Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Χατζησάββας: Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών προσκόμισαν την Τρίτη Safepass

08.09.2021
07:16
Κοινωνία

Οι καθηγητές και γενικά το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι μαθητές προσήλθαν χθες Τρίτη με την καλύτερη διάθεση παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν λόγω της πανδημίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας.

Αναφορικά με το πως κύλησε η χθεσινή πρώτη μέρα στο σχολείο, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών, προσκόμισαν Safepass.
 
«Υπήρχαν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως έχουμε ενημερωθεί, πολύ μικρός αριθμός, όπου έβρισκαν παιδιά που δεν προσκόμισαν το Safepass, έτσι ώστε να μπορέσουν να μπουν κανονικά στις αίθουσες διδασκαλίας. Για τα παιδιά αυτά, οι Διευθυντές και οι Διευθύντριες επικοινώνησαν με τους γονείς τους, τους είπαν ότι δεν μπορούν να μπουν στο σχολικό χώρο, διότι αυτό προνοούν τα πρωτόκολλα. Κατά συνέπεια σήμερα τα παιδιά για να μπορέσουν να μπουν στο σχολικό χώρο και να παρακολουθήσουν τη διδασκαλία των μαθημάτων θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αυτό το Safepass», πρόσθεσε.
 
Τήρηση «εθίμου» με χρήση καπνογόνων και φωτοβολίδων
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τη χρήση καπνογόνων και φωτοβολίδων, πριν το πρώτο κουδούνι έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, και το «έθιμο» που μαθητές τήρησαν την Τρίτη, παρά τις προειδοποιήσεις του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι πράγματι αυτή είναι η κακή συνήθεια που συνεχίζουν τα παιδιά με την πρώτη μέρα προσέλευσης τους στις σχολικές μονάδες.
 
«Πρέπει να πω ότι σε μικρό αριθμό σχολείων, ειδικότερα Λυκείων, ήταν περιορισμένη αυτή η έκταση των βεγγαλικών που έριξαν τα παιδιά και ήταν από μακρινές αποστάσεις. Φαίνεται να υπήρξε όμως μια περίπτωση σε ένα λύκειο στη Λευκωσία όπου ήταν λίγο πιο εκτεταμένα αυτό που έκαναν οι μαθητές, πράγμα το οποίο καταδικάζουμε ως ΟΕΛΜΕΚ και δε θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να επαναλαμβάνεται αυτή η κακή συνήθεια» είπε.

«Δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση το δημόσιο σχολείο, ούτε και εμείς οι ίδιοι δεν κατανοούμε ποια μηνύματα θέλουν να στείλουν αυτοί οι μαθητές, ο μικρός αριθμός των μαθητών που προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες, ειδικά την πρώτη μέρα του σχολείου», που πρέπει να είναι μέρα γιορτής και «όχι να παρατηρούμε αυτά τα φαινόμενα σε μεμονωμένες όμως περιπτώσεις», συμπλήρωσε.
 
Εκπαιδευτικά ζητήματα σε εκκρεμότητες

Σε ερώτηση αν υπάρχουν ζητήματα, τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ο κ. Χατζησάββας απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι είναι ζητήματα τα οποία έχουν σχέση και με την πανδημία αλλά και με εκπαιδευτικά ζητήματα.
 
Ένα ζήτημα, είπε, είναι η τοποθέτηση μονοθέσιων θρανίων σε όλα τα σχολεία, ενώ ένα άλλο ζήτημα είναι τα κλιματιστικά, για τα οποία, όπως σημείωσε, «αναμένουμε από τον Υπουργό Παιδείας να ανακοινώσει τα στάδια για τη διαδικασία τοποθέτησης κλιματιστικών και εκείνο το οποίο εμείς αναμένουμε είναι επιτέλους να αρχίσει αυτή η διαδικασία».
 
Όπως ανέφερε, είναι και το ζήτημα της εφαρμογής των εξετάσεων τετραμήνων και στην Γ΄ Λυκείου.
 
«Οι τελειόφοιτοι μαθητές κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά θα κληθούν να παρακαθίσουν σε τρεις εξεταστικές περιόδους με βάση τις νομοθεσίες που υπάρχουν. Είναι οι δύο οι εξετάσεις, οι απολυτήριες στο τέλος κάθε τετραμήνου, και στο τέλος είναι οι παγκύπριες εξετάσεις για σκοπούς πρόσβασης. Για μας είναι ένα σοβαρό ζήτημα αυτό, για το λόγο ότι ναι μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα τα παιδιά θα παρακαθίσουν σε τρεις εξεταστικές περιόδους», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Χατζησάββας είπε ότι ζητούν την αναστολή των εξετάσεων τετραμήνων μόνο για την Γ΄ Λυκείου για την τρέχουσα σχολική χρονιά, με στόχο, όπως σημείωσε, «να καθίσουμε όλοι να βρούμε τον καλύτερο τρόπο αξιολόγησης που να ικανοποιείται ταυτόχρονα και το απολυτήριο αλλά και ο βαθμός πρόσβασης για τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας και αυτό αν είναι δυνατό να γίνεται μέσα σε δύο εξεταστικές περιόδους και όχι τρεις για να υπάρξει αύξηση του διδακτικού χρόνου».
 
«Το ΥΠΠΑΝ δεν υιοθέτησε αυτή την εισήγηση της ΟΕΛΜΕΚ και της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων. Έχει αρχίσει η σχολική χρονιά, τουλάχιστον θα πρέπει το ΥΠΠΑΝ να διορθώσει τα χρονοδιαγράμματα που είναι καταγεγραμμένα στην εγκύκλιο που έστειλε στις σχολικές μονάδες για την διεξαγωγή των απολυτήριων εξετάσεων στο Α΄ και Β΄ τετράμηνο. Όμως πρέπει να πω ότι καμία αναφορά δεν γίνεται για την διεξαγωγή των παγκύπριων εξετάσεων πρόσβασης. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι ειδικά για το Β΄ τετράμηνο γίνεται αναφορά ότι ξεκινούν οι εξετάσεις 23 Μαΐου και ολοκληρώνονται 24 Ιουνίου, ενώ η νομοθεσία για τις παγκύπριες εξετάσεις λέει ξεκάθαρα ότι αυτές ολοκληρώνονται τέλη Ιουνίου» συμπλήρωσε.
 
Κατά συνέπεια, συνέχισε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, χρειάζεται οπωσδήποτε τροποποίηση της νομοθεσίας.

«Αναμένουμε από τον Υπουργό Παιδείας - ήδη τον έχουμε ενημερώσει - να μας καλέσει το συντομότερο δυνατό για να συζητήσουμε και να βρούμε λύση για αυτό το ζήτημα, έτσι ώστε να μην υπάρξουν προστριβές ή εντάσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών οργανώσεων και του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας. Ενδεχομένως αυτό το ζήτημα να είναι και αντικείμενο συζήτησης σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής» κατέληξε.