Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

ΠτΔ προς νέο Πρέσβη της Παλαιστίνης: Σταθερός υποστηρικτής της λύσης του Παλαιστινιακού η Κύπρος

27.08.2021
16:46
Πολιτική

H Κύπρος ήταν και θα παραμείνει σταθερός υποστηρικτής της λύσης του παλαιστινιακού ζητήματος στη βάση δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την παραλαβή των διαπιστευτηρίων του νέου Πρέσβη του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κυπριακή Δημοκρατία, Abdallah H.A. Attari.

«Όπως με τραγικό τρόπο υπενθύμισε ο πρόσφατος κύκλος βίας, η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή είναι άμεσα συνυφασμένη με την ειρηνική και ολοκληρωμένη διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος. Σε αυτό τον αγώνα, σας διαβεβαιώ ότι η Κύπρος ήταν και θα παραμείνει σταθερός υποστηρικτής της λύσης του παλαιστινιακού ζητήματος στη βάση δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε.

Ανέφερε ακόμα ότι οι σχέσεις Κύπρου και Παλαιστίνης, ωστόσο, δεν θα πρέπει να περιορίζονται στην ιστορική τους διάσταση αλλά να είναι επίσης προσανατολισμένες στο μέλλον.

«Προς τούτο, επιθυμώ να σας επιβεβαιώσω ότι είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και να ενισχύσουμε τις επαφές μας με την Παλαιστίνη», είπε.

Ως γειτονικά κράτη, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, είναι προς όφελος και των δύο χωρών η δημιουργία ενός νέου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των κρατών της περιοχής, το οποίο θα εδράζεται στο διάλογο, το σεβασμό και την ειρηνική συνύπαρξη.

«Αυτές είναι, άλλωστε, οι αρχές που διέπουν τις τριμερείς συνεργασίες που αναπτύξαμε μαζί με την Ελλάδα και χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστίνης. Είμαι βέβαιος, ότι η εδραίωση της συνεργασίας αυτής θα προσδώσει μία νέα δυναμική στη θετική ατζέντα, μέσω της οποίας προσπαθούμε να αλλάξουμε το πρόσωπο της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε.

Παράλληλα ευχαρίστησε τον Πρέσβη για την στάση αρχών στο κυπριακό πρόβλημα καθώς και για την αμέριστη στήριξη της χώρας στις προσπάθειες μας για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και επανένωσης της Κύπρου, ως επίσης για την προσήλωσή στο διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Επίσης κάλεσε τον Πρέσβη να διαβιβάσει στον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς τη διαβεβαίωση της ιδιαίτερης του εκτίμησης, καθώς επίσης και στον λαό της Παλαιστίνης τις θερμές του ευχές για συνεχή πρόοδο και ευημερία.

Ο Πρέσβης της Παλαιστίνης Abdallah H.A. Attari, κατά την προσφώνησή του στα ελληνικά ανέφερε ότι «οι χώρες και οι λαοί μας συνδέονται με άριστους ιστορικούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίας υποστήριξης οι οποίες ξεκίνησαν με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον Yaser Arafat και συνεχίζονται μέχρι σήμερα».

«Κατά την διάρκεια της θητείας μου επιθυμία και στόχος θα είναι να συνεχίσουν οι εκτεταμένες προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξη των εξαιρετικών διμερών σχέσεων, που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και των αποστολών μας», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι με την ιδιότητα του Πρέσβη, σκοπεύει να εργαστεί για την πραγματοποίηση μιας εγκάρδιας και στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, όπως ο πολιτισμός, η γεωργία, η εκπαίδευση, η υγεία, ο τουρισμός κ.λπ., προκειμένου να προωθήσουν τις αξίες και τα συμφέροντα που μοιράζονται η Κύπρος και η Παλαιστίνη όντας και οι δύο χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Εξέφρασε επίσης την επιθυμία για επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα διασφαλίσει την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Κύπρου και ολόκληρης της περιοχής και επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της παλαιστινιακής ηγεσίας σε όλες τις προσπάθειες που πραγματοποιεί η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης και διαρκής λύσης στην βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρέσβης ανέφερε ακόμα ότι η Παλαιστίνη διεξάγει έναν δίκαιο και αφοσιωμένο αγώνα για την ειρηνική επίλυση και τερματισμό της Ισραηλινής κατοχής και τη διατήρηση του αναφαίρετου δικαιώματος του λαού μας, μέσω της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στα σύνορα του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσά της και ως αποτέλεσμα, την εγκαθίδρυση και την επιμονή της ειρήνης και της ασφάλειας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Εξέφρασε επίσης θερμές ευχαριστίες στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επιβεβαίωση της απόφασής της του 1988 σχετικά με την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Πηγή: ΚΥΠΕ