ΚΥΠΡΟΣ

Ράμπες και υποδομές για θαλάσσιο μπάνιο ΑμεΑ στον Πρωταρά

Ράμπες και υποδομές για θαλάσσιο μπάνιο ΑμεΑ στον Πρωταρά

Ειδικές ράμπες και υποδομές, ώστε να μπαίνουν στη θάλασσα άτομα με μειωμένη κινητικότητα έχουν κατασκευαστεί σε παραλίες του Πρωταρά. Σύμφωνα με το Euronews.gr, κατά μέσο όρο 15 άτομα με κινητικά προβλήματα χρησιμοποιούν καθημερινά αυτές τις υποδομές στις παραλίες της περιοχής. Ο Δήμος Παραλιμνίου διαθέτει μερικές από τις ομορφότερες και καθαρότερες παραλίες παγκυπρίως.

Πλέον, οι παραλίες της περιοχής μπορούν να υποδεχθούν και άτομα με μειωμένη κινητικότητα, τα οποία πολλές φορές δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τη θάλασσα. Το ρεπορτάζ του Euronews.gr κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση του Άβρου Σιάθα, ο οποίος είναι παραπληγικός εξαιτίας ενός εργατικού ατυχήματος. Πλέον, με μια απλή εφαρμογή είναι σε θέση να εντοπίζει τις παραλίες, στις οποίες μπορεί να έχει πρόσβαση στο νερό για θαλάσσιο μπάνιο: «Χρειαζόμαστε αυτές τις διαδρομές, διότι δεν είναι εύκολο να κινηθούμε στην άμμο μ’ ένα αναπηρικό καροτσάκι», ανέφερε. Χάρη στο ευρωπαϊκό πρότζεκτ «Ερμής ΙΙ» δημιουργήθηκαν χώροι υγιεινής και γυμναστικής, ενώ εγκαταστάθηκαν και ειδικές ράμπες με τροχοκαθίσματα που κινούνται σε ράγες κι ελέγχονται από τους χρήστες μέσω τηλεχειριστηρίων.

Αυτό επιτρέπει την πρόσβαση του ατόμου με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα χωρίς βοήθεια από κανέναν. Όπως ανέφερε το Euronews.gr, το πρόγραμμα «Ερμής II» κάνει τις παραλίες της Κύπρου προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα. Ήδη, η αλλαγή που παρατηρείται είναι τεράστια. «Εάν δεν υπήρχε αυτός ο εξοπλισμός και αυτά τα μηχανήματα, σίγουρα θα χρειαζόμαστε τη βοήθεια άλλων για να μπούμε στη θάλασσα. Το να μπορείς να χρησιμοποιείς μόνος σου αυτό τον εξοπλισμό σε κάνει να αισθάνεσαι και πάλι ελεύθερος και ανεξάρτητος» επισήμανε ο κ. Σιάθας. Συνολικά πέντε παραλίες στην Κύπρο διαθέτουν αυτή την υποδομή χάρη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι λιγότερος από 600.000 ευρώ.

Το 84,9% αυτών των χρημάτων δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής. Πέρα από τις ειδικές ράμπες και τους χώρους υγιεινής, το πρόγραμμα προσέφερε δωρεάν 24 αναπηρικά καρότσια για την άμμο και για υπαίθριες δραστηριότητες κι εφτά ειδικά αμφίβια τροχοκαθίσματα. Είναι φτιαγμένα από ανοξείδωτο χάλυβα, ώστε να αντέχουν στο υγρό και αλμυρό περιβάλλον.

Ο υπεύθυνος παραλιών στο Δήμο Παραλιμνίου Γιώργος Οικονόμου δήλωσε ότι η τοποθέτηση αυτών των συστημάτων έχει προσελκύσει άτομα, όχι μόνο από την Κύπρο, αλλά και από το εξωτερικό. «Έρχονται οικογένειες που έχουν μέλη με κινητικά προβλήματα. Διαφημίζεται η περιοχή μας γι’ αυτή την υπηρεσία που παρέχουμε και έχει προσελκύσει άτομα γι’ αυτό το θέμα», σημείωσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Απαντά στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο ΠτΔ: «Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, λόγω της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Απαντά στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο ΠτΔ: «Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, λόγω της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Επιβεβαίωσε τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ απάντησε και στο Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι κέντρο επιχειρήσεων αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και απομάκρυνσης αμάχων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top