Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναστασιάδης: Το κράτος θα σταθεί δίπλα στους πυρόπληκτους

Αναστασιάδης: Το κράτος θα σταθεί δίπλα στους πυρόπληκτους

Το κράτος θα σταθεί δίπλα στους κατοίκους των κοινοτήτων που έχουν πληγεί από την καταστροφική πυρκαγιά του Σαββάτου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενώ η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον  ντερ Λάιεν εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΕΕ.

Μιλώντας στους κατοίκους της Οράς, σε πυροσβέστες και δασοπυροσβέστες, στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι  η κυβέρνηση έλαβε γενναίες αποφάσεις με ένα πρώτο πακέτο στήριξης των κοινοτήτων  ενώ σημείωσε πως ανάλογη θα είναι η συνέχεια. Ευχαρίστησε τους πυροσβέστες και τους δασοπυροσβέστες για την σκληρή δουλειά που έκαναν και τη μάχη που έδωσαν να κατασβέσουν την πυρκαγιά.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε τα συλλυπητήρια τόσο της ίδιας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις οικογένειες των τεσσάρων εργατών, που έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά καθώς και την πλήρη αλληλεγγύη της ευρωπαϊκής οικογένειας προς την Κύπρο για τη δοκιμασία που περνά. 

 Η καρδιά μου είναι γεμάτη σεβασμό για την πυροσβεστική και δασική υπηρεσία, που έδωσαν μάχη με τη φωτιά για να σώσουν περιουσίες, είπε.

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόσκληση να επισκεφθεί την Κύπρο και τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές, ενώ σημείωσε πως η ευρωπαϊκή κοινότητα στέκεται δίπλα στην Κύπρο και μοιράζεται τη θλίψη και τον πόνο των πληγέντων.

Η κ. φον ντερ Λάιεν έφθασε το απόγευμα της Τετάρτης στην Κύπρο και αμέσως μετά την άφιξη της μετέβη στο Πολιτιστικό Κέντρο Οράς, όπου την υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Εκεί, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ομάδα Πυροσβεστών και μελών του Τμήματος Δασών, οι οποίοι έδωσαν ανάμεσα σε άλλους τη μάχη με τις φλόγες κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Μιλώντας σε τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο, στην παρουσία και των Υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, και Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, των Κοινοτικών Αρχών και κατοίκων της περιοχής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε προς τους «ηρωικούς άνδρες της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών», ότι «είναι με μεγάλη χαρά και τιμή που καλωσορίζω στην κοινότητα Οράς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και αυτό αποδεικνύει το πόση σημασία έχει να είναι κανείς μέρος μιας ευρύτερης οικογένειας όπως η ΕΕ».
 
«Η εδώ παρουσία της Προέδρου δεν είναι παρά η απτή απόδειξη της σημασίας που αποδίδεται στα προβλήματα που τα κράτη μέλη μπορεί να αντιμετωπίζουν, και η καταστροφή που όλοι γίναμε μάρτυρες -  περισσότερο εσείς οι κάτοικοι που έχετε υποστεί τις συνέπειες - που έχει επισυμβεί το σαββατοκύριακο είναι κάτι που ευαισθητοποίησε την ΕΕ και ιδιαίτερα την Πρόεδρο, για αυτό και είναι παρούσα», είπε.
 
Όπως σημείωσε «σήμερα η Κυβέρνηση πήρε μια σειρά από αποφάσεις, ώστε γενναιόδωρα να σταθεί δίπλα σας για να δούμε την αναγέννηση της ωραίας Οράς, αλλά και των υπόλοιπων εξαιρετικών κοινοτήτων της περιοχής».
 
«Θέλω να είστε βέβαιοι», συνέχισε, «ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε και η ΕΕ μέσα από το ταμείο αλληλεγγύης να έρθει συμπαραστάτης με συγκεκριμένη βοήθεια και προγράμματα για να ξαναζωντανέψουμε αυτό που βιώναμε πριν το Σάββατο. Να έχετε δύναμη και κουράγιο».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμα πως «έχει σημασία το πείσμα, η θέληση, για να πάμε μπροστά. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας, εσείς βάλτε απλώς το πείσμα και να είστε βέβαιοι ότι θα ξαναζήσουμε τις ίδιες ωραίες στιγμές που ζούσαμε και στο παρελθόν».

Ευχαρίστησε την κ. φον ντερ Λάιεν, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και των κατοίκων της περιοχής και τη δική του  για την ευαισθησία και το ενδιαφέρον της.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι «είναι τιμή για μένα να είμαι μαζί σας σήμερα», για να προσθέσει πως «έρχομαι με πόνο ψυχής, αλλά και με πλήρη σεβασμό».
 
«Με πόνο ψυχής διότι άκουσα ότι χάσατε τέσσερεις νέους ανθρώπους κατά την πυρκαγιά. Πρέπει να είναι τρομερό. Και οι σκέψεις μου αλλά και η καρδιά μου είναι με την οικογένεια και τους φίλους τους, αλλά και στην κοινότητα. Είδαμε το καταστροφικό μένος της πυρκαγιάς, το είδατε εσείς εδώ αλλά το είδαμε και εμείς στην Ευρώπη, και η Ευρώπη σάς ένιωσε και στέκεται δίπλα σας».
 
Ανέφερε, επίσης, ότι έρχεται και με μια καρδιά «που νιώθει απόλυτο σεβασμό για τους πυροσβέστες, τη Δασική Υπηρεσία, που εργάζονταν μέρα νύκτα για να σώσουν ζωές, να σβήσουν τις φωτιές με κίνδυνο τη ζωή τους, για αυτό η καρδιά μου τρέφει απόλυτο σεβασμό σε αυτούς και σε εσάς».

Επιπλέον, είπε πως είναι γεμάτη ευγνωμοσύνη για την πρόσκληση, διότι της δόθηκε η ευκαιρία να μοιραστεί αυτές τις στιγμές.
 
«Είναι εντυπωσιακό που βλέπω το πώς αυτή η κοινότητα στέκεται αλληλέγγυα και μοιράζεται τις έγνοιες, τον φόβο, αλλά την ίδια ώρα δίνει ο ένας στον άλλο ελπίδα και δύναμη για να ξεπεράσουν μαζί την καταστροφή», είπε και διαβεβαίωσε πως η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Κύπρου και θα είναι και όταν αποκατασταθεί η περιοχή. Πρόσθεσε ότι «κινητοποιήσαμε άμεσα το πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ», εκφράζοντας την ελπίδα «τα αεροπλάνα να βοήθησαν».
 
«Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση ήταν σοφοί στο να κατανέμουν από το Σχέδιο Ανάκαμψης ποσό 18 εκατομμυρίων ευρώ για εξοπλισμό που θα πάει στην Πυροσβεστική και σε μέσα κατάσβεσης και αυτό αποφασίστηκε πριν βδομάδες».
 
«Ήταν πολύ σοφή απόφαση και αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη αυτό τον εξοπλισμό για να επιτελέσουν το καθήκον τους. Αυτό που βλέπω εδώ είναι ότι θα τα καταφέρετε και το δάσος θα ξαναγεννηθεί, και θα έχουμε την ελπίδα και την πεποίθηση πως το δάσος θα ξαναγεννηθεί ως είχε. Οι δικές σας έγνοιες είναι και δικές μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, η δική σας δύναμη είναι και δύναμη της Ευρωπαϊκής οικογένειας και η αλληλεγγύη που βλέπω να δείχνετε ο ένας στον άλλο είναι και η αλληλεγγύη που θα δείξει σε εσάς η Ευρώπη», ανέφερε.

Ο Κοινοτάρχης Οράς, Άριστος Μιλτιάδους, της χάρισε ένα συμβολικό δώρο,   ένα κλειδί σπιτιού που καταστράφηκε κατά την πυρκαγιά, 150 χρόνων.

«Από τον Κοινοτάρχη πήρα ένα  υπέροχο συμβολικό δώρο, ένα κλειδί, και όταν πάω στο σπίτι μου θα το δείξω στα παιδιά μου και θα τους πω ότι υπάρχει στην Κύπρο μια πόρτα που περιμένει αυτό το κλειδί για να ανοίξει και για αυτό τον λόγο θα επιστρέψω», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν.  

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top