τα σκάνδαλα διαφθοράς που είδαν το φως της δημοσιότητας έχουν κάνει μεγάλη μερίδα πολιτών να στρέψουν την πλάτη τους στις εκλογές. Αν έπρεπε να δώσετε 3 επιχειρήματα για να πάνε στην κάλπη στις 30 Μάϊου ποια θα ήταν αυτά;  

Οι εκλογές δίνουν την ευκαιρία στους πολίτες να ανανεώσουν τους αντιπροσώπους τους, να τους αλλάξουν, να «τιμωρήσουν» τα κόμματα και τους αντιπροσώπους που πρόδωσαν την ψήφο τους, να επιβραβεύσουν τα κόμματα και τους αντιπροσώπους που ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες τους, να δώσουν την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους με καθαρό πολιτικό παρελθόν να τους αντιπροσωπεύσουν επάξια.

Η αποχή δεν είναι διαμαρτυρία σε ένα διεφθαρμένο σύστημα. Αντίθετα είναι η καλύτερη του φίλη!

Αυτοί που προσπαθούν να σας πείσουν ότι είμαστε όλοι το ίδιο, είναι αυτοί που θέλουν να κρύψουν τη δική τους διαπλοκή. Μην πέφτετε στην παγίδα και να ξεχωρίζετε τα χλωρά από τα ξερά. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο.

Δόθηκαν μεγάλοι αγώνες για το δικαίωμα ψήφου, ιδιαίτερα των γυναικών. Μην το χαραμίσετε.

Θεωρείτε άστοχο το διαφημιστικό του ΔΗΚΟ με το «Μάκη». Υποστηρίξατε ότι το κατεβάσατε λόγω τεχνικών προβλημάτων γιατί δεν το δημοσιεύσατε ξανά;

Πρέπει να ξεχωρίσουμε τη σάτιρα από την άσκηση πολιτικής. Ο στόχος ήταν με κάθε δυνατό τρόπο, ακόμη και μέσω του χιούμορ,  να στείλουμε το μήνυμα ότι είναι στο χέρι των πολιτών να σταματήσουν να ανέχονται τη διαφθορά και επιτέλους να σηκώσουν κεφάλι και να ξεκλειδώσουν την πραγματική αλλαγή.

Το σίγουρο είναι ότι μέσα στη σκοτεινιά της διαφθοράς και των πολλαπλών κρίσεων που έχει βυθίσει τον τόπο μας η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, ο Μάκης έφερε χαμόγελα!

Είστε μια δυναμική γυναίκα που από τον δύσκολο και ανδροκρατούμενο, μέχρι πρόσφατα, χώρο των ΜΜΕ καταφέρατε να διαπρέψετε. Σήμερα ίσως ο αριθμός των γυναικών έναντι των αντρών είναι μεγαλύτερος, όσων αφορά την παρουσίαση στην τηλεόραση. Πιστεύετε ότι θα καταφέρετε να επαναλάβετε το ίδιο και στην πολιτική;

Ομολογώ ότι είμαι εξαιρετικά περήφανη γιατί στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ στη Λευκωσία στο οποίο έχω την τιμή να συμμετέχω, το 40% των υποψηφίων είμαστε γυναίκες! Ένα εξαιρετικά σημαντικό ποσοστό. Σε ότι αφορά τα ΜΜΕ ανδροκρατούμενες ήταν οι θέσεις εξουσίας οι οποίες με την πάροδο των χρόνων και χάριν στις προσπάθειες εξίσου και ακόμη περισσότερο από μένα δυναμικών συναδέλφων, έχουν κατακτηθεί και από γυναίκες. Είναι επίσης γεγονός ότι στην πολιτική, μία γυναίκα για να μπορεί να ανταπεξέλθει πρέπει να καταβάλλει δεκαπλάσια προσπάθεια και να προβεί σε θυσίες για να έχει ίσες ευκαιρίες εκλογής και ανέλιξης, όπως έχει ένας άνδρας. Η προσπάθεια μου μέσα από την πολιτική, ειδικά εάν ο κόσμος με εκλέξει σε ένα αξίωμα το οποίο θα παρέχει την εξουσία έμπρακτων παρεμβάσεων, είναι η εφαρμογή συγκεκριμένων προτάσεων που συμφιλιώνουν πραγματικά την επαγγελματική με την προσωπική ζωή, ώστε να διασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες μεταξύ των φύλων.

Γιατί να επιλέξει εσάς κάποιος στις επικείμενες Βουλευτικές εκλογές;

Η επιλογή είναι ελεύθερη για τον κάθε πολίτη. Εάν θα ζητούσα κάτι από τους συμπολίτες και συμπολίτισσες μου, θα ήταν να πιστέψουν στη δύναμη της ψήφου τους, να σκεφτούν σοβαρά τα κριτήρια βάσει των οποίων κάνουν τις επιλογές τους, να θυμούνται πάντα ότι οι αντιπρόσωποι τους στη Βουλή αποφασίσουν για το κάθε τι που ρυθμίζει την καθημερινότητα τους στην κυπριακή έννομη τάξη, να θυμούνται ότι όποιοι προσπαθούν να τους εξαγοράσουν θα έρθει η στιγμή που θα εξαγοραστούν για να τους προδώσουν, να αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιλογών τους και να εμπιστευτούν το ένστικτο και την κρίση τους, περισσότερα από τα πολλά λόγια που ακούνε.  Οι Βουλευτικές Εκλογές δεν είναι προσωπική υπόθεση κανενός. Σε ότι αφορά την υποφαινόμενη, η απόφαση να κατέλθω ως υποψήφια, ήταν η στιγμή κατά την οποία το εγώ μπήκε στην άκρη και μπήκε μπροστά ο τόπος μου, οι συμπολίτισσες και οι συμπολίτες μου.

Οι βουλευτικές εκλογές είναι εκείνη η εκλογική διαδικασία κατά την οποία οι πολίτες επιλέγουν ποιες και ποιοι είναι αυτοί που θεωρούν ότι μπορούν να τους αντιπροσωπεύσουν δυναμικά, διεκδικητικά, στα πλαίσια που ορίζουν οι Συνταγματικές επιταγές και οι νόμοι, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και πάνω από όλα με ανθρωπιά.  Πρωταγωνιστές δεν είναι ούτε οι υποψήφιοι ούτε οι βουλευτές αλλά οι πολίτες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top