ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Ανατροπή με PCR στα Πανεπιστήμια; - Safepass και μάσκες για όλους, το μπαλάκι στο Υπουργικό

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Ανατροπή με PCR στα Πανεπιστήμια; - Safepass και μάσκες για όλους, το μπαλάκι στο Υπουργικό

Σε μείζον ζήτημα τείνει να εξελιχθεί η λειτουργία των Πανεπιστημίων (δημόσιων) σε σχέση με τη φοίτηση με φυσική παρουσία.

Όπως έχει -κατά κόρον- αναφερθεί τος προηγούμενες ημέρες, στις συζητήσεις μεταξύ πρυτανείας και Υπουργείου Υγείας λόγω του μεγάλου αριθμού φοιτητών υπήρξε προβληματισμός σε σχέση με το υπάρχον πρωτόκολλο.

Συγκεκριμένα με τις παρούσες συστάσεις καθορίζεται πως οι αίθουσες ή αμφιθέατρα μπορούν να έχουν πληρότητα η οποία φτάνει το 50%. Κάτι τέτοιο όμως δε φαίνεται να είναι επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών που θέλουν να παρακολουθήσουν δια ζώσης τα μαθήματα με το ΤΕΠΑΚ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου να ζητούν να αυξηθεί το πλαφόν του ποσοστού της χωρητικότητας στο 80%.

Ο προβληματισμός του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με την αύξηση αλλά και την -ενδεχόμενη- παρουσία αρκετών ανεμβολίαστων έφερε τη σύσταση για χρήση PCR. Δηλαδή επί της ουσίας να περάσει η πρόταση ούτως ώστε για να καθοριστεί το 80% της χωρητικότητας, οι ανεμβολίαστοι φοιτητές να υποχρεούνται να υποβληθούν σε μοριακή εξέταση PCR (και όχι ράπιντ τεστ) και μάλιστα ανά 72 ώρες.

Όπως ήταν φυσικό και επόμενο και μόνο στο άκουσμα του το σενάριο αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από οργανωμένα και μη σύνολα αφού θεωρήθηκε πως από τη μία υποβάλει σε ‘εξαναγκασμό’ στον εμβολιασμό και από την άλλη αποτελεί ένα γερό οικονομικό χτύπημα αφού πρόκειται για ένα διόλου ευκαταφρόνητο κόστος (γύρω στα 250€ μηνιαίως) το οποίο θα πρέπει να επωμιστούν οι φοιτητές.

Οι κρίσιμες αποφάσεις αναμένεται να παρθούν αύριο Δευτέρα (23/8) από τη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές στα μέχρι τώρα σενάρια. Εισήγηση για χρήση Safepass (στο οποίο περιλαμβάνεται και το rapid test για τους μη εμβολιασμένους φοιτητές) αλλά και χρήση μάσκας καθ’όλη τη διάρκεια της παρουσίας στην αίθουσα από τους φοιτητές είναι το σενάριο-εισήγηση για να αποφευχθεί το ζήτημα με το PCR.

Ωστόσο το μαχαίρι και το καρπούζι βρίσκονται στα χέρια του Υπουργικού Συμβουλίου με την όποια απόφαση τελικά παρθεί να είναι φυσικά δεσμευτική για τα δημόσια Πανεπιστήμια.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top