ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Πάμε για διπλάσια κρούσματα, πάνω από 20 αλυσίδες- Συναγερμός σε επιδημιολόγους και ιχνηλάτηση

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Πάμε για διπλάσια κρούσματα, πάνω από 20 αλυσίδες- Συναγερμός σε επιδημιολόγους και ιχνηλάτηση

Τα νέα που προέρχονται από την επιδημιολογική εικόνα του νησιού μας συνεχίζουν να μην είναι ευχάριστα, έχοντας θορυβήσει μάλιστα και τους ενοίκους του Προεδρικού Μεγάρου. 

Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός πως ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε εκτάκτως την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα (σήμερα, Δευτέρα 18:30) με σκοπό να αφουγκραστεί το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και να δεχτεί συστάσεις σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι. 

Του Ανδρέα Κόκκινου

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν όμως η πραγματικότητα είναι πως τα δεδομένα είναι τόσο συγκεκριμένα και τα περιθώρια τόσο στενά που δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις. Όπως είχαμε αποκαλύψει στο ThemaOnline δεν υπάρχει -ιδιαίτερα σε ότι αφορά Κυβερνητικό επίπεδο- οποιαδήποτε πρόθεση για λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων ή επαναφορά κάποιων από αυτά που έχουν ήδη καταργηθεί. 

Ο λόγος είναι απλός και αφορά την προσπάθεια του restart που επιχειρείται παράλληλα και συντονισμένα σε ολόκληρη την οικονομία του νησιού. Οι τελευταίοι 16 μήνες, η μερική ή πλήρης αναστολή λειτουργίας διαφόρων επιχειρήσεων και τομέων σε συνδυασμό με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και τα αλεπάλληλα lockdown έχουν φέρει την οικονομία (ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Κύπρο) σε οριακό σημείο και οποιοδήποτε νέο πισωγύρισμα θα αποβεί καταστροφικό. 

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων έχει θορυβήσει την μονάδα ιχνηλάτησης που δίνει μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό κρουσμάτων. Αυτό που δυσχεραίνει -το ήδη δύσκολο έργο της ομάδας- αφορά την απόκρυψη στενών επαφών από επιβεβαιωμένα περιστατικά ενώ παράλληλα οι απρόσκοπτες μετακινήσεις και ο συνωστισμός (είτε σε χώρους διασκέδασης, είτε σε οικίες) δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που μαζί με την ινδική μετάλλαξη μπορεί να τινάξει την επιδημιολογική εικόνα στον αέρα. 

Ο ίδιος επικεφαλής της μονάδας ιχνηλάτησης έκανε λόγο -όντας καλεσμένος διαδικτυακά στον ΑΝΤ1 και τον Νικήτα Κυριάκου- για πάνω από 20 ενεργές αλυσίδες μετάδοσης που έχουν εντοπιστεί.

Οι φόβοι λοιπόν πως εάν η κατάσταση συνεχιστεί με αυτό το ρυθμό είναι πως την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα (Δευτέρα 28/6) τα κρούσματα θα διπλασιαστούν. Και αν αυτό δεν είναι αρκετό για να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, προσθέστε τη διασπορά -κατά κύριο λόγο στους νέους-, την παύση του εμβολιαστικού πλάνου και την χαλάρωση ή αδυναμία της τήρησης των μέτρων αποστασιοποίησης και αυτοπροστασίας για να καταλήξετε στην αύξηση των ατόμων που θα χρειαστεί να νοσηλευθούν σε κάποια νοσοκομειακή μονάδα. 

Εν αναμονή λοιπόν και της σύσκεψης-ενημέρωσης στο Προεδρικό Μέγαρο (Δευτέρα 28/6 και ώρα 18κ30) αλλά και της σημερινής ανακοίνωσης του Υπουργείου Υγείας -που αφορά την ημερήσια ανακοίνωση κρουσμάτων και νοσηλευόμενων- ενδέχεται να προκύψουν αποφάσεις. Το μαχαίρι ενδέχεται να 'μπει' σε συγκεκριμένους τομείς ενώ οι έλεγχοι θα αυξηθούν ιδιαίτερα σε χώρους που παρατηρείται αυξημένος συγχρωτισμός.

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top