ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμερικανικό ενδιαφέρον για Κυπριακό. - Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη-Νούλαντ

Αμερικανικό ενδιαφέρον για Κυπριακό. - Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη-Νούλαντ

Τηλεφωνική συνομιλία με την Υφυπουργό Εξωτερικών ΗΠΑ, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ είχε την Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με κυρίαρχο θέμα της συζήτησης το Κυπριακό.

 
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνομιλία διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα και κυρίαρχο θέμα της συζήτησης ήταν το Κυπριακό ενώ ανταλλάγησαν απόψεις για την εν εξελίξει προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. 
 
Η κ. Νούλαντ εξέφρασε την επιθυμία και ετοιμότητα των ΗΠΑ να συμβάλουν ενεργά στην επίτευξη προόδου, προσθέτοντας ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο εγείρουν το θέμα προς την τουρκική πλευρά στο ψηλότερο επίπεδο, σε συνδυασμό με την ανάγκη αποφυγής παράνομων ενεργειών, είτε στην περίκλειστη περιοχή Βαρωσίων, είτε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κ. Νούλαντ είπε συγκεκριμένα ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι καλός γνώστης του Κυπριακού και είναι δεσμευμένος προς την επίτευξη προόδου εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
 
Αναφερόμενη στην επίσκεψη του Αντιπροέδρου τότε Μπάιντεν στην Κύπρο, το 2014, που άνοιξε το δρόμο για αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών σε νέα επίπεδα, εξέφρασε επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε μια πλειάδα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων τομέων που άπτονται των σχέσεων και επαφών στο επίπεδο των δύο λαών.
 
Τέλος, επανέλαβε την σημασία που οι ΗΠΑ αποδίδουν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, εκφράζοντας επιθυμία για συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία για επικράτηση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας.
 
Οι διπλωματικές πηγές τόνισαν ότι το γεγονός πως η συνομιλία πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία του κ. Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών και την αποστολή επιστολής από τον Πρόεδρο Μπάιντεν προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, επιβεβαιώνει την άνευ προηγουμένου θετική δυναμική στις σχέσεις Λευκωσίας - Ουάσινγκτον.

Σειρά επαφών στη Λευκωσία με θέμα το Κυπριακό είχε ο Μάριο Νάβα

Σειρά επαφών στη Λευκωσία με θέμα το Κυπριακό είχε την Παρασκευή ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕ για τη Στήριξη Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, Μάριο Νάβα.

Όπως αναφέρει ο κ. Νάβα σε ανάρτησή του στο twitter, πραγματοποίησε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη για το Κυπριακό και την επανένωση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Επίσης συζήτησαν άλλα ευρωπαϊκά θέματα που αφορούν την Κύπρο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται επίσης στη συνάντηση χαρακτηρίζοντάς την παραγωγική. Στον λογαριασμό του στο twitter το Υπουργείο σημειώνει ότι Χριστοδουλίδης - Νάβα συζήτησαν για το σημαντικό έργο της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν στην Κύπρο, ιδιαίτερα για το έργο που στοχεύει στην διευκόλυνση της επίτευξης της επανένωσης της Κύπρου μέσα από σχετικούς Ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Το Υπουργείο  σημειώνει ότι η στενή συνεργασία θα συνεχιστεί.
 
Επίσης, ο κ. Νάβα ανέφερε στο twitter του ότι είχε συνάντηση με τον Ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό μετά τη συνάντηση της Γενεύης, καθώς και με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο Ιερόθεο Παπαδόπουλο με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τον κρίσιμο ρόλο της ΕΕ στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους Κύπριους.
 
Τέλος, είχε συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top